ΚΟΣΜΟΣ. Ένας γυμνός άνδρας, που φορά μόνο ένα κολάρο σκύλου χειραγωγείται από γυναίκα που είναι ντυμένη με ερωτική στολή. Δύο στρίπερ χορεύουν δίπλα σε ένα μπαρ.

Μια παρέα έχει συγκεντρωθεί γύρω από ένα ζευγάρι που κάνει σεξ σε εξωτερικό χώρο, παρακολουθεί και σχολιάζει τη σκηνή. Πιο δίπλα, ένας άνδρας φοράει ναζιστική στολή.

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν κάπου στο δρόμο, συμβαίνουν όμως σε ένα video game που απευθύνεται σε παιδιά. Και αυτό είναι μια κατάσταση που πρέπει να προβληματίσει.

Roblox: Ένα video game για παιδιά με ναζί και σκηνές σεξ
BBC/SCREENSHOT

Το Roblox είναι μια πλατφόρμα online παιχνιδιού που επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και να παίζουν με μια ευρεία γκάμα διαφορετικού τύπου παιχνιδιών που δημιουργούνται από άλλους χρήστες.

Διαφημίζεται ως «πλατφόρμα φαντασίας» που επιτρέπει στους χρήστες της να δημιουργήσουν ή να παίξουν εκατομμύρια τρισδιάστατα παιχνίδια διαδικτυακά.

Ανάμεσα σ' αυτές τις δυνατότητες που παρέχει το παιχνίδι που πλέον είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο, υπάρχουν και σκηνές ακατάλληλες για ανήλικους, όπως παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με σεξ στο Roblox αναφέρονται συνήθως στην πλατφόρμα ως "condos". Είναι χώροι, που δημιουργούνται από χρήστες, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν για σεξ - και όπου τα avatar τους μπορούν να κάνουν εικονικό σεξ.

Πόσο εύκολα μπορεί μνα έχει ένα παιδί πρόσβαση στα "condos";

Όμως οι κανόνες του Roblox δεν είναι και τόσο "καθαροί" στην περίπτωση των "condos", κάτι που παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία.

Η Roblox παραδέχτηκε το πρόβλημα: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό υποσύνολο χρηστών που προσπαθούν εσκεμμένα να παραβιάσουν τους κανόνες», είπε εκπρόσωπός της στο BBC.

Τα "condos" είναι συνήθως ζωντανά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα - συχνά λιγότερο από μία ώρα - προτού τα ανακαλύψουν και τεθούν εκτός. Η Roblox λέει ότι προσπαθεί συνεχώς να βγάζει αυτά τα παιχνίδια εκτός σύνδεσης - τόσο με χειροκίνητα όσο και με αυτοματοποιημένα συστήματα.

«Διεξάγουμε έλεγχο ασφαλείας για κάθε μεμονωμένη εικόνα, βίντεο και αρχείο ήχου που έχει ανέβει στο Roblox, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανίχνευσης ανθρώπου και μηχανής», ανέφερε.

Αλλά κάποια από αυτά τα βίντεο ανεβαίνουν στο διαδίκτυο. Είναι σαν τη γάτα με το ποντίκι, είπε ο Λάρυ Μαγκίντ, πρόεδρος του ConnectSafely - ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασχολείται με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Τα συγκεκριμένα δωμάτια δεν είναι παιχνίδια στα οποία πέφτει κανείς τυχαία πάνω τους, αλλά απαιτείται ενεργή αναζήτηση. Όμως η ύπαρξή τους και μόνο προβληματίζει ανθρώπους όπως ο κ. Μαγκίντ: «Το Roblox είναι μια πλατφόρμα που είναι πολύ δημοφιλής στα παιδιά και επιτρέπει την πρόσβαση σε παιδιά κάτω των 13 ετών, επομένως έχει ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύει τους χρήστες της».

Roblox: Ένα video game για παιδιά με ναζί και σκηνές σεξ
BBC/SCREENSHOT

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι παιδιά και ενήλικες μπορούν δυνητικά να συναναστρέφονται μεταξύ τους σε αυτούς τους χώρους. Μέρος του παιχνιδιού περιλαμβάνει ένα instant messenger όπου οι χρήστες μπορούν να μιλούν μεταξύ τους - και με όλους όσους παίζουν το παιχνίδι.

Πολλά από αυτά που γράφονται στις συνομιλίες στα διαμερίσματα δεν μπορούν να γραφτούν καν σε κάποιο ειδησιογραφικό σάιτ για ενήλικες, πόσο μάλλον σε ένα παιδικό παιχνίδι.

Η Roblox είπε στο BBC ότι είχαν αναπτύξει εργαλεία «Γονικού ελέγχου», «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά και σε ποια κομμάτια του μπορούν να έχουν πρόσβαση».

Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι γονείς είναι αρκετά γνώστες της τεχνολογίας για να γνωρίζουν για αυτές τις δυνατότητες.

Η Roblox θέλησε να τονίσει στο BBC ότι τα condos είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν στην πλατφόρμα. Αλλά το BBC βρήκε ακατάλληλη σεξουαλική γλώσσα και στα "νόμιμα" παιχνίδια.

Το θολό τοπίο του metaverse

Σύμφωνα με τον Λιράζ Μαργκαλίτ, ψυχολόγο που μελετά τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά στο metaverse - ακριβώς όπως και στο διαδίκτυο. Είπε: "Έχετε την ανωνυμία και έχετε το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης. Αυτή η πλατφόρμα σας παρέχει την παιδική χαρά για να κάνετε ό,τι θέλετε."

Την περασμένη εβδομάδα, η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, εισήγαγε μια νέα λειτουργία "Personal Boundary" στο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας "Horizon Venues".

Το παιχνίδι επιτρέπει στους ανθρώπους να συναντιούνται μεταξύ τους σε διαφορετικούς χώρους - όπου τα avatar τους μπορούν να παρακολουθούν αθλήματα, να παρακολουθούν συναυλίες ή να κάνουν μαθήματα γυμναστικής μαζί.

Οι αλλαγές ήρθαν αφού μια γυναίκα κατήγγειλε τον εικονικό βιασμό της στην πλατφόρμα.

Η Roblox είπε στο BBC: «Έχουμε μηδενική ανοχή για σεξουαλικό περιεχόμενο ή συμπεριφορά οποιουδήποτε είδους και λαμβάνουμε άμεσες ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε διαπιστώνεται ότι ενεργεί κατά παράβαση των κοινοτικών μας προτύπων».

Και λίγες μέρες αφότου το BBC δημοσίευσε τα ευρήματά του στην εταιρεία, η Roblox δημοσίευσε ένα blogpost που συνοψίζει τι κάνει για την προστασία των νέων.

Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Roblox είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία δημιουργίας metaverse.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις