Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει συμπυκνώσει σε 50 σημεία τους κρίσιμους στόχους στην προετοιμασία της επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη και μετά στον Άρη. Πρέπει να γίνουν πολλά για να διασφαλιστούν συνθήκες μεταφοράς, διαμονής, εργασίας και υγείας για τους πρώτους που θα επιλεγούν να πατήσουν το πόδι τους στον κόκκινο πλανήτη.

ΚΟΣΜΟΣ. Η NASA ζητά πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του οργανισμού και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να δομήσει μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Η προθεσμία για τη λήψη σχολίων παρατείνεται έως τις 3 Ιουνίου και η πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε λίγο καλύτερα τους στόχους που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των φιλόδοξων αποστολών.

Η επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη θα είναι η πρώτη και όπως ήταν ήδη γνωστό, θα είναι ένα είδος πρόβας για την αποστολή στον Άρη. Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί ( 54,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα στην περίπτωση του Άρη ) απαιτεί από τους επιστήμονες να βρουν κάτι περισσότερο από έναν ασφαλή τρόπο για να πάνε αλλά και να έρθουν οι αστροναύτες. Γι' αυτό οι 50 στόχοι που όρισε η NASA που τώρα τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, εστιάζονται σε διάφορες φάσεις των αποστολών, από τη μεταφορά, έως την εγκατάσταση αστροναυτών, περνώντας από τις υποδομές υποστήριξης που πρέπει να δημιουργηθούν στον τόπο, ώστε να μπορεί να ζήσει εκεί, να εργαστεί και να έχει ιατρική περίθαλψη.

Δείτε εικόνες του SLS Artemis I στη gallery:

Αυτοί οι στόχοι αντικατοπτρίζουν τα κύρια καθήκοντα που σκοπεύει να εκπληρώσει η NASA προκειμένου να προετοιμάσει τις αποστολές και να εγγυηθεί συνθήκες ασφαλούς κατοικίας στον προορισμό . Τα καθήκοντα που σχετίζονται με τη δοκιμή αυτόνομων κατασκευαστικών συστημάτων, τη δοκιμή υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις υποδομές ή τα συστήματα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες αποστολές για κίνηση στη σεληνιακή επιφάνεια είναι ρυθμισμένα προκειμένου να κατανοηθεί εάν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε αυτές τις αποστολές. Ωστόσο, ο οργανισμός συνεργάζεται και για νέα οχήματα.

Η εξασφάλιση επικοινωνιών, ενέργειας και συνθηκών υποστήριξης ενός μόνιμου εργαστηρίου, πρώτα στη Σελήνη και μετά στον Άρη, είναι άλλα καθήκοντα που επισημαίνονται στην επιστολή των στόχων, καθώς και η ανάπτυξη ενός συστήματος μόνιμης παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας των αστροναυτών.

Η αντίδραση του ανθρώπινου σώματος σε ένα τόσο μακρύ ταξίδι στη μικροβαρύτητα, για να φτάσει στη συνέχεια σε έναν προορισμό με το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τη NASA. Το πρόγραμμα Artemis, το οποίο θα περιλαμβάνει διαφορετικά ταξίδια στη Σελήνη, θα βοηθήσει στην εύρεση απαντήσεων, αλλά προς το παρόν, όπως εξηγεί το πρακτορείο σε βίντεο που κυκλοφόρησε με τους στόχους, ένα από τα σενάρια στα οποία λειτουργεί είναι η δυνατότητα διατήρησης αστροναυτών σε ένα ρόβερ υπό πίεση κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Η τελική έκδοση των στόχων που θα επιτρέψουν την ευθυγράμμιση της στρατηγικής θα πρέπει να οριστικοποιηθεί έως το φθινόπωρο. Αυτή η τελική έκδοση θα έχει ήδη τις συνεισφορές των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση όπου, εκτός από το κοινό, μπορούν να συμμετάσχουν υπάλληλοι φορέων, εταίροι του κλάδου, ακαδημαϊκός κόσμος, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, η NASA έχει προγραμματίσει εργαστήρια για να συζητήσουν το ίδιο θέμα και να αναλύσουν τα στοιχεία που έλαβε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, με διαφορετικούς ειδικούς .

Δείτε την εξήγηση της NASA στο βίντεο:

«Αυτοί οι στόχοι θα μας κατευθύνουν στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή μας σε συνθήκες που μοιάζουν με τον Άρη και θα μας προετοιμάσουν για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη», δήλωσε ο Jim Free , συνεργάτης διαχειριστής, Διεύθυνση Ανάπτυξης Συστημάτων Αποστολής. «Μετά την εξέταση των σχολίων σχετικά με τους στόχους, θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να συζητήσουμε τις εισροές και να οριστικοποιήσουμε το πλαίσιο τους αυτό το φθινόπωρο».

Η επιστολή στόχων που βρίσκεται τώρα υπό διαβούλευση περιγράφει λεπτομερώς τους βασικούς τομείς εργασίας της NASA για αποστολές τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το πρόγραμμα Artemis είναι η εξέδρα εκτόξευσης για «νέες πτήσεις» στην εξερεύνηση του διαστήματος και θα έχει νέα σύντομα, με την αποστολή Artemis I, χωρίς αστροναύτες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις