ΡΩΣΙΑ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εξερράγη το ηφαίστειο Σιβέλιτς, στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, πνίγοντας στην τέφρα ολόκληρες γειτονικές πόλεις και χωριά.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, το ηφαίστειο εκτόξευε στάχτη για περίπου 6 ώρες σε μια έκταση 108.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ η λάβα έλιωσε το χιόνι και ολόκληρες περιοχές θάφτηκαν κάτω από ένα γκρίζο μίγμα τέφρας και λάσπης. Ιδιαίτερα έχει πληγεί το χωριό Klyuchi, μαζί με τις γειτονικές περιοχές Maisky και Kozyrevsk.

«Το ηφαίστειο προετοιμαζόταν για τουλάχιστον ένα χρόνο… και η διαδικασία συνεχίζεται αν και έχει ηρεμήσει λίγο τώρα», δήλωσε ο διευθυντής της Γεωφυσικής Υπηρεσίας. Ειδικοί εκτιμούν πως ενδεχομένως η δραστηριότητα του ηφαιστείου να περάσει πλέον σε φάση ύφεσης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν θα συνεχιστεί η δημιουργία νεφών τέφρας.

Επιπλέον εκδόθηκε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για την πολιτική αεροπορία με την επισήμανση πως «η συνεχιζόμενη (ηφαιστειακή) δραστηριότητα μπορεί να πλήξει διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που πετούν χαμηλά». Τα σχολεία στην περιοχή έμειναν κλειστά, ενώ από τους κατοίκους ζητήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Σιβέλιτς, ενός εκ των μεγαλύτερων και πιο ενεργών ηφαιστείων της Καμτσάτκα, σημειώθηκε το 2007. Το θετικό είναι πως η χερσόνησος είναι αρκετά αραιοκατοικημένη με τα στοιχεία να αναφέρουν πως λιγότεροι από 12.000 άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο το οποίο έχει ηλικία 60.000 με 70.000 ετών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις