ΚΟΣΜΟΣ. Ωραίο το καλοκαιράκι όταν έχει κανείς την πολυτέλεια των διακοπών μακριά από την καυτή άσφαλτο της πόλης και τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι όλο και πιο καυτές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού, που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40οC, έχει θορυβήσει μεγαλουπόλεις στην Ευρώπη που βιώνουν θερμοκρασίες Μέσης Ανατολής.

Κι αν η μαθημένη στους καύσωνες Σαουδική Αραβία ξεκινά την μεγαλύτερη, παγκόσμια προσπάθεια για να ελέγξει την θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Ριάντ, το Παρίσι ετοιμάζεται να φυτέψει χιλιάδες δέντρα.

Στο Ριάντ οι θερμοκρασία φτάνει τους 45 οC το βράδυ.
@ DIDIER MARTI VIA GETTY IMAGES

Αν και το Παρίσι αυτοχαρακτηρίζεται ως μια από τις «πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης», οι πρόσφατοι καύσωνες που μετατρέπουν κάθε χρόνο τον Σηκουάνα σε… παραλία έχουν δείξει πως η έλλειψη δέντρων και βλάστησης σε ορισμένες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας είναι πολύ πιο ζεστές από άλλες.

Περιβαντολλόγοι κατέγραψαν αυτόν τον μήνα στο Παρίσι θερμοκρασία 56°C στην περιοχή κοντά στην όπερα Palais Garnier, όπου η δεντροφύτευση είναι ελάχιστη. Την ίδια μέρα, στην κοντινή, αλλά κατάφυτη Boulevard des Italiens το θερμόμετρο ήταν στους 28°C υπό σκιά.

Αυτή η τεράστια απόκλιση θερμοκρασίας μέσα στην ίδια πόλη, είναι γνωστή ως το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας – όταν η έλλειψη δενδροκάλυψης και πρασίνου κάνει τις αστικές περιοχές πολύ πιο ζεστές από τις περισσότερες αγροτικές περιοχές.

parisi.jpg
Οι πράσινες περιοχές στο Παρίσι θα αυξηθούν για να μειωθεί η θερμοκρασία σε όλη της πόλη.
LUIS DIAZ DEVESA VIA GETTY IMAGES

Πώς δροσίζουν τα δέντρα τις πόλεις

Τα δέντρα βοηθούν στην μείωση της θερμοκρασίας σε κατοικημένες περιοχές, παρέχοντας σκιά και υγρασία και εκτρέποντας τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό βοηθά στην αντιστάθμιση της επίδρασης αστικών κατασκευών και υλικών όπως δρόμοι, κτίρια, άσφαλτος και σκυρόδεμα, τα οποία αποθηκεύουν και στη συνέχεια απελευθερώνουν θερμότητα πίσω στο περιβάλλον.

Τα δέντρα δροσίζουν το περιβάλλον απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θερμαίνει την ατμόσφαιρα και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ένα μόνο δέντρο μπορεί να αποθηκεύσει έως και 22 τόνους CO2.

Η δημοτική αρχή στο Παρίσι βλέπει τα δέντρα ως τους «καλύτερους συμμάχους» της πόλης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – και σχεδιάζει να φυτέψει 170.000 νέα δέντρα μέχρι το 2026.

«Δάση με μονοπάτια ανέμου» κατά μήκος ποταμών και δρόμων για να διοχετεύει δροσερό αέρα από τα βουνά στο κέντρο της πόλης.
WANG YUKUN VIA GETTY IMAGES

Εκτός από την απορρόφηση του CO2 και την ψύξη του αέρα, τα δέντρα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη διαχείριση του βρόχινου νερού.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα - βοηθώντας στην υποστήριξη μιας ποικιλίας φυτών και άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, παρέχουν ένα φυσικό φράγμα ενάντια στην ηχορύπανση, ενώ τα δέντρα συμβάλλουν στη «βελτίωση της υγείας των κατοίκων και στη μείωση του άγχους» σύμφωνα με την δημοτική αρχή της πόλης.

Οι πιο «πράσινες» πόλεις του κόσμου

Άλλες πόλεις που έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για ενίσχυση του αστικού πρασίνου είναι η Σιγκαπούρη, η Σεούλ στη Νότια Κορέα και η Κουριτίμπα στη Βραζιλία, σύμφωνα με το BBC Earth.

Η Σιγκαπούρη έχει δεσμευτεί να γίνει πιο πράσινη και βιώσιμη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και έχει ορίσει μια σειρά δράσεων στο Πράσινο Σχέδιο Σιγκαπούρης για το 2030.

648068f72700003400f617ca.jpg
Η περιοχή Keppel Bay στη Σιγκαπούρη είναι από τις πιο πράσινες της πόλης.
TOBIASJO VIA GETTY IMAGES

Αυτό περιλαμβάνει τη φύτευση ενός εκατομμυρίου ακόμη δέντρων και την ανάπτυξη περισσότερων από 130 εκταρίων νέων πάρκων που θα έχουν έκταση όση 130 αθλητικά γήπεδα.

Η Σεούλ, μια «μεγαλούπολη» σχεδόν 26 εκατομμυρίων κατοίκων, δημιουργεί «δάση με μονοπάτια ανέμου» κατά μήκος ποταμών και δρόμων για να διοχετεύει δροσερό αέρα από τα βουνά της στο κέντρο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει να μειώσει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά 3-7°C.

Η Κουριτίμπα συχνά περιγράφεται ως μία από τις πιο πράσινες πόλεις της Βραζιλίας, με περισσότερους από 1.000 χώρους πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων 14 δασών και 16 πάρκων. Η πόλη αναπτύσσει πρωτοβουλίες αειφορίας από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με το BBC Earth, και μόνο μεταξύ 2013 και 2016 φύτεψε σχεδόν 140.000 δέντρα σε δημόσιους χώρους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Λονδίνο έχει ξεκινήσει επίσης μια πρωτοβουλία αστικού πρασίνου. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι περισσότερο από το ήμισυ του Λονδίνου θα είναι πράσινο μέχρι το 2050 και την αύξηση της κάλυψης των δέντρων στην πόλη κατά ένα δέκατο.

Φυτεύοντας 1 τρισ. δέντρα μέχρι το 2030

Τα δάση είναι απαραίτητα για την υγεία του πλανήτη, αλλά η υποβάθμιση και η απώλειά τους αποσταθεροποιεί τα οικοσυστήματα σε «κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στην ανθρώπινη ιστορία», σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το Φόρουμ του Νταβός το 2020, ξεκίνησε την πρωτοβουλία 1t.org για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη διατήρηση 1 τρισεκατομμυρίου δέντρων σε όλο τον κόσμο.

(με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, BBC)

Πηγή: huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις