ΚΙΝΑ. Ένας εκπληκτικός τάφος από τούβλα που πιστεύεται ότι είναι άνω των 1000 ετών ανακαλύφθηκε στη βόρεια Κίνα από εργάτες που ανακαίνιζαν αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων.

Ο τάφος περιείχε τρία πτώματα - δύο ενήλικες και ένα παιδί - καθώς και πολλά αγγεία. Ένα από αυτά, ένα «κουπόνι γης» με επιγραφή γραφής, υποδεικνύει ότι ο τάφος χτίστηκε μεταξύ 1190 μ.Χ. και 1196, όταν η περιοχή διοικούνταν από τη δυναστεία των Τζιν ή το κράτος «Μεγάλος Τζιν».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Σάνζι, ο τάφος ανακαλύφθηκε από τους εργάτες στα μέσα του 2019 κοντά στο χωριό Ντογκφεγχαν, στην κομητεία Γιουνκού, περίπου 650 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, αναφέρει το Livescience.

Οι αρχαιολόγοι από το ινστιτούτο διεξήγαγαν στη συνέχεια μια ανασκαφή για να εξετάσουν τον τάφο. Η έκθεση έργου τους κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS).

Ο τάφος αποτελείται από έναν «τάφινο δρόμο». Μια σκάλα οδηγεί σε μια πόρτα στον εσωτερικό θάλαμο, η οποία έχει μήκος περίπου 2 μέτρα σε κάθε πλευρά, κάτω από ένα περίτεχνο οκταγωνικό κωδωνοστάσιο από κλιμακωτούς τούβλους.

Ολόκληρος ο θάλαμος έχει τούβλα που μοιάζουν με λαξευμένο ξύλο, τα οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δεν ήταν βαμμένα. Ο τάφος διαθέτει επίσης περίτεχνες διακοσμήσεις στους τοίχους, όπως λιοντάρια, θαλάσσιες ανεμώνες, λουλούδια και δύο φιγούρες που πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν «πνεύματα φύλακες».

Οι αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Σανζί υποστηρίζουν ότι τα τρία πτώματα που βρέθηκαν εκεί ήταν δύο ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών και ενός παιδιού ηλικίας μεταξύ 6 και 8 ετών.

Δυναστεία των Τζιν ή το κράτος «Μεγάλος Τζιν»

H Δυναστεία Τζιν ήταν δυναστεία της Αυτοκρατορικής Κίνας, την περίοδο 265-420 μ.Χ. Ιδρύθηκε από τον Σιμά Γιαν, γιο του Σιμά Τσάο, ο οποίος έγινε Πρίγκιπας του Τζιν και μετά θάνατον ανακηρύχθηκε ιδρυτής της ομώνυμης δυναστείας. Η δυναστεία προέκυψε στα τέλη και μετά την περίοδο των «Τριών Βασιλείων» (220-280 μ.Χ.), η οποία έληξε με την κατάκτηση των «Ανατολικών Γου» από τους Τζιν. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες-χρονικές περίοδοι στην ιστορία της δυναστείας. Οι «Δυτικοί Τζιν» και οι «Ανατολικοί Τζιν».

Οι «Δυτικοί Τζιν» (265–316) ιδρύθηκαν ως διάδοχο κράτος στους Κάο Βέι μετά την υφαρπαγή του θρόνου από τον Σιμά Γιαν, με πρωτεύουσα τη Λουογιάνγκ (265–311) και κατόπιν την Τσανγκ’αν (σημερινή Σιάν στην επαρχία Σαανσί) (312–316). Οι «Δυτικοί Τζιν» ξαναένωσαν την Κίνα το 280 μ.Χ., αλλά σχεδόν αμέσως μετά το κράτος τους αντιμετώπισε κρίση διαδοχής, εμφύλιο πόλεμο και εισβολή από τους «Πέντε Βαρβάρους». Οι αντάρτες αλλά και οι εισβολείς άρχισαν να εγκαθιδρύουν αυτόνομα κράτη στην κοιλάδα του Κίτρινου Ποταμού, εγκαινιάζοντας την περίοδο της κινεζικής ιστορίας που ονομάζεται «Δεκαέξι Βασίλεια».

Τα κράτη αυτά αμέσως άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους καθώς και την Αυτοκρατορία των Τζιν («Δυτικοί Τζιν»), οδηγώντας στη μετεξέλιξη της δυναστείας, με τη μεταφορά από τον Σιμά Ρούι της πρωτεύουσας στο Τζιανκάνγκ (σημερινή Ναντζίνγκ), με αποτέλεσμα να προκύψουν οι «Ανατολικοί Τζιν» (317-420) στη θέση των «Δυτικών Τζιν». Η δυναστεία των «Ανατολικών Τζιν» ανατράπηκε τελικώς από τη δυναστεία Λιο Σονγκ.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις