ΚΟΣΜΟΣ. Η αρχαία ιστορία είναι γεμάτη με άλυτα μυστήρια. Από χαμένες τοποθεσίες ταφής έως βυθισμένες πόλεις, έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού για αιώνες.

«Οι άνθρωποι γοητεύονται από την καταγωγή, οι άνθρωποι γοητεύονται από τα μυστήρια», λέει ο Andrea M. Berlin, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Είμαστε πολύ περίεργοι για το τι δεν μπορούμε να δούμε, για το τι προηγήθηκε».

Και παρόλο που ορισμένα μυστήρια πιθανότατα δεν θα λυθούν ποτέ, άλλα εξαφανίζονται με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών. Όπως επισημαίνει ο Andrea M. Berlin, ένας σημερινός αρχαιολόγος που βρίσκει ένα σφαιρίδιο πηλού μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν ατομικό αντιδραστήρα, μεταξύ άλλων εργαλείων, για να συμπεράνει τη χημική του σύνθεση, ενώ ένας αρχαιολόγος του 19ου αιώνα θα βασιζόταν σε μια απλή αξίνα και καρότσι.

«Κάθε νέα τεχνολογία που έχει διατεθεί στους αρχαιολόγους, ξεκινώντας από τον άνθρακα-14 που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, έχει ωθήσει ριζικά το πεδίο της επιστήμης», λέει ο Berlin. «Μπορούμε να δούμε βαθύτερα, μικρότερα και με περισσότερες λεπτομέρειες και έτσι υπάρχουν πολλές περισσότερες ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε και να απαντήσουμε».

Σύμφωνα με την εμπειρία του Berlin, οι επαγγελματίες αρχαιολόγοι τείνουν να αποφεύγουν τον ρόλο του σύγχρονου νεροπόντη, ειδικά όσον αφορά πράγματα όπως η Κιβωτός του Νώε και οι γεμάτοι θησαυρούς τάφους. Ωστόσο, αναγνωρίζει την αίσθηση του θαύματος που εμπνέουν τέτοια μυστήρια. «Είμαστε μια κοινωνία προσανατολισμένη στο παρόν και στο μέλλον αυτές τις μέρες», λέει ο Andrea M. Berlin, «άρα από την άποψή μου, όποιος ενδιαφέρεται , έστω και λίγο για το παρελθόν, είναι υπέροχος».

Εδώ είναι 10 από τα πιο περίεργα και διαρκή μυστήρια του αρχαίου κόσμου, όλα άξια μιας ματιάς πίσω στο χρόνο:

1. Thonis-Heracleion

Ένα αιγυπτιακό λιμάνι στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Θώνις-Ηράκλειο χρησίμευε ως σημαντικός εμπορικός κόμβος πριν από την ίδρυση της κοντινής Αλεξάνδρειας γύρω στο 331 π.Χ. Ο μυθικός ήρωας Ηρακλής και η Ελένη της Τροίας υποτίθεται ότι πέρασαν χρόνο εκεί. Γύρω στον δεύτερο αιώνα π.Χ., ωστόσο, το κέντρο της πόλης κατέρρευσε λόγω της ρευστοποίησης του εδάφους, που πιθανώς προκλήθηκε από σεισμούς, τσουνάμι ή πλημμύρες. Τελικά, όλο το Θώνης βυθίστηκε κάτω από το νερό, όπου παρέμεινε χαμένο στο χρόνο μέχρι να ανακαλυφθεί ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από θαλάσσιους αρχαιολόγους. Από τότε, μεγάλα αγάλματα, σαρκοφάγοι ζώων, ερείπια ναών, θραύσματα αγγείων, κοσμήματα, νομίσματα, ακόμη και καλάθια φρούτων 2.400 ετών έχουν τραβηχτεί από τα κύματα, ρίχνοντας έτσι νέο φως σε αυτή την πραγματική Ατλαντίδα.

2. Πεδιάδα από βάζα - Plain of Jars

Χιλιάδες πέτρινα βάζα καλυμμένα με λειχήνες από την Εποχή του Σιδήρου, μερικά με ύψος κοντά στα 10 πόδια και βάρος αρκετών τόνων, είναι διάσπαρτα στο ορεινό τοπίο του βόρειου Λάος. Λαξευμένα σε μεγάλο βαθμό από ψαμμίτη και βρέθηκαν σε ομάδες που κυμαίνονται από μόνο ένα έως 400, ο μύθος λέει ότι οι γίγαντες τα χρησιμοποιούσαν ως ποτήρια κρασιού. Πολλοί αρχαιολόγοι, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι χρησίμευαν ως ταφικά δοχεία, αν και πολλά παραμένουν άγνωστα για τον σκοπό τους, για το πώς μεταφέρθηκαν στη θέση τους και για τον πολιτισμό που τα παρήγαγε. Πρόσφατη έρευνα χρονολογεί τουλάχιστον μερικά από τα πέτρινα πιθάρια ήδη από το 1240 π.Χ., γεγονός που θα τα έκανε πολύ παλαιότερα από τα ανθρώπινα λείψανα που ήταν θαμμένα εκεί κοντά. Τα πράγματα περίπλοκα είναι ότι πολλά από τα βάζα στέκονται σε πεδία με μη εκραγμένα πυρομαχικά, τα απομεινάρια μιας τεράστιας εκστρατείας βομβαρδισμών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, και επομένως δεν μπορούν να μελετηθούν με ασφάλεια.

3. Κόλπος Γκουαναμπάρα - Guanabara Bay

Ενεργώντας σύμφωνα με μια πληροφορία από ντόπιους, ο αμφιλεγόμενος εξερευνητής ναυαγίου Ρόμπερτ Μαρξ ισχυρίστηκε το 1982 ότι ανακάλυψε έναν αριθμό ρωμαϊκών αγγείων με δίδυμες λαβές, γνωστά ως αμφορείς, στον κόλπο Guanabara της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τον Μαρξ, οι καλυμμένοι με βαρέλι αμφορείς παρείχαν απόδειξη ότι οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι στη Βραζιλία, αφού είχαν χρονολογηθεί πριν από τους Πορτογάλους για πάνω από 1.000 χρόνια. Ωστόσο, δεν μπόρεσε ποτέ να εξερευνήσει πλήρως την τοποθεσία, καθώς η κυβέρνηση της Βραζιλίας τον απαγόρευσε από τη χώρα για υποτιθέμενη λεηλασία και σταμάτησε εντελώς την υποβρύχια εξερεύνηση. Ο Μαρξ απάντησε κατηγορώντας το Ναυτικό της Βραζιλίας ότι έριξε ιζήματα στους αμφορείς για να μην χρειαστεί να ξαναγράψει ιστορία. Μέχρι σήμερα, η ρωμαϊκή παρουσία στις ακτές της Βραζιλίας παραμένει άκρως αναπόδεικτη.

4. Γραμμές Nazca - Nazca Lines

Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, ένας πολιτισμός προ των Ίνκας χάραξε μια σειρά από τεράστια σχέδια στην ξηρή παράκτια πεδιάδα του Περού. Γνωστά ως Γραμμές Nazca, αυτά τα γεωγλυφικά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα έως ότου αεροσκάφη άρχισαν να πετούν πάνω από την περιοχή τη δεκαετία του 1930. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 σχέδια: τα περισσότερα είναι ευθείες γραμμές, που εκτείνονται έως και 30 μίλια, ή γεωμετρικά σχήματα, από τραπεζοειδή έως σπείρες, ενώ άλλα απεικονίζουν ζώα και φυτά, όπως μια αράχνη, ένα κολίβριο, μια μαϊμού, μια φάλαινα. , ένα δικέφαλο φίδι, ένας σκύλος και μια ανθρωποειδής φιγούρα με το παρατσούκλι «Ο αστροναύτης». Μόλις το 2022, ανακαλύφθηκαν 168 νέα γεωγλυφικά, ωστόσο οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν κατανοήσει τον σκοπό τους. Μια εξέχουσα υπόθεση τους συνδέει με τελετουργίες νερού, αν και υπάρχουν και άλλες εικασίες.

5. Paracas Candelabra

Στα βορειοδυτικά των Γραμμών Nazca, λαξευμένα σε μια πλαγιά λόφου με θέα στον κόλπο Pisco του Περού, βρίσκεται το Paracas Candelabra, ένα άλλο τεράστιο γεωγλυφικό που εκτείνεται περίπου 600 πόδια από πάνω προς τα κάτω. Παρόλο που η κεραμική που βρέθηκε στην τοποθεσία χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ., κανείς δεν γνωρίζει την ηλικία του ίδιου του καντηλιού. Ο λόγος ύπαρξής του παραμένει εξίσου ασαφής. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι χρησίμευε ως εργαλείο πλοήγησης για τους ναυτικούς, ενώ μια άλλη ισχυρίζεται ότι απεικόνιζε την τρίαινα του δημιουργού θεού.

6. Sacsayhuamán

Στο Περού, λίγο έξω από το Κούσκο, βρίσκονται τα ερείπια του φρουρίου Sacsayhuamán, το οποίο κατασκευάστηκε με κόπο από τους Ίνκας το 1400. Όπως και στο Μάτσου Πίτσου, οι εργάτες των Ίνκας με κάποιο τρόπο μετέφεραν στη θέση τους τεράστιους βράχους -μερικοί από τους οποίους ζύγιζαν 125 τόνους ή περισσότερο- πριν τους κόψουν οι κτίστες, χρησιμοποιώντας μόνο χάλκινα και πέτρινα εργαλεία, και τους συναρμολογούσαν χωρίς κονίαμα. Αν και οι Ισπανοί αποικιστές διέλυσαν μεγάλο μέρος της τοποθεσίας για οικοδομικά υλικά, το Sacsayhuamán παρέμεινε αρκετά σταθερό δομικά ώστε να αντέχει σε μεγάλους σεισμούς και άλλες καταστροφές του χρόνου.

7. Τάφος Κλεοπάτρας - Cleopatra's Tomb

Για έναν αρχαίο ηγεμόνα, πολλά είναι γνωστά για την Κλεοπάτρα Ζ΄, τη λεγόμενη τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, η οποία συναναστράφηκε περίφημα με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο και αργότερα αυτοκτόνησε το 30 π.Χ. μετά την ήττα του Μάρκου Αντώνιου και της ήττας της στη μάχη του Actium. Ωστόσο, η τοποθεσία του τάφου του Μάρκου Αντώνιου και του τάφου της - το ζευγάρι υποτίθεται ότι θάφτηκε μαζί - παραμένει ένα πλήρες μυστήριο. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, την πρωτεύουσά της και το άλλοτε πολιτιστικό κέντρο του μεσογειακού κόσμου, για να χαθεί μόνο όταν ένα τσουνάμι σάρωσε το 365 μ.Χ. Άλλοι πιστεύουν ότι βρισκόταν στο Δέλτα του Νείλου, σε έναν ναό αφιερωμένο στην Ίσιδα και τον Όσιρι, τους θεούς με τους οποίους συνδέθηκαν αντίστοιχα η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος. Εκτός από την Κλεοπάτρα, άλλες θρυλικές χαμένες τοποθεσίες ταφής περιλαμβάνουν αυτές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Τζένγκις Χαν.

8. Χειρόγραφο Voynich - Voynich Manuscript

Το 1912, ο έμπορος σπάνιων βιβλίων Wilfrid Voynich απέκτησε ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο που, όπως ισχυρίστηκε, στεγαζόταν σε «ένα αρχαίο κάστρο στη νότια Ευρώπη». Γραμμένο σε μια εξαφανισμένη γλώσσα ή κώδικα, κανείς δεν μπορούσε να την αναγνωρίσει και ήταν γεμάτο με περίεργες απεικονίσεις φανταστικών φυτών και γυμνών γυναικών, έχει μπερδέψει τους μελετητές από τότε, συμπεριλαμβανομένου του Άλαν Τούρινγκ και του FBI, που προσπάθησαν και απέτυχαν να λύσουν την υπόθεση. Με τα χρόνια, αρκετοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι το αποκρυπτογραφούν, αλλά κάθε φορά έχουν μια σειρά απο αμφιβολίες. Κάποιοι υποπτεύονται ότι το όλο θέμα είναι μια περίτεχνη φάρσα. Τώρα στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το χειρόγραφο Voynich είναι διαθέσιμο στο κοινό για όποιον ενδιαφέρεται να προσπαθήσει να λύσει το παζλ μια για πάντα.

9. Μνημείο Yonaguni - Yonaguni Monument

Στις ακτές του νησιού Yonaguni της Ιαπωνίας βρίσκεται μια υποβρύχια δομή βράχου, μήκους τουλάχιστον 165 πόδια και πλάτους 65 ποδιών, που μοιάζει με μια τεχνητή πυραμίδα βημάτων. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 και τώρα είναι γνωστό ως το μνημείο Yonaguni, πιστεύεται από ορισμένους ερευνητές ότι είναι τα ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού. Πολλοί άλλοι ερευνητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η «Ατλαντίδα της Ιαπωνίας» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα περίεργο φυσικό φαινόμενο που διαμορφώνεται από τεκτονική ανάταση και ωκεάνια ρεύματα.

10. Στόουνχεντζ - Stonehenge

Η κατασκευή του Στόουνχεντζ, ενός από τα πιο εμβληματικά προϊστορικά ορόσημα του κόσμου, ξεκίνησε πριν από περίπου 5.000 χρόνια, πριν καν η Αγγλία εισέλθει στην Εποχή του Χαλκού. Καλά μελετημένο για αιώνες, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι λειτουργούσε ως χώρος ταφής - και είναι πλέον γνωστό από πού προέρχονται οι ογκώδεις πέτρες. Ωστόσο, τα άλλα μυστικά του Stonehenge παραμένουν πεισματικά άπιαστα, που αφορούν την πιθανή θρησκευτική, τελετουργική, αστρονομική και θεραπευτική σημασία του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις