Αυξάνουν παραγωγή και εξαγωγές νωπού πορτοκαλιού Νότιας Αφρικής

Η παραγωγή νωπού πορτοκαλιού στη Νότια Αφρική προβλέπεται να αυξηθεί 6% και να φθάσει στους 1,6 εκατομμύρια τόνους το 2021/2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των αποδόσεων και στις βροχοπτώσεις που ήταν πάνω από το μέσο όρο, καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, στις βασικές ζώνες καλλιέργειας. Ως εκ τούτου υπάρχει επαρκές νερό άρδευσης και συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Τα πορτοκάλια συλλέγονται κανονικά μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου κι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην παραγωγή, τη συγκομιδή και την εργασία ήταν ελάχιστος μέχρι σήμερα. Η παραγωγή και η απόδοση των πορτοκαλιών αυξήθηκαν οριακά από το 2017/18. Η Νότια Αφρική προβλέπεται να καταστεί ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός το 2021/22 πίσω από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και την Τουρκία, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων 7 ετών. Η έκταση με πορτοκάλι που θα συγκομιστεί προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2%, φθάνοντας σε επίπεδα άνω των 430.000 στρεμμάτων το 2021/22, από 423.600 στρέμματα το 2020/21, λόγω και της αύξησης στην έκταση, που συγκομίζεται από ποικιλίες πορτοκαλιού χωρίς σπόρους και ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης. Το Limpopo είναι η κύρια περιοχή καλλιέργειας πορτοκαλιών που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής φυτευμένης έκτασης, ακολουθούμενη από το Eastern Cape (26%) και το Western Cape (15%). Τα πορτοκάλια Βαλέντσια αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 της συνολικής φυτευμένης έκτασης και τα πορτοκάλια Navel το άλλο 1/3. Η κυρίαρχη ποικιλία που φυτεύτηκε είναι η Midnight που αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής φυτευμένης έκτασης, ακολουθούμενη από την ποικιλία Valencia Late με 12% και την Delta με 10%. Η Νότια Αφρική προβλέπεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας το 2021/2022, ενώ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας πορτοκαλιού (πίσω από την Αίγυπτο) τα τελευταία 7 χρόνια. Οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, της τάξης των 1,36 εκατομμυρίων τόνων το 2021/2022. Η Νότια Αφρική εξάγει πορτοκάλια σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Νότιας Αφρικής όσον αφορά στα πορτοκάλια, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% των συνολικών εξαγωγών. Ωστόσο, αυτές οι εξαγωγές έχουν επηρεαστεί από τις ανησυχίες της ΕΕ, σχετικά με τη μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών (CBS) και το Thaumatotibia leucotreta τα τελευταία χρόνια. Ενώ ο κλάδος έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και χρήματα, για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ, η Νότια Αφρική στο παρελθόν ανέστειλε οικειοθελώς όλες τις εξαγωγές ή εξήγαγε μόνο από περιοχές χωρίς CBS για να αποτρέψει την ΕΕ από το να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις. Οι αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συνεχιστούν με βάση την αδασμολόγητη πρόσβαση στο πλαίσιο του νόμου για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της Αφρικής (AGOA). Ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστεί η σταδιακή στροφή από τα πορτοκάλια στις εξαγωγές μανταρινιού.

Αύξηση παραγωγής στα πορτοκάλια

Η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιού για το 2021/22 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους από το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 49 εκατομμύρια,, καθώς ο ευνοϊκός καιρός στη Βραζιλία και την Τουρκία οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις, που υπεραντισταθμίζουν τη χαμηλότερης παραγωγή στην Αίγυπτο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μεγαλύτερο μέρος της υψηλότερης παραγωγής αναμένεται να πάει για επεξεργασία. Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15% σε 16,9 εκατομμύρια τόνους καθώς ο ευνοϊκός καιρός κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας βελτίωσε την καρπόδεση. Η κατανάλωση είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ τα φρούτα για μεταποίηση προβλέπεται έως και 21% παραπάνω. Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να σημειώσει ρεκόρ, φθάνοντας τους 7,6 εκατ. τόνους. Η πρόβλεψη βασίζεται στην υψηλότερη παραγωγή σε νέες περιοχές φύτευσης στο Jiangxi και στις υψηλότερες αποδόσεις στις επαρχίες Hubei και Hunan, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στη νότια επαρχία Jiangxi. Η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί, ενώ λιγότερα φρούτα θα πάνε για μεταποίηση. Οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν. Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί κατά 6% και να ανέλθει στους 6,1 εκατομμύρια τόνους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μείωσης των αποδόσεων. Η παραγωγή της Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά σχεδόν 16%, φθάνοντας στους 3 εκατ. τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που μείωσαν την καρπόδεση. Η κατανάλωση εκτιμάται χαμηλότερη λόγω της χαμηλότερης παραγωγής. Η παραγωγή της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 450.000 τόνους, φθάνοντας τους 1,8 εκατομμύρια τόνους, λόγω των υψηλών αποδόσεων, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της μεγαλύτερης έκτασης συγκομιδής. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξάνονται ως αποτέλεσμα των αυξημένων προμηθειών. Η παραγωγή στο Μαρόκο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 11%, φθάνοντας στους 1,2 εκατομμύρια τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης έκτασης συγκομιδής. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπονται, επίσης, αυξημένες ως αποτέλεσμα των μεγαλύτερων προμηθειών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά.

Χυμός πορτοκαλιού

Η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού για το 2021/22 προβλέπεται 12% υψηλότερη, φθάνοντας τους 1,6 εκατ. τόνους. Η υψηλότερη παραγωγή στη Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν τις μειώσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ. Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 21% (1,1 εκατομμύρια τόνους). Ομοίως, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και τα αποθέματα προβλέπονται υψηλότερα με την άνοδο της παραγωγής. Η Βραζιλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και προβλέπεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν τα 3/4 των παγκόσμιων εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού.

Γκρέιπφρουτ

Η παγκόσμια παραγωγή γκρέιπφρουτ το 2021/22 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 4%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εκτάσεωνη στην Κίνα. Η κατανάλωση προβλέπεται να ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Λεμόνια

Η παγκόσμια παραγωγή το 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% και να ανέλθει στους 9,7 εκατ. τόνους λόγω της υψηλότερης παραγωγής στην Αργεντινή, το Μεξικό, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υψηλότερες διαθέσιμες προμήθειες αυξάνουν την παγκόσμια κατανάλωση (σε νέο ρεκόρ), τις εξαγωγές και τα φρούτα για μεταποίηση.

Μανταρίνια

Η παγκόσμια παραγωγή για το 2021/22 εκτιμάται σε 2 τόνους, με την ανάπτυξη στην Κίνα να αναμένεται να υπεραντισταθμίσει τις μειώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατανάλωση εκτιμάται σε επίπεδα ρεκόρ ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να είναι σταθερές. Η παραγωγή της Κίνας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2 εκατ. τόνους σε ένα ρεκόρ 27 εκατ. ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδόσεων λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της μεγαλύτερης έκτασης. Σε ρεκόρ σημειώνει και η κατανάλωση με την αύξηση της παραγωγής και τις χαμηλότερες εξαγωγές. Οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στους 3,2 εκατομμύρια τόνους.

Πηγή: agrotypos.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις