ΕΛΛΑΔΑ. Η κινητικότητα των τελευταίων ηµερών στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου µεταφράζεται σε µια τόνωση των τιµών της τάξης των 20 λεπτών στην Ισπανία, σε µια διστακτική ενίσχυση των τιµών για το ιταλικό ελαιόλαδο και σε µια αναθέρµανση του ενδιαφέροντος για το ελληνικό ελαιόλαδο από τους αγοραστές του εξωτερικού.

Όπως γράφει το agronews.gr «σε µεγάλο βαθµό η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις εκτιµήσεις για την επερχόµενη σοδειά, που προϊδεάζουν για µια µετριοπαθή αν όχι µειωµένη ισπανική παραγωγή, ενώ λιγότερο ελαιόλαδο αναµένεται ότι θα έχει και η γειτονική Ιταλία, ο ελαιώνας της οποίας είναι σε µεγάλα τµήµατά του χτυπηµένος από ξηρασία και υψηλές θερµοκρασίες.

Ενδιαφέρον έχει και µια νέα κατάσταση στην εγχώρια αγορά που θέλει µεγάλες εταιρείες του εξωτερικού να αναζητούν νέες συνεργασίες τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζουν στην ελληνική επικράτεια σε ελαιοτριβεία, είτε ιδιωτικά είτε συνεταιριστικά, που µέχρι τώρα διατηρούσαν ένα πιο χαµηλό προφίλ στο πεδίο των εξαγωγών».

Σ’ αυτήν την «ανακατεµένη αγορά» όπως τη χαρακτηρίζουν συνοµιλητές του Ελαίας Καρπός µε καλή εικόνα των εµπορικών ισορροπιών, κερδισµένη φαίνεται να είναι η Λακωνία με 3,80 και η Μεσσηνία, η οποία κλείνει τις τελευταίες ηµέρες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου µε χαµηλή οξύτητα (τρεις γραµµές) στα 3,75 ευρώ το κιλό παραδοτέα στην Ιταλία. Οι τιµές παραγωγού µέχρι τα µέσα Ιουλίου διαµορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 3,60 ευρώ το κιλό στα υψηλά τους στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου και ελαφρώς χαµηλότερα στην Κρήτη.

Τα διαθέσιµα αποθέµατα δεν αξιολογούνται ως ανησυχητικά για το υπόλοιπο της εµπορικής περιόδου, το οποίο είναι λίγο, δεδοµένου ότι κατά κανόνα ο Αύγουστος είναι µήνας µε χαµηλή εµπορική δραστηριότητα.

Αναφορικά µε την επερχόµενη παραγωγή, η ανθοφορία ξεγέλασε αρκετούς, αφού στο τέλος η καρπόδεση ήταν µικρότερη των αρχικών προσδοκιών. Ωστόσο, ειδικά στην Κρήτη, όλα δείχνουν να οδηγούν σε µια χρονιά αυξηµένων αποδόσεων. Αν ανησυχεί κάτι τους παραγωγούς τη δεδοµένη συγκυρία, είναι ο πληθυσµός του δάκου, ο οποίος είναι υψηλότερος από το συνηθισµένο.

Όλα δείχνουν ότι η αγορά θα διατηρηθεί κοντά στη ζώνη των 3,60 ευρώ και τη νέα περίοδο, αρκεί να µην υπάρξει κάποια ραγδαία µείωση της κατανάλωσης τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αν και το εµπόριο έδειξε µια σχετική αυτονοµία ως προς τις τιµές παραγωγού το τελευταίο έτος, έναντι των διακυµάνσεων που σηµείωσαν οι αγορές στα υπόλοιπα αγροτικά εµπορεύµατα.

Στάσιµη η ιταλική αγορά, παρά τα χαµηλά αποθέµατα ελαιολαδου

Με τις τιµές παραγωγού σχετικά αµετάβλητες (µε εξαίρεση µια αύξηση τις τάξης των 3 λεπτών στη µέση τιµή) στη ζώνη των 4,30 -4,35 ευρώ, η αγορά της Ιταλίας εµφανίζει νευρικότητα η οποία αξίζει να αναγνωστεί σε συνάρτηση µε τις προσδοκίες για περιορισµένη προσφορά την επερχόµενη εµπορική περίοδο. Παρά το γεγονός ότι οι τιµές παραγωγού στην Ιταλία είναι 5% κάτω από τους µέσους όρους του 2021, υπάρχουν προσδοκίες για έναν ανοδικό κύκλο που θα µπορούσε να ανεβάσει έως και 1 ευρώ πάνω τις τιµές τους επόµενους µήνες. Ήδη στις ΗΠΑ αγορά η οποία αποδίδει κοντά στα 825 εκατ. ευρώ ετησίως στον ιταλικό ελαιώνα, σταθεροί συνεργάτες των Ιταλών µεταφέρουν ανησυχίες για τις προοπτικές της νέας σοδειάς, που θα µπορούσε να φρενάρει την άνοδο τιµών, αφού η βιοµηχανία ελαιολάδου της Ιταλίας δεν θα ήθελε να χάσει µερίδιά της από το ισπανικό και τυνησιακό προϊόν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις