ΚΟΣΜΟΣ. Την έντονη ανησυχία των επιστημόνων έχουν προκαλέσει οι καύσωνες που παρατηρήθηκαν και στους δύο πόλους της Γη, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για γεγονότα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ταχύτερη και απότομη κλιματική κατάρρευση.

Χαρακτηριστικές της νέας κατάστασης είναι οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε περιοχές της Ανταρκτικής με τον υδράργυρο να ανεβαίνει έως και 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Guardian, στον Βόρειο Πόλο καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικό.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα γεγονός άνευ προηγούμενου, καθώς σε κανονικές συνθήκες αυτή την εποχή η Ανταρκτική θα έπρεπε να ψύχεται γρήγορα μετά το καλοκαίρι της και η Αρκτική να βγαίνει σιγά σιγά από τον χειμώνα της, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας που παρατηρείται και στους δύο πόλους είναι μία προειδοποίηση για αποδιοργάνωση στα κλιματικά συστήματα της Γης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι διπλός. Οι καύσωνες στους πόλους αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα της ζημιάς που προκαλεί η ανθρωπότητα στο κλίμα και η τήξη θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε περαιτέρω διαδοχικές αλλαγές που θα επιταχύνουν την καταστροφή του κλίματος.

Στην Αρκτική την ώρα που ο πολικός πάγος λιώνει αποκαλύπτεται μία σκοτεινή θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ανακλαστικό πάγο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη. Μεγάλο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής καλύπτει τη Γη και η τήξη του ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Οι ειδικοί μίλησαν για «ιστορικά», «πρωτοφανή» και «δραματικά» γεγονότα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Μάικλ Μαν, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης Συστημάτων Γης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται ξεπερνούν τις προβλέψεις σε ανησυχητικό βαθμό.

«Η θέρμανση της Αρκτικής και της Ανταρκτικής προκαλεί ανησυχία, όπως και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – των οποίων αυτά αποτελούν παράδειγμα», είπε. «Τα μοντέλα έκαναν καλή δουλειά προβάλλοντας τη συνολική θέρμανση, αλλά έχουμε υποστηρίξει ότι τα ακραία φαινόμενα ξεπερνούν τις προβλέψεις του μοντέλου. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα» επεσήμανε.

Με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις