ΚΟΣΜΟΣ. Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 30 ετών λειτουργίας της (από το 1934 έως το 1963), η ομοσπονδιακή φυλακή στο νησί Αλκατράζ στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στέγασε μερικούς από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των γκάνγκστερ Al "Scarface" Capone και του δολοφόνου Robert Stroud, του διάσημου «Birdman of Alcatraz».

Με το όνομα «ο Βράχος», το Αλκατράζ ήταν γνωστό ως η πιο ασφαλής φυλακή του έθνους και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι ούτε ένας κρατούμενος δεν κατάφερε ποτέ να δραπετεύσει με επιτυχία μέσα από τα τείχη του. Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Όχι, αν πιστεύετε την πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία Escape From Alcatraz του 1979, στην οποία ο Clint Eastwood υποδύεται τον Frank Morris, ο οποίος υποτίθεται ότι ηγήθηκε μιας απόπειρας απόδρασης από το Alcatraz τον Ιούνιο του 1962. Μετά από μήνες προετοιμασίας, ο Morris και οι αδερφοί John και Clarence Anglin απομακρύνθηκαν οι μονάδες αερισμού του αέρα στα κελιά τους, τις αντικατέστησαν με ψεύτικα και έφτιαξαν ομοιώματα στα κρεβάτια τους για να αποφύγουν την ανατροπή των προστατευτικών.

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου, γλίστρησαν έξω από τους αεραγωγούς και βγήκαν έξω και μετά ξεκίνησαν να διασχίζουν τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο με φουσκωτές σχεδίες φτιαγμένες από αδιάβροχα.

Δεν τους είδαν ποτέ ξανά, προκαλώντας ισχυρισμούς ότι ήταν οι μόνοι επιτυχημένοι δραπέτες στην ιστορία του Αλκατράζ. Αλλά κομμάτια από ένα αυτοσχέδιο σωσίβιο και μια δέσμη γραμμάτων τυλιγμένα σε καουτσούκ βρέθηκαν αργότερα, υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες μπορεί να πνίγηκαν ανάμεσα στα δύσκαμπτα ρεύματα και τα παγωμένα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Συνολικά, 36 άνδρες έκαναν συνολικά 14 απόπειρες απόδρασης κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Αλκατράζ. Από αυτούς, 23 πιάστηκαν, έξι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν κατά τη διαφυγή τους και δύο πνίγηκαν. Οι υπόλοιποι πέντε (συμπεριλαμβανομένων των Morris και των Anglins) εξαφανίστηκαν και εικάζεται ότι πνίγηκαν. Η φυλακή έκλεισε τον Μάρτιο του 1963 αφού οι λειτουργίες έγιναν πολύ δαπανηρές για να συνεχιστούν και το Rock είναι πλέον μέρος του συστήματος των Εθνικών Πάρκων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις