Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ενός κράτους είναι μια αποτρόπαιη, ειδεχθής και βάρβαρη πράξη. Όταν ηχούν οι σειρήνες του πολέμου, πανικός, φόβος και τρόμος καταλαμβάνουν τις κοινωνίες των ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν και να εξηγήσουν κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί κάποιοι να αποφασίζουν για την κήρυξή του. Βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο της ασύστολης βίας, της απάνθρωπης αναζήτησης διεξόδων στα αδιέξοδα και την επικράτηση των άγριων χαρακτηριστικών που ελλοχεύουν στο μυαλό των εξουσιαστών, οι οποίοι με την υπεροπλία που διαθέτουν θεωρούν ότι ο εξαναγκασμός σε υπακοή και υποταγή είναι συνώνυμο της αυτονόητης υποδούλωσης. Και επειδή οι πόλεμοι είναι κατά βάση οικονομικοί, ο πιο δυνατός υποτάσσει τους λαούς και διευρύνει την κυριαρχία του επεκτείνοντας τον ορίζοντα των οικονομικών συμφερόντων του.

Η ένοπλη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ωμή παραβίαση των διεθνών κανόνων της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου ξεπερνώντας τα όρια του βανδαλισμού και της θηριωδίας. Κανείς δεν δικαιολογείται να προβαίνει στο βομβαρδισμό εγκαταστάσεων, πόλεων και υποδομών, στο χαμό αθώων πολιτών, επικαλούμενος οποιαδήποτε απόφαση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πατήσει τη σκανδάλη της καταστροφής προτάσσοντας την προστασία του από οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική απειλή, με πρόσχημα το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την επίδειξη της δύναμης και της κυριαρχίας του.

Η Μόσχα εγκλημάτησε, αλλά και οι Δυτικοί έπρεπε να λάβουν υπόψη σοβαρότερα τις ρώσικες απειλές, ώστε να αποφευχθεί αυτή η φρικαλεότητα. Εκτός και αν …

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός είναι αναγκαίες κάποιες ιστορικές αναφορές, οι οποίες προσδιορίζουν την αντίληψη και τη θεώρηση που έχουν οι δυο κυρίως υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 1949 από δώδεκα χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, με σκοπό την προστασία τους από την κομμουνιστική απειλή. (Η Ελλάδα και η Τουρκία εντάχθηκαν το 1952.)

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας δημιουργήθηκε το 1955 από κομμουνιστικές χώρες, την τότε Σοβιετική Ένωση και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ως απάντηση στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας πιθανή την απειλή από τη νατοϊκή συμμαχία. Η κρίση των πυραύλων της Κούβας, η οποία είχε κομμουνιστικό καθεστώς και ήταν υπό την προστασία της Μόσχας, άρχισε το 1962, όταν διαπιστώθηκε από τις ΗΠΑ ότι στο έδαφος της Κούβας είχαν εγκατασταθεί σοβιετικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι απείλησε τον πρόεδρο της Σ.Ε. Νικίτα Χρουστσόφ με παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, αν δεν αποσύρονταν άμεσα οι πύραυλοι δεδομένου ότι το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στις ΗΠΑ. Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις των Σοβιετικών από την Κούβα και των Αμερικανών κυρίως από την Ιταλία και την Τουρκία, στις οποίες είχαν αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους επικράτησε ηρεμία, παρά τον ξέφρενο ανταγωνισμό των εξοπλισμών και από τα δυο μέρη και τον ψυχρό πόλεμο. Το 1991, με την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας διερωτάται κανείς ποιος ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη, εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το Ρωσικό φυσικό αέριο αδυνατεί να πάρει ξεκάθαρη και ουσιαστική θέση για τη σύρραξη που εκτυλίσσεται στα ανατολικά της και με σπασμωδικές κινήσεις, σκληρή ρητορική και πακέτα κυρώσεων, δηλώνει απλά την παρουσία της και επιμένει στην προηγούμενη αποτυχημένη εικονική διπλωματία. Χωρίς πολιτική συνοχή, κάθε μέλος της αποφασίζει ανάλογα με τα πρόσκαιρα και στενά του συμφέροντα, με αποτέλεσμα να σύρεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα στο δικό της χώρο και προσαρμόζουν τις εξελίξεις στα δικά τους συμφέροντα.

Η Ελλάδα, χώρα σε νευραλγική θέση πολλαπλών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική είναι καιρός να σκεφτεί σοβαρά και να καθορίσει τη στάση της, για τη μελλοντική της πορεία. Πρέπει να πιέσει την Ε.Ε., ώστε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή στρατιωτική αμυντική/αποτρεπτική δύναμη, η οποία θα προστατεύει τα μέλη της από οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή.

Τώρα που οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών παίρνουν κάποιες αποστάσεις από τις ΗΠΑ καθίσταται αναγκαία η δημιουργία τακτικού ευρωπαϊκού στρατού για τη θωράκιση όλων των κρατών-μελών της. Η Ελλάδα, παρότι συμμετείχε στο πλευρό του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Κορέας το 1950-1953 με 10 000 στρατιώτες και στο Κόσσοβο το 1998-1999 με μια ταξιαρχία, όχι μόνο δεν έχει ωφεληθεί, αλλά έχει βλαφθεί από τη συμμαχία.

Το 1974 το ΝΑΤΟ δεν απέτρεψε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και με την ανοχή του διαιωνίζεται μέχρι σήμερα η κατοχή μεγάλου τμήματος του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ τον Αύγουστο του 1974 μετά τον Αττίλα II, για να επανέλθει αργότερα, παρότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο δεν έγιναν εκτελεστές, μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ.

Συντάχθηκε έμμεσα με τη θέση της Τουρκίας στην κρίση των Ιμίων το 1996, με αποτέλεσμα τα ελληνικά νησιά να είναι σήμερα γκρίζες ζώνες. Δεν εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας από την γείτονα αφήνοντάς την να αλωνίζει στο Αιγαίο, να παραβιάζει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών και να δημιουργεί ένταση στην περιοχή, κατάσταση απαράδεκτη μεταξύ δυο συμμάχων.

Οι πρόσφατες δεσμεύσεις για ανάπτυξη παραπέρα Αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στη Σούδα και η νέα βάση των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μάλιστα αορίστου χρόνου, θέμα το οποίο έθεσε πρόσφατα ο Ρώσος ΥΠΕΞ στον Έλληνα ομόλογό του, δεν πρόκειται να φέρουν την ισορροπία στην περιοχή και να προστατέψουν τη χώρα, αν η ίδια δεν έχει ήδη γίνει στόχος μελλοντικών προσβολών και ανακατατάξεων δεδομένης της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελληνική Θράκη.

Αλλά και τα Ραφάλ πετώντας πάνω από την Αθήνα και την Ακρόπολη δεν ανέβασαν το πατριωτικό αίσθημα και την εθνική υπερηφάνεια, αφού τα κέντρα λήψης των αποφάσεων βρίσκονται αλλού, και αφού πρόκειται για εξόφθαλμη σκοπιμότητα που μειώνει την αντίληψη και τη μνήμη ενός λαού, ο οποίος έχει συμβάλει με τη στέρησή του στο παρελθόν σε αντίστοιχες αγορές του αιώνα, χωρίς αποτέλεσμα. Μόνο η Ε.Ε. οργανωμένη σωστά είναι ικανή να προσφέρει στήριξη και προστασία και γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να είναι μόνιμα και σταθερά προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις