ΚΟΣΜΟΣ. Η προέλευση ενός από τα παλαιότερα άλυτα μυστήρια της Αμερικής μπορεί να εντοπιστεί στον Αύγουστο του 1587, όταν μια ομάδα περίπου 115 Άγγλων αποίκων έφτασε στο νησί Roanoke, στα ανοιχτά της σημερινής Βόρειας Καρολίνας. Μετά από μια προηγούμενη, αποτυχημένη προσπάθεια εγκατάστασης στο Roanoke δύο χρόνια νωρίτερα, αυτοί οι άποικοι σκόπευαν να σχηματίσουν το πρώτο μόνιμο αγγλικό φυλάκιο στον Νέο Κόσμο.

Αργότερα το ίδιο έτος, αποφασίστηκε ότι ο Τζον Γουάιτ, κυβερνήτης της νέας αποικίας, θα έπλεε πίσω στην Αγγλία για να συγκεντρώσει ένα νέο φορτίο προμηθειών. Αλλά μόλις έφτασε, ένας μεγάλος ναυτικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας και η βασίλισσα Ελισάβετ Α κάλεσε κάθε διαθέσιμο πλοίο να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ισπανική Αρμάδα.

Τον Αύγουστο του 1590, ο White επέστρεψε τελικά στο Roanoke, όπου είχε αφήσει τη σύζυγο και την κόρη του, τη μικρή εγγονή του (Virginia Dare, το πρώτο αγγλικό παιδί που γεννήθηκε στην Αμερική) και τους άλλους αποίκους τρία χρόνια πριν. Δεν βρήκε κανένα ίχνος της αποικίας ή των κατοίκων της και ελάχιστες ενδείξεις για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, εκτός από μια λέξη «Κρόατον» σκαλισμένη σε έναν ξύλινο στύλο.

Οι έρευνες για την τύχη της «Χαμένης Αποικίας» του Roanoke συνεχίστηκαν ανά τους αιώνες, αλλά κανείς δεν έχει καταλήξει σε μια ικανοποιητική απάντηση. "Croatoan" ήταν το όνομα ενός νησιού νότια του Roanoke που ήταν το σπίτι μιας ιθαγενούς Αμερικανικής φυλής με το ίδιο όνομα. Ίσως, τότε, οι άποικοι σκοτώθηκαν ή απήχθησαν από ιθαγενείς της Αμερικής.

Άλλες υποθέσεις υποστηρίζουν ότι προσπάθησαν να πλεύσουν μόνοι τους στην Αγγλία και χάθηκαν στη θάλασσα, ότι συνάντησαν αιματηρό τέλος στα χέρια Ισπανών που είχαν βγει από τη Φλόριντα ή ότι μετακινήθηκαν πιο μέσα στην ενδοχώρα και απορροφήθηκαν από μια φιλική φυλή .

Το 2007, άρχισαν οι προσπάθειες συλλογής και ανάλυσης DNA από ντόπιες οικογένειες για να καταλάβουν αν σχετίζονται με τους αποίκους Roanoke, τις τοπικές φυλές των ιθαγενών της Αμερικής ή και με τα δύο. Παρά το παρατεταμένο μυστήριο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες: Τα μαθήματα που πήραμε στο Roanoke μπορεί να βοήθησαν την επόμενη ομάδα Άγγλων αποίκων, που θα ίδρυσαν τη δική τους αποικία 17 χρόνια αργότερα, σε μικρή απόσταση προς τα βόρεια, στο Jamestown.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις