ΚΟΣΜΟΣ. Η μόδα, η ψυχαγωγία, η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και η σελίδα Twitter @historyinmoment είναι αφιερωμένη στην κοινή χρήση "ιστορικών φωτογραφιών και αποσπασμάτων από το παρελθόν", ώστε οι άνθρωποι να μαθαίνουν ή να αναπολούν περασμένες εποχές.

Σε αυτές τις vintage φωτογραφίες δεν επισημαίνονται απλώς αντικείμενα που έχουν χαθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά ανεξάρτητα από την εποχή, ορισμένα πράγματα παραμένουν ίδια, όπως η αγάπη για την οικογένεια και οι σχέσεις που μας κρατούν. Προχωρήστε προς τα κάτω για μια σειρά από ενδιαφέρουσες φωτογραφίες νοσταλγίας και μην ξεχάσετε να υπερψηφίσετε τις αγαπημένα σας!

#1

Ο Hachiko ήταν ένας σκύλος ράτσας Akita, που ανήκε στον καθηγητή Eizaburo Ueno που ζούσε στη γειτονιά Shibuya του Τόκιο και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Imperial της πόλης στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Το ζευγάρι (Hachiko-Eizaburo), ακολουθούσε την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα: ο καθηγητής περπατούσε στο σταθμό Shibuya με τον Hachiko, έπαιρνε το τρένο για τη δουλειά και αφού τελείωνε τα μαθήματα της ημέρας, έπαιρνε το τρένο πίσω και επέστρεφε στο σταθμό στις 3 μ.μ. Ο Χάτσικο περίμενε τον καθηγητή στο σταθμό για να τον οδηγήσει στο σπίτι, μέχρι που μια μέρα ο άντρας έπαθε εγκεφαλικό και δεν έφτασε ποτέ. Ο Χάτσικο πήγαινε καθημερινά στο σταθμό και περίμενε τον κύριο του να επιστρέψει μέχρι και την τελευταία στιγμή πρίν πεθάνει.

#2

Πολύ πριν η παράδοση των Σαμουράι γίνει γνωστή από τον Δυτικό Κόσμο ως αποκλειστικά αρσενικοί, υπήρχε μια ομάδα θηλυκών σαμουράι - η Onna-bugeisha. Ακολούθησαν την ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες και μάλιστα τους δόθηκε ένα όπλο σχεδιασμένο για το μικρότερο ανάστημά τους που ονομαζόταν Naginata. Μία από τις πρώτες γυναίκες πολεμίστριες σαμουράι ήταν η αυτοκράτειρα Τζίνγκου, η οποία οργάνωσε και ηγήθηκε της κατάκτησης της Κορέας το 200 μ.Χ.

#3

Η αμερικανική βιομηχανία παροχής συμβουλών για γονείς ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 και του 1930, η οποία κήρυττε μια αυταρχική προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, τα παιδιά έπρεπε να κάνουν ό,τι τους έλεγαν ή αλλιώς να τιμωρηθούν. Οι γονείς ενθαρρύνονταν να ακολουθήσουν ένα αυστηρό σύστημα τιμωριών και ανταμοιβών ή πίστευαν ότι τα παιδιά θα έβγαιναν εκτός ελέγχου. Στη δεκαετία του 1940, αυτές οι ιδέες αμφισβητήθηκαν από το έργο του John Bowlby, ο οποίος επικεντρώθηκε στη στοργική προσκόλληση.

#4

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν διάφορους μουσικούς της τζαζ ως πρεσβευτές σε περιοδείες καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο. Από την πλευρά του, ο Louis Armstrong πήγε στην Αίγυπτο το 1961 όπου τραβήχτηκε αυτή η εμβληματική φωτογραφία του, να παίζει για τη σύζυγό του Lucille. Όταν τον ρώτησαν γιατί επρόκειτο να παίξει για αντίπαλες θρησκευτικές ομάδες, απάντησε, «Επέτρεψε μου να σου πω κάτι, φίλε. Αυτό το κόρνο» είπε, δείχνοντας το πολύτιμο όργανό του, «Βλέπεις αυτό το κόρνο; Αυτό το κόρνο δεν είναι προκατειλημμένο. Η νότα, είναι νότα σε οποιαδήποτε γλώσσα».

#5

Η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 δημιούργησε μια ηφαιστειακή πολιτιστική αλλαγή στο Ιράν, ειδικά για τις γυναίκες. Μια χώρα που τώρα συλλαμβάνει γυναίκες επειδή δεν φορούσαν χιτζάμπ (μαντίλα) ήταν κάποτε γνωστή για τις φιλελεύθερες ιδεολογίες της. Ο γέρος Σάχης απαγόρευσε το πέπλο τη δεκαετία του 1930 και διέταξε την αστυνομία να αφαιρέσει δια της βίας τις μαντίλες. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι νέες ισλαμικές αρχές επέβαλαν έναν υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας που καθιστούσε υποχρεωτικό για όλες τις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ.

#6

Στις αρχές του 20ου αιώνα, έμποροι και ιεραπόστολοι συνοδεύονταν από τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP). Πολλά από τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ινουίτ δεν ήταν περιζήτητα εδάφη. Ωστόσο, αφού εγκαταστάθηκαν τα πιο φιλόξενα εδάφη, μετακόμισαν στα περίχωρα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, κάθε κοινότητα των Ινουίτ είχε έρθει σε επαφή είτε με εμπόρους, είτε με ιεραπόστολους είτε με κυβερνητικούς πράκτορες. Το 1939, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε ότι οι Ινουίτ έπρεπε να θεωρούνται Ινδοί και να υπάγονται στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

#7

Αυτή η φωτογραφία δείχνει γάτες που περιμένουν Έλληνες ψαράδες το 1970. Τα ελληνικά νησιά είναι γνωστά ότι κατακλύζονται από αδέσποτες γάτες που προστατεύονται από την κυβέρνηση και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για γάτες. Ο ζεστός καιρός, η αφθονία φαγητού και τα χαμηλά ποσοστά στείρωσης έχουν οδηγήσει σε νησιά γεμάτα γάτες - με τα οποία οι ντόπιοι έχουν καλή σχέση.

#8

Ο Τσαρλς Μπ. Τριπ (6 Ιουλίου 1855 – 26 Ιανουαρίου 1930) ήταν Καναδός-Αμερικανός καλλιτέχνης και παρουσιαστής, γνωστός ως το «Απέραντο Θαύμα». Γεννημένος στο Woodstock του Οντάριο, ο Tripp γεννήθηκε χωρίς χέρια, αλλά έμαθε πώς να χρησιμοποιεί τα πόδια και τις πατούσες του για να εκτελεί καθημερινές εργασίες.

Ο Eli Bowen (14 Οκτωβρίου 1844 – 4 Μαΐου 1924) ήταν Αμερικανός ερμηνευτής δευτερεύουσας παράστασης, γνωστός ως "The Legless Wonder" ή "The Legless Acrobat". στους γοφούς του - ή τα λεγόμενα «άκρα φώκιας». Έμαθε πώς να περπατά στα χέρια του με τη χρήση ξύλινων τούβλων και σύντομα έχτισε αρκετή δύναμη στον κορμό του για να αρχίσει να πειραματίζεται με τα ακροβατικά.

#9

#10

Το πρώτο ορφανοτροφείο που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 1729. Μέχρι το 1850, υπήρχαν 56 από αυτά τα ιδρύματα και μέχρι το 1900, υπήρχαν περίπου 1.000 ορφανοτροφεία σε όλη τη χώρα όπου ζούσαν περίπου 100.000 παιδιά. Οι συνθήκες στα ορφανοτροφεία ήταν ανησυχητικές και στις αρχές του 1900, ακτιβιστές ξεκίνησαν ένα κίνημα για να τα κλείσουν και να στείλουν ασυνόδευτα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες αντί για ιδρύματα.

#11

Η Marilyn Monroe (γεννημένη Norma Jeane Mortenson, 1 Ιουνίου 1926 – 4 Αυγούστου 1962) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια. Έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς για μια δεκαετία (τη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960), με τις ταινίες της να κερδίζουν 200 εκατομμύρια δολάρια (που ισοδυναμούν με 2 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα). Γνωστή για την ικανότητά της να αναμειγνύει κωμωδία και σεξουαλική έκκληση, ήταν το σύμβολο της αλλαγής της στάσης απέναντι στη σεξουαλικότητα εκείνη την εποχή. Το 1955 ήταν η χρονιά που το πιο διάσημο λευκό φόρεμά της έκλεψε την παράσταση στην ταινία μεγάλου μήκους «7 χρόνια φαγούρα».

#12

#13

Η 19η τροποποίηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου και ψηφίστηκε από το Κογκρέσο στις 4 Ιουνίου 1919 και επικυρώθηκε στις 18 Αυγούστου 1920. Στη δεκαετία του 1800, οι γυναίκες άρχισαν να οργανώνονται, να υποβάλλουν αιτήματα και να κάνουν συμμαχίες για να κερδίσουν το δικαίωμα ψήφου τους. Οι γυναίκες χρειάστηκαν δεκαετίες για να επιτύχουν τον στόχο τους, μεταξύ του 1878, όταν η τροποποίηση εισήχθη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο.

#14

#15

#16

#17

Η δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980 ήταν η «χρυσή εποχή των ειδήσεων για τους ιδιοκτήτες εφημερίδων, ως κερδοσκόπους και τους δημοσιογράφους να φτιάχνουν ειδήσεις. Αλλά αυτός ο τίτλος της χρυσής εποχής κρατήθηκε για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Οι μειονοτικές ομάδες και οι γυναίκες είχαν ελάχιστες ευκαιρίες να δουν τους εαυτούς τους να εκπροσωπούνται στις ειδήσεις ή να συνεισφέρουν σε αυτές.

#18

#19

#20

#21

#22

Το εξώφυλλο του Abbey Road των Beatle φωτογραφήθηκε από τον ανεξάρτητο φωτογράφο Iain Macmillan, φίλο του John Lennon και της Yoko Ono. Χρησιμοποίησε μια κάμερα Hasselblad με ευρυγώνιο φακό 50 mm, διάφραγμα f22, στο 1/500 δευτερόλεπτα. Ο Μακμίλαν στάθηκε σε μια σκάλα στη μέση του δρόμου και τράβηξε έξι φωτογραφίες από την ομάδα καθώς περνούσαν στον δρόμο έξω από το στούντιο.

#23

#24

#25

#26

#27

#28

#29

#30

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις