Ο κόσμος είναι γεμάτος από πλάσματα που κατοικούν στις εσοχές του και ως εκ τούτου σπάνια παρατηρούνται. Παρά την απειλητική και παράξενη εμφάνισή τους, ικανή να προκαλέσει τους χειρότερους εφιάλτες, τα περισσότερα από αυτά τα ζώα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Γνωρίστε οκτώ από τα πιο τρομακτικά ζώα στον κόσμο.

1. Γυμνός τυφλοπόντικας ( Heterocephalus glaber )

Παρά τα προεξέχοντα δόντια τους, αυτά τα ζώα είναι χορτοφάγοι και ζουν σε υπόγειες σήραγγες, που σπάνια βγαίνουν στην επιφάνεια. Αυτό το ποντίκι είναι τυφλό και χρησιμοποιεί ως αισθητήρες τις λίγες τρίχες που έχει στο δέρμα του.

rare_e1_naked-mole-rat_3x2_3-scaled.jpg
Γυμνός τυφλοπόντικας. Φωτογραφία: PBS

2. Γαβιάλης ( Gavialis gangeticus )

Είναι ένας παράξενος κροκόδειλος χάρη στο μακρύ ρύγχος του. Είναι ένα εξαιρετικά απειλούμενο είδος, με εκτιμώμενο πληθυσμό μόλις 235 άτομα.

gavial-g4720bea8a_1280.jpg
Γαβιάλης. Φωτογραφία: Cadavra, pixabay

3. Νυχτερίδα φρούτων με σωληνοειδή μύτη ( Nyctimene cephalotes)

Αν τα γκαργκόιλ ήταν αληθινά, αυτό το ζώο θα ήταν ο πλησιέστερος συγγενής τους. Είναι ένα ενδημικό είδος της Ινδονησίας, το οποίο συναντάμε σε τοποθεσίες όπως το Σουλαουέζι, το Σέραμ και το Τανιμπάρ και τρέφεται αποκλειστικά με φρούτα.

Susan-Tsang-CC-BY-NC-Biodiversity4All.jpeg
Νυχτερίδα φρούτων με σωληνοειδή μύτη. Φωτογραφία: Susan Tsang (CC BY-NC), Biodiversity4All

4. Ελάφι του Κασμίρ ( Moschus moschiferus )

Αυτό το είδος ελαφιού θα μπορούσε κάλλιστα να σχετίζεται με τους βρικόλακες. Είναι πιο πρωτόγονο και κατοικεί κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ασίας. Τα βαμπιρικά δόντια τους χρησιμοποιούνται για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά.

540px-Moschus_moschiferus_in_Plzen_zoo_12.02.2011.jpg
Ελάφι του Κασμίρ

5. Άι-άι ( Daubentonia madagascariensis )

Μπορεί να μοιάζει με νυχτερίδα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ενδημικό πρωτεύον στη Μαδαγασκάρη. Είναι νυχτόβιο και δενδρόβιο, με μακρύτερο δάχτυλο που το χρησιμοποιεί για να κυνηγήσει τις προνύμφες στις τρύπες των δέντρων.

640px-Wild_aye_aye.jpg
Άι-άι. Φωτογραφία: nomis-simon – https://www.flickr.com/photos/nomissimon/15819070729/, CC BY 2.0

6. Λάμπραινα ( Petromyzontidae )

Μια γαστρονομική σπεσιαλιτέ που εκτιμάται πολύ στην Πορτογαλία, αλλά με αμφίβολη εμφάνιση. Η Λάμπραινα είναι ένα ψάρι του γλυκού νερού με στόμα σε σχήμα κυκλικής βεντούζας με διάμετρο σώματος.

lampreia_94254274.jpg
Μύραινα. Φωτογραφία: bitt24 / Shutterstock
640px-Boca_de_lamprea.1_-_Aquarium_Finisterrae.jpg
Στόμα Λάμπραινας

7. Βαρελόψαρο ( Macropinna microstoma )

Αυτό το αλμυρό ψάρι κατοικεί συνήθως στα βάθη των ζεστών τροπικών νερών. Αυτά τα ψάρια έχουν ένα υγρό στο κεφάλι που το κάνει διαφανές και σας επιτρέπει να βλέπετε μέσα.

2021_Macropinna-microstoma_V4377_06-1.jpg
Βαρελόψαρο . Φωτογραφία: MBARI

8. Καρχαρίας Γκόμπλιν ( Mitsukurina owstoni)

Αυτό το είδος κατοικεί στα βάθη των ωκεανών, επομένως σπάνια παρατηρείται. Κατοικεί στα νερά του Ειρηνικού, του Ινδικού και του Ατλαντικού Ωκεανού και έχει βρεθεί σε βάθος 1.200 μέτρων. Από τότε που ανακαλύφθηκε το 1898, έχουν βρεθεί μόνο 36 άλλα δείγματα. Πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα είδη καρχαρία.

Mistukurina_owstoni_museum_victoria.jpg
Καρχαρίας Γκόμπλιν. Φωτογραφία: Dianne Bray / Museum Victoria – http://www.fishesofaustralia.net.au/home/species/3254, CC BY 3.0

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις