ΙΑΠΩΝΙΑ. Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια κοινότητα από την επίθεση ενόπλου εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας πριν από μερικές ώρες στην πόλη Νάρα, ενώ πολλά διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν φόβους ότι ο 67χρονος πολιτικός είναι ήδη νεκρός.

Το πυροσβεστικό σώμα της Νάρα (στα δυτικά της Ιαπωνίας) επιβεβαίωσε ότι ο Σίνζο Άμπε εναντίον του οποίου άνοιξε πυρ άνδρας εφοδιασμένος με τουφέκι πισώπλατα, καθώς ο πολιτικός εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε ανοικτό χώρο, δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Κατά τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Άμπε υπέστη την επίθεση του ενόπλου περί τις 11:30 (τοπική ώρα).




Βίντεο: Η στιγμή του πυροβολισμού

Ο άνδρας που πυροβόλησε εναντίον του πολιτικού –που έμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας (2006-2007, 2012-2020)– συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε από την αστυνομία, αναφέρουν ΜΜΕ.

Πρόκειται για άνδρα 42 ετών, κατά τις πρώτες πληροφορίες, ο οποίος είναι πρώην στρατιωτικός.

Βίντεο: Η στιγμή της σύλληψης

Η αστυνομία, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία για την επίθεση.

Βίντεο: Κόσμος τρέχει να βοηθήσει τον Αμπε

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης εκφωνούσε ομιλία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας μεθαύριο Κυριακή όταν δέχθηκε τα πυρά, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK και με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.



Βίντεο: Η μεταφορά στο νοσοκομείο με ελικόπτερο

Ο Σίνζο Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας από το στήθος και τον λαιμό, είπε πηγή προσκείμενη στην παράταξή του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει εσπευσμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του προκατόχου του και νυν βουλευτή του κόμματός του, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Την πληροφορία ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε (...) βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε πρώτο το NHK, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος απλά μένει να κηρυχθεί από ιατροδικαστικό.

Θλίψη» και «σοκ» εκφράζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, ο Ραμ Εμάνιουελ, εξέφρασε σήμερα «θλίψη», προσθέτοντας πως τον «σόκαρε» η επίθεση ενόπλου εναντίον του ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις