ΗΠΑ. Η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, προκάλεσε την οργή του προκατόχου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επιστράτευσε λιτούς και δεμένους στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποδείξει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε αλλοιωθεί και ο Μπάιντεν του είχε κλέψει τη νίκη.

Μέσα στο τοξικό κλίμα εκείνης της εποχής το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυοFOX NEWS του μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοχ υιοθέτησε σε πολλά από τα προγράμματά του τα περί νοθείας στρέφοντας τα βέλη του κατά της εταιρίας ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion Voting Systems.

Ο Ελληνοκαναδός επικεφαλής της εταιρίας Τζον Πούλος όμως, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και μετά το σοκ του πρώτου διαστήματος κινήθηκε δικαστικά αξιώνοντας από τον ενημερωτικό κολοσσό αποζημίωση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για τις συκοφαντικές αναφορές. Πριν από λίγες ημέρες κι ενώ αναμενόταν η έναρξη της δίκης σε δικαστήριο του Ντέλαγουεαρ, οι δυο πλευρές ήρθαν σε συμβιβασμό με τον Τζον Πούλος να …τινάζει τη μπάνκα στον αέρα εξασφαλίζοντας αποζημίωση 787,5 εκατ. δολαρίων περίπου το μισά από τα χρήματα που θα ζητούσε στο δικαστήριο.

Τζον Πούλος: Η εταιρεία μου ξεκίνησε από μια σοφίτα

Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου και ο Τζον Πούλος, ο Γιάννης για τους Έλληνες φίλους του, δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για τη μεγάλη επιτυχία της εταιρίας του που ξεκίνησε από μια σοφίτα στον Καναδά πριν από είκοσι χρόνια όπως λέει μιλώντας στο iefimerifa.

«Ξεκίνησα την Dominion Voting Systems πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια στη σοφίτα μου στο Τορόντο και η αδερφή μου πήρε ένα δάνειο για να γίνει ο πρώτος μου επενδυτής. Από τις 93 εταιρείες σε αυτόν τον χώρο στη Βόρεια Αμερική, ήμασταν οι μικρότεροι. Μεγαλώσαμε με τον πιο αξιοσημείωτο τρόπο, πρώτα στον Καναδά και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα καταφέραμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με επενδύσεις από φίλους και συγγενείς και 18 χρόνια αργότερα, την παραμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ του 2020, είχαμε ετήσιο κέρδος σχεδόν 50 εκατομμυρίων δολαρίων και ήμασταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στη Βόρεια Αμερική. Είχαμε ένα καταπληκτικό ιστορικό και δουλέψαμε σκληρά για μια καλή φήμη που υποσχόταν μόνο συνεχή ανάπτυξη και ευκαιρίες» λέει ο επιχειρηματίας.

«Χτυπήσαμε το FOX εκεί που πονούσε»

Με το συμβιβασμό η Dominion κατάφερε να εξασφαλίσει 15 φορές τα ετήσια κέρδη της. «Έχω γλυκόπικρα συναισθήματα για τον συμβιβασμό. Ωστόσο πετύχαμε δύο κρίσιμα ζητήματα: Να επιτρέψουμε στους υπαλλήλους και τους πελάτες μας να προχωρήσουν μπροστά και να χτυπήσουμε το Fox εκεί που πονούσε περισσότερο, στον τραπεζικό του λογαριασμό» λέει, προσθέτοντας ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πίστευε ούτε ο ίδιος ότι το αμερικανικό κανάλι θα συμβιβαστεί. «Στις 18 Απριλίου πηγαίναμε σε δίκη. Μόλις αργά εκείνο το πρωινό πίστεψα για πρώτη φορά ότι το Fox μπορεί να είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί με τους όρους μας» επισημαίνει στο iefimerida.

Τα καλοκαίρια του Τζον Πούλος στην Ελλάδα

Tα καλοκαίρια προσπαθεί να περνάει χρόνο στην Ελλάδα με τους πολυάριθμους συγγενείς του. «Έχω πολλούς συγγενείς στην Ελλάδα και τους επισκέπτομαι συχνά με την οικογένειά μου. Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν τον Αύγουστο και τότε υπήρχαν 41 άτομα από τις αδερφές, τα ξαδέρφια και τους γονείς μου μέσα στο αεροπλάνο. Και οι τέσσερις παππούδες μου ήταν από τη Λακωνία. Σπάρτη, Ξεροκάμπι, Βλαχιώτη και Αρεόπολη. Ο συνιδρυτής της εταιρίας μου είναι επίσης Έλληνας, αλλά είναι από το Ηράκλειο. Η μίξη μεταξύ Σπάρτης και Κρήτης ήταν καλή ακόμα και από τότε που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην 9η τάξη φυσικών επιστημών».

«Πάντα μας μιλούσαν Ελληνικά»

Η ιστορία της οικογένειάς του χάνεται στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν ο παππούς του αποφάσισε να μεταναστεύσει από τη Λακωνία στις ΗΠΑ κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο.

«Γεννήθηκα στο Τορόντο επειδή ο παππούς μου από την πλευρά του πατέρα μου μετανάστευσε στο Ellis Island το 1904 και πέρασε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ενώ τελικά εγκαταστάθηκε στο Τορόντο του Καναδά. Η μητέρα μου ήρθε στον Καναδά για μια επίσκεψη αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960, και συνάντησε τον πατέρα μου και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Η μητέρα μου και οι γιαγιάδες μου μιλούσαν πάντα ελληνικά σε μένα και στις αδερφές μου, αλλά τα ελληνικά μας πάντα γίνονταν καλύτερα αφού περνούσαμε τα καλοκαίρια μας στο χωριό. Τα ξαδέρφια μου δεν κοροϊδεύουν πια τα ελληνικά μου, αλλά τώρα τα ανίψια μου το κάνουν» λέει γελώντας ο κ. Πούλος.

Ποιοι τον στήριξαν

Οι τελευταίοι μήνες του 2020 ήταν ένας Γολγοθάς για τον Ελληνοκαναδό επιχειρηματία που είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Τότε δέχθηκε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη και τον γνωστό Έλληνα κληρικό Father Alex Καρλούτσο που τον κάλεσε στην εκκλησία του στα Χάμπτονς και τον ενθάρρυνε να αναζητήσει του δίκιο του επιμένοντας ότι αυτή η υπόθεση θα γύριζε υπέρ του. «Ο father Alex με προσέγγισε εκείνες τις σκοτεινές ημέρες που δέχθηκα την επίθεση στα τέλη του 2020 και με την απίστευτη διορατικότητά του μου παρείχε μεγάλη δύναμη που βοήθησε τόσο εμένα όσο και την εταιρία να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις» λέει σήμερα ο κ. Πούλος επισημαίνοντας παράλληλα τη στήριξη που είχε από το επαγγελματικό και οικογενειακό του περιβάλλον. «Οι πελάτες μας, οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές μας ήταν τόσο υποστηρικτικοί, και το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι ήταν στο πλευρό μας παρόλο που πλήρωσαν υψηλό τίμημα για να είναι υποστηρικτικοί. Τους είμαστε τόσο ευγνώμονες!» σημειώνει.

Από τις τελευταίες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλά πράγματα έχουν αλλάξει μεταξύ των οποίων και η σχέση του FOX NEWS με τον Ντόναλντ Τραμπ που τον έχει πιά σε μια ιδιότυπη καραντίνα αποφεύγοντας συστηματικά να τον καλεί στις εκπομπές του. Στα αμερικανικά δικαστήρια εκκρεμούν άλλες έξι υποθέσεις της Dominion κατά μέσων ενημέρωσης και φυσικών προσώπων όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι και ο Τζον Πούλος έχει επικεντρωθεί σε αυτές τις δίκες. Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο iefimerida αναφέρει ότι δεν παρακολουθεί τις ελληνικές εκλογές αλλά αν του ζητηθεί θα βοηθήσει με χαρά στον εκσυγχρονισμό του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις