ΗΠΑ. Στη σύλληψη του Πατρινού επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού προχώρησαν οι Γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι, στις 9 Μαΐου 2023, ενώ στις 16 του ίδιου μήνα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για συνωμοσία και λαθρεμπόριο. Ο Νικόλαος Μπογονικολός παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, «ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και τους πυρηνικούς ελέγχους για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον "Εθνικό Κήρυκα", ο Μπογονικολός, είναι Ελληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group (η ιστοσελίδα της έχει "πέσει").

"Διπλές συναλλαγές"

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις: «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης, ώστε να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ.

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν", δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης: "Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Συλλήψεις και Ρώσων στην Αριζόνα

Εκτός από τον Μπογονικολό, για ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες υποθέσεις συνελήφθησαν στην Αριζόνα οι Ρώσοι υπήκοοι Ολεγκ Σερτζέγεβιτς Πατσούλυα (Oleg Sergeyevich Patsulya) και Βασίλη Σερτζέγεβιτς Μπεσέντιν (Vasilii Sergeyevich Besedin), και οι Κινέζοι υπήκοοι Γουεϊμπάο Γουάνγκ (Weibao Wang) και Λίμινγκ Λι (Liμing Lee), σε Καλιφόρνια και Καναδά αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση του FBI

«Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group (Aratos), εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας σε Ολλανδία και Ελλάδα, οι οποίες είναι και οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μία από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021, για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε να έχει εμπειρία ως σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ''κυβερνήσεων παγκοσμίως'', ενώ η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, αμερικανικής προέλευσης, στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο εναγόμενος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα μεταφορτώθηκαν και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς παραλήπτες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη στρατιωτική μονάδα 33949, μέρος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, γνωστής ως SVR» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το FBI.

Ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών

Ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα και πριν από μερικά χρόνια είχε εμπλακεί και στον χώρο της καλαθοσφαίρισης, ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, την περίοδο που αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις