ΚΟΣΜΟΣ. Η Ουκρανία «δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία».
Η δραματική ανακοίνωση απο την Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας πριν απο λίγο αναφέρει ότι η χώρα δέχεται ολομέτωπη επίθεση. Οι επιθέσεις σε συνοριακές μονάδες, περιπολίες και σημεία ελέγχου πραγματοποιούνται με πυροβολικό, βαρύ εξοπλισμό και φορητά όπλα, πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει πλέον δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο στη βόρεια Ουκρανία με τη βοήθεια της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με αναλυτές είναι μέρος ενός σχεδίου της Μόσχας να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά και να απομονώσουν παράλληλα το Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της χώρας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά που μετατρέπεται σε γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ουκρανοί πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις μεταφέρονται σε σταθμούς και αποθήκες υπόγειων τρένων για να προστατευθούν από τους ρωσικούς πυραύλους και βομβαρδιστικά.

Εκρήξεις σε μεγάλες πόλεις- Ρωσικά στρατεύματα σε πόλεις και λιμάνια του νότου

Οι εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη έπεσαν στο κενό καθώς ο Πούτιν απείλησε άλλες χώρες με «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ» σε περίπτωση που παρέμβουν. Συνομίλησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας απο την πρώτη στιγμή της εισβολής.

Οι ανταποκριτές του Sky Νews στο Κίεβο μετέδωσαν οτι ακούγονται απο νωρίς σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, σύμφωνα με τον Μαρκ Όστιν ωστόσο του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, είναι τεστ. «Είναι λίγο μετά τις 7 το πρωί, τόσοι πολλοί άνθρωποι θα ξυπνήσουν από τον ανησυχητικό ήχο και τα νέα της εισβολής» αναφέρει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους Ουκρανούς να μείνουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. «Είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για όλα. Θα κερδίσουμε» σημείωσε. Οι δηλώσεις του έγιναν την ώρα που το Kραματόρσκ, στα βόρεια της περιφέρειας Ντονέτσκ έγινε η τελευταία περιοχή της Ουκρανίας, όπου ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι πολύ λιγότερες αριθμητικά και τα οπλικά συστήματα της χώρας λιγότερο σύγχρονα , αλλά καθώς η Ρωσία ξεκινά μια εισβολή μεγάλης κλίμακας, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι Ουκρανοί είναι σε θέση να προβάλουν σημαντική αντίσταση και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες.

Σειρήνες απο νωρίς το πρωί ήχησαν και στο Χάρκοβο, μακρινές αλλά αρκετά δυνατές ώστε να ταρακουνήσουν τα παράθυρα του ξενοδοχείου των ξένων ανταποκριτών στο κέντρο της πόλης. Περιστασιακές εκρήξεις ακούγονται στα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα έχουν αποβιβαστεί στην Οδησσό και περνούν τα σύνορα, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος. Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μέσω WhatsApp ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποβιβαστεί στην Οδησσό και διασχίζουν τα σύνορα στην πόλη Χάρκοβο. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Vasilkovsky κοντά στο Κίεβο. Είπε επίσης ότι ο Borys Filatov, ο δήμαρχος του Ντνίπρο του τηλεφώνησε για να πει ότι ακούγονται εκρήξεις.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας προειδοποίησαν ότι τα πολιτικά αεροσκάφη μπορεί να καταρριφθούν πάνω από την Ουκρανία και ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος» για τα πολιτικά αεροσκάφη κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Οι αερομεταφορείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» και να αποφεύγουν τη χρήση του εναέριου χώρου από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. «Οι υποδομές ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, εκτίθενται σε στρατιωτικές δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών», δήλωσε ο EASA.

«Η παρουσία και η πιθανή χρήση ενός ευρέος φάσματος συστημάτων επίγειου και αερομεταφερόμενου πολέμου ενέχει υψηλό κίνδυνο για τις πολιτικές πτήσεις που εκτελούνται σε όλα τα ύψη και τα επίπεδα πτήσης».

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή εδάφους. Η σύγκρουση έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμα κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το εύρος, τις μεθόδους που θα επιστρατεύσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές και τις καταστροφικές της συνέπειες.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις