ΚΟΣΜΟΣ. O Kωνσταντίνος υπήρξε ο έκτος του oίκου του Γλύξμπουργκ που αναδείχθηκε βασιλιάς στην Ελλάδα. Ήταν και ο τελευταίος του είδους, στη χώρα μας, η οποία μέσω δημοψηφίσματος αποφάσισε να καταργηθεί η μοναρχία το 1974.

Της είδησης του θανάτου του, ακολούθησε το πολιτικό δίλημμα, για το αν έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους (δημοσία δαπάνη) ή ως ιδιώτης.

Δεδομένα η κηδεία θα γινόταν στο Τατόι όπου έχει ταφεί και ο πατέρας του, Παύλος και η μητέρα του, Φρειδερίκη. Κατόπιν διυπουργικής σύσκεψης (εν μέσω έντονων αντιδράσεων των πολιτών) αποφασίστηκε να ταφεί ως ιδιώτης.

Η κηδεία καθυστέρησε λίγο, καθώς οι περισσότεροι συγγενείς του ανήκουν σε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης και είναι αρχηγοί κρατών. Για παράδειγμα, ο Φίλιππος της Ισπανίας είναι γιος της αδελφής του Κωνσταντίνου, Σοφίας που βρέθηκε στην Ελλάδα νωρίτερα από όλους.

Πόσοι βασιλικοί ηγέτες υπάρχουν στη Γη και ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι

Στο άκουσμα του “οι περισσότεροι συγγενείς του Κωνσταντίνου είναι αρχηγοί κρατών” το πιθανότερο είναι να αναρωτηθείς πόσοι βασιλείς υπάρχουν, πια στην Ευρώπη -και τον κόσμο. Και τι κάνουν;

Κάποιους θα τους δεις στην κηδεία.

Ήλθε η ώρα για όλες τις άλλες απαντήσεις.

Oι βασιλικοί ηγέτες κυκλοφορούν ως Βασιλείς, Βασίλισσες, Αυτοκράτορες, Σουλτάνους, Προέδρους, Πάπας, Μέγας Δούκας, Ηγεμόνας Πρίγκιπας και Εμίρης.

Όλοι αυτοί είναι τίτλοι που υπάρχουν για επικεφαλής κρατών.

Πόσοι είναι στον κόσμο;

Ενδεχομένως περισσότεροι από όσους περιμένεις: σαράντα τρεις (43).

Οι περισσότεροι κληρονομούν τη θέση τους από την ημέρα που γεννιούνται.

Μια εξαίρεση του κανόνα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τεχνικά είναι εκ των πριγκίπων της Ανδόρας.

Μια άλλη είναι ο Πάπας που προκύπτει ως ηγέτης του Βατικανού, από το παπικό κονκλάβιο.

Η πιο ισχυρή δυναστεία (η 'γραμμή' κληρονομιάς ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 2.600 χρόνια) είναι αυτή της Ιαπωνίας.

Η πιο πλούσια βασιλική ηγεμονία είναι αυτή της Σαουδικής Αραβίας (1.4 τρισεκατομμύρια).

Ο πιο πλούσιος βασιλιάς είναι αυτός της Ταϊλάνδης, με αξία που εκτιμάται στα 43.000.000.000. Ακολουθεί του Μπρουνέι με 28 δισεκατομμύρια.

Ο πρώτος Ευρωπαίος εμφανίζεται στο Νο6 και είναι ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου (4.000.000.000). Στο Νο7 είναι ο μονάρχης του Λιχτενστάιν (3.500.000.000).

Ο απόλυτος βασιλιάς

Κάρολος (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ και Άγιος Χριστόφορος)

Οι υπόλοιποι βασιλείς της Ευρώπης

Οι μονάρχες του υπόλοιπου κόσμου

  • Μοχάμετ ΣΤ, Μαρόκο
  • Ναουάφ αλ-Άχμαντ Αλ Σαμπάχ, Κουβέιτ
  • Χαμάντ Μπιν Ισά αλ Χαλίφα, Μπαχρέιν
  • Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, Κατάρ
  • Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, Μπουτάν
  • Ναρουχίτο, Ιαπωνία
  • Αμπντουλάχ του Παχάνγκ, Μαλαισία
  • Χασανάλ Μπολκιάχ, Μπρουνέι
  • Νοροντόμ Σιχαμόνι, Καμπότζη
  • Λετσίε Γ', Λεσότο
  • Μσουάτι Γ', Σουαζιλάνδη
  • Αμπντάλα Β', Ιορδανία
  • Σάλμαν, Σαουδική Αραβία
  • Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ, Ομάν
  • Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχιάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Τουπόου ΣΤ, Τόνγκα

Δεν είναι όλοι οι μονάρχες ίδιοι

Να περάσουμε και στους τύπους μοναρχίας που εξυπηρετούν. Είναι τέσσερα.

Συνταγματική μοναρχία

Είναι η πιο δημοφιλής έκδοση βασιλικής ηγεμονίας και αντιπροσωπεύει το 70% των περιπτώσεων. Αφορά δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που κυβερνούν τη χώρα, με τον μονάρχη να εκτελεί τελετουργικά καθήκοντα.

Διαιρεί την εξουσία με μια συνταγματικά θεμελιωμένη κυβέρνηση. Σε αυτήν τη συνθήκη έχει τελετουργικά καθήκοντα και ορισμένες ευθύνες, αλλά όχι πολιτικές εξουσίες.

Παράδειγμα: ο Κάρολος υπογράφει όλους τους νόμους για να τους κάνει επίσημους, αλλά δεν μπορεί τους αλλάξει ή να τους απορρίψει. Τουλάχιστον, τυπικά, αφού η Ελισάβετ και ο Κάρολος έχουν μπλοκάρει δεκάδες νόμους που πλήττουν το προσωπικό τους συμφέρον -δηλαδή, της μοναρχίας.

Οι χώρες που την έχουν είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ανδόρα, η Αυστραλία, το Βέλγιο, το Μπελίσε, το Μπουτάν, η Καμπότζη, ο Καναδάς, η Δανία, η Γρανάδα, η Τζαμάικα, η Ιαπωνία, το Λεσότο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, η Αντίγκουα, τα Νησιά του Σολομώντα, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη, οι Μπαχάμες, η Τόνγκα, το Τουβάλου.

Απόλυτη μοναρχία

Ο μονάρχης έχει πλήρη και απόλυτη πολιτική εξουσία. Μπορεί να τροποποιήσει, να απορρίψει και να φτιάξει νόμους, ενώ εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό, διορίζει πολιτικούς ηγέτες και αποφασίζει για ό,τι πρέπει να αποφασίσει ένας απόλυτος ηγέτης. Σε τέτοια καθεστώτα ζουν στη Σουαζιλάνδη, το Βατικανό, η Σουαζιλάνδη, το Μπρουνέι και το Ομάν.

Ομοσπονδιακή μοναρχία

Ο μονάρχης είναι η απόλυτη ηγεμονική φιγούρα ομοσπονδίας κρατών που έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις, ή ακόμα και μοναρχίες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια τέτοια περίπτωση. Μια άλλη είναι η Μαλαισία, όπου παίζουν 'Game of thrones': κάθε πέντε χρόνια οι βασιλικοί ηγέτες επιλέγουν έναν από τους 9 της... παρέας των μοναρχών. Σε αυτήν τη χώρα, η μοναρχία είναι επίσης συνταγματική, επιτρέποντας σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα να κυβερνά.

Μικτή μοναρχία

Ο απόλυτος μονάρχης μπορεί να διαιρεί τις εξουσίες, κατά περίσταση σε κάθε χώρα. Το Μαρόκο ζει μια τέτοια κατάσταση, όπως και οι Μονακό, Κατάρ, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και το εκ των πιο πλούσιων κρατών του κόσμου -μολονότι είναι και μεταξύ των μικρότερων- που λέγεται Λιχτενστάιν.

Είναι η μόνη ευρωπαϊκή μοναρχία που εξακολουθεί να ασκεί αυστηρή αγνατική (συγγόνων) πρωτογονία: ο βαθμός συγγένειας καθορίζεται, με τον εντοπισμό της καταγωγής από τον πλησιέστερο κοινό πρόγονο μέσω των αρσενικών προγόνων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις