ΤΟΥΡΚΙΑ. Με μεγάλους εορτασμούς πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πρωταγωνίστησε» σε μεγάλη φιέστα νεο-οθωμανικού χαρακτήρα στο παλαιό αεροδρόμιο της πόλης.

Ο Ερντογάν μίλησε από μια μεγάλη εξέδρα έχοντας δίπλα τη σύζυγό του Εμινέ, τον πρόεδρο της Βουλής και τον ακροδεξιό εταίρο του Μπαχτσελί.

«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου και πραγματοποίησε τα όνειρα των Μουσουλμάνων για 7 αιώνες. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι η σφραγίδα του πολιτισμού μας σε αυτή τη γεωγραφία», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «χτίζοντας βήμα-βήμα το όραμά μας για το 2053, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τους σημερινούς βυζαντινούς και τις δολοπλοκίες τους στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας». «Πρέπει να ξέρουμε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι το μόνο θέμα εδώ. Ο αγώνας για την Αγία Σοφία είναι από μόνος του ένας λόγος για να ξεχυθεί το μίσος στους δρόμους», τόνισε.

«Ο Σουλτάνος ​​Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είναι μόνο ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης, είναι επίσης ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας», είπε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι, παιδιά σχολείων, μέλη του κόμματος από κάθε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης μεταφέρθηκαν με κάθε είδους μεταφορικό μέσο ή έφτασαν από μόνοι του καθώς όλα τα μέσα συγκοινωνίας ήταν σήμερα δωρεάν.

Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο, το οποίο με προεδρικό διάταγμα θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο εθνικό κήπο.

Μπαχτσελί: Αχρείοι όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε εκκλησία

Στη φιέστα μίλησε μετά τον Τούρκο πρόεδρο μίλησε και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Μετά από αυτή την ημερομηνία, το 1453, η εχθρότητα προς τους Τούρκους και το Ισλάμ εξαπλώθηκε κατά κύματα στην Ευρώπη και ο αιωνόβιος αγώνας για την εκδίωξη των Τούρκων πρώτα από την Κωνσταντινούπολη και μετά από την Ανατολία συνεχίστηκε μέχρι σήμερα», τόνισε στην ομιλία του.

«Το μεγάλο τουρκικό έθνος θα σταθεί μέχρι τέλους, με συνείδηση ​​κατάκτησης και επίθεσης, ενάντια στους αχρείους που προσπαθούν να μετατρέψουν την Ιστανμπούλ σε Κωνσταντινούπολη, την Αγία Σοφία σε εκκλησία και τη χώρα μας σε βυζαντινή επικράτεια και σε αυτούς που κατηγορούν τους προγόνους μας ως δολοφόνους».

Με πληροφορίες από Ertnews

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις