ΤΟΥΡΚΙΑ. Μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη «φοβάται» ένα ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. «Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες», λέει ο καθηγητής Celal Sengor, ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας.

«Εάν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός τα 20 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα εκπλαγούμε όλοι πολύ», λέει στο CNN ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. «Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη».

Με δύο βασικές γραμμές ρήγματος στην περιοχή – τη Βόρεια Ανατολία και την Ανατολική Ανατολία – η Τουρκία είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές στον κόσμο. Είναι μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει εντείνει την ανησυχία για την ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης σε σεισμό.

Ιστορικά, το ρήγμα έχει οδηγήσει σε αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την κοντινή πόλη Νικομήδεια το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000 άλλους.

Ο σεισμός θα μπορούσε να είναι από 7,2 έως και 7,8 Ρίχτερ

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας ακόμη σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος μεταξύ 7,2 και 7,8 βαθμών, με καταστροφικές συνέπειες για τον εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας. Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψεις», λέει ο Sengor.

Μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Σεισμούς εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπερνούσε τους 14.000 εάν ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και συνέβαινε τη νύχτα. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Η εκτίμηση μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι όλεθρος», λέει ο Sengor. «Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνο τον άμεσο αντίκτυπο του κουνήματος, πρέπει επίσης να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει το κούνημα. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό».

Οι τρέχουσες προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτίρια ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές. Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης – αυτό είναι περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις