ΚΟΣΜΟΣ. Σε κοινή δήλωση προχώρησε το Δίκτυο Εθελοντών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εταίροι του, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ενημέρωσε η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών:

«Το Δίκτυο Εθελοντών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εταίροι του σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν την απερίφραστη καταδίκη τους για τη βίαιη και παράλογη επίθεση του ρωσικού κράτους κατά της Ουκρανίας.

Το Δίκτυο Εθελοντών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εταίροι του στέκονται απόλυτα αλληλέγγυοι με τους πολίτες και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών της Ουκρανίας, ιδιαίτερα με τους εταίρους και τους φίλους μας στη χώρα, οι οποίοι επί του παρόντος υπομένουν την αφόρητη επίθεση ενός παράλογου πολέμου που έχει πλήξει την εθνική τους κυριαρχία. Συμπεριλαμβάνουμε στην παρούσα έκφραση αλληλεγγύης μας τους φίλους μας και τους ακτιβιστές της Κοινωνίας των Πολιτών στη Ρωσία, που εναντιώνονται γενναία στις βάναυσες ενέργειες της κυβέρνησής τους κατά της ευρωπαϊκής ειρήνης.

Στο προοίμιο του Καταστατικού της UNESCO δηλώνεται ότι «μιας και οι πόλεμοι ξεκινούν στο μυαλό των ανθρώπων, είναι στο μυαλό των ανθρώπων που θα πρέπει να ορθωθούν οι άμυνες της ειρήνης». Απηχώντας αυτή τη διαβεβαίωση, το Δίκτυο Εθελοντών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εταίροι του έχουν εργαστεί αποφασιστικά για τρεις δεκαετίες με σκοπό τη δημιουργία «κοινών χώρων» για διεθνείς ανταλλαγές και διαπολιτισμικές συνεργασίες, όπου μπορεί να «οικοδομηθεί» η ειρήνη με βάση τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες του διαλόγου και της αλληλεγγύης. Αυτό το δίκτυο των δεσμευμένων και συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, οργανώσεων και πρωτοβουλιών, επαγγελματιών της πολιτιστικής κληρονομιάς, λάτρεων της πολιτιστικής κληρονομιάς και ακτιβιστών της Κοινωνίας των Πολιτών από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο έχει ενστερνιστεί στις δραστηριότητές του τις αρχές της πανευρωπαϊκής συνεργασίας και υποστηρίζει ακράδαντα την πεποίθηση ότι η κοινή ιστορία και ο πολιτισμός της Ευρώπης πρέπει να ιδωθεί από όλους μας ως ένας ενοποιητικός δεσμός που υπερβαίνει τις επιφανειακές διαφορές που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι μας χωρίζουν.

Η Ουκρανία υπήρξε ιστορικά ένα «χωνευτήρι» πολιτισμών και ένας διάδρομος για αμέτρητες ιδέες, επιρροές και ανταλλαγές που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, όντας στην «καρδιά» της Ευρώπης. Η ιστορία της ήταν στενά συνυφασμένη με αυτή των γειτόνων της, και αυτή η αναμφισβήτητη σύνδεση χρησιμεύει ως απόδειξη της διαπερατότητας των πολιτιστικών συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών και κρατών. Η πολυποίκιλη και πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή ιστορία και η αξιοσημείωτη θέση της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην ιστορία της Ευρώπης προβάλουν ένα ηχηρό και αναπόδραστο κάλεσμα για ειρήνη μεταξύ τους, αλλά και πέραν αυτών.

Η σύγχρονη Ευρώπη είναι μια συνένωση κοινοτήτων που επέλεξαν τον δρόμο της ειρήνης μετά από ταραχώδεις εποχές συγκρούσεων, όποτε και βιώσαμε δύο παγκόσμιους πολέμους σε διάστημα μιας και μόνο γενεάς. Αυτή η «τραυματική γέννηση» της υπάρχουσας, σύγχρονης, βασισμένη στην ειρήνη Ευρώπης είναι ο λόγος για μια συλλογική «ώθηση» προς την αλληλεγγύη, την ενότητα και την ελευθερία που αποτελούν τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών. Για το λόγο αυτό, το Δίκτυο Εθελοντών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εταίροι του ενώνουν τη φωνή τους μαζί με πολλές άλλες φωνές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο που προτρέπουν για μια άμεση επίλυση αυτής της παράλογης επιθετικότητας και βίας.

Το Δίκτυο Εθελοντών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εταίροι τους θέλουν να υπενθυμίσουν, με αφορμή τον εν εξελίξει πόλεμο, άλλες πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη οι οποίες προκάλεσαν αμέτρητα θύματα και δραματική απώλεια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Δίκτυο Εθελοντών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι εταίροι του θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με σκοπό τη προώθηση τρόπων και μέσων για ειρηνικές ανταλλαγές και διασυνοριακές συνδέσεις που βασίζονται στην «πολυχρωμία» και την «ποικιλομορφία» που διαποτίζει την ευρωπαϊκή υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχίσει να καλλιεργεί τη πανευρωπαϊκή συνεργασία και ότι θα κατορθώσει να βοηθήσει στην εμπέδωση μιας ισχυρότερης αίσθησης και μιας πληρέστερης κατανόησης της πολυποίκιλης αλλά, συνάμα, κοινής ιστορικής ταυτότητας όλων των Ευρωπαίων.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις