ΚΟΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τον δημοφιλή μύθο, το παγωτό εφευρέθηκε από τους αρχαίους Κινέζους, το έφερε στην Ιταλία ο Μάρκο Πόλο, στη Γαλλία η Αικατερίνη ντε Μέντιτσι και από εκεί στην Αμερική ο Τόμας Τζέφερσον. Η αλήθεια, ωστόσο, για το αγαπημένο σε όλους μας παγωτό είναι λίγο πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Τα παγωμένα ποτά και τα επιδόρπια κυκλοφορούν τουλάχιστον από το 4000 π.Χ., όταν οι ευγενείς κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη έχτισαν ιγκλού για να αντέξουν τη ζέστη του καλοκαιριού της Μεσοποταμίας. Το χιόνι, που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη του κρασιού, πωλούταν στους δρόμους της Αθήνας τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ενώ ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων (37-67 μ.Χ.) απολάμβανε παγωμένα αναψυκτικά με μέλι. Πηγές από τη δυναστεία των Τανγκ στην Κίνα περιγράφουν ένα γλυκό ρόφημα που φτιάχνεται από παγωμένο γάλα βουβαλίου με καμφορά.

Τούρκικο Σέρμπερτ

Τα παγωμένα αναψυκτικά ήταν επίσης δημοφιλή στον ισλαμικό κόσμο. Η αγγλική λέξη sherbet προέρχεται από τον τουρκικό όρο για μια ευρεία κατηγορία ζαχαρούχων ποτών, που συχνά ψύχονται με χιόνι σε αποθήκες. Το Faloodeh, μια περσική απόλαυση από νουντλς σε παγωμένο σιρόπι, χρονολογείται πριν από αιώνες. Στην Ινδία, οι αυτοκράτορες των Mughal γεύτηκαν το kulfi, ένα σχεδόν παγωτό που παρασκευαζόταν από συμπυκνωμένο γάλα κατεψυγμένο σε καλούπια.

Πράγματι, οι πρώτες επαληθευμένες καταγραφές του kulfi είναι σχεδόν σύγχρονες με τα πρώτα στοιχεία για κατεψυγμένα σερμπέτια και παγωτά στην Ευρώπη. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που κατέστησε δυνατή αυτή την ανακάλυψη ήταν η γνώση (γνωστή σε πολλούς στον αραβικό κόσμο από τον 13ο αιώνα) ότι ο πάγος αναμεμειγμένος με αλάτι έφερε σε κίνηση μια εξώθερμη χημική αντίδραση, η οποία δημιούργησε έναν πολτό που απορροφά τη θερμότητα με πολύ χαμηλότερο σημείο πήξης από το τυπικό νερό. Βυθισμένοι σε ένα λουτρό εξώθερμης άλμης, οι παγοκρύσταλλοι σχηματίζονται εύκολα σε διάφορα υγρά παρασκευάσματα. Ανακατεύοντας τακτικά για να αποφευχθεί ο σχηματισμός μεγάλων κρυστάλλων πάγου, προέκυψε ένας παγωμένος αφρός που μπορούσε να αφαιρεθεί.

Ιταλικά παγάκια

Τα πρώτα ευρωπαϊκά παγωτά και παγωτά νερού (σερμπέτια) πιθανότατα παρασκευάστηκαν στην Ιταλία στις αρχές του 1600 (έναν αιώνα αφότου μια έφηβη, η Αικατερίνη ντε Μέντιτσι έφυγε από τη Φλωρεντία για να γίνει βασίλισσα της Γαλλίας). Οι περιγραφές των επιδορπίων με πάγο με νερό χρονολογούνται στη δεκαετία του 1620 και από τα μέσα του αιώνα ήταν χαρακτηριστικό των συμποσίων στο Παρίσι, τη Φλωρεντία, τη Νάπολη και την Ισπανία. Το 1672 ο Άγγλος Elias Ashmole κατέγραψε ότι «ένα πιάτο παγωτό» είχε σερβιριστεί στον βασιλιά Κάρολο Β΄ σε ένα συμπόσιο τον προηγούμενο χρόνο. Το 1694, ο Antonio Latini, ένας Ναπολιτάνος ​​αεροσυνοδός, δημοσίευσε μια συνταγή για ένα σορμπέ γάλακτος με ζαχαρωμένη κολοκύθα.

Ο Τόμας Τζέφερσον σέρβιρε παγωτό

Το παγωτό διέσχισε τον Ατλαντικό με τους Ευρωπαίους αποίκους και το σέρβιρε η πρώτη κυρία του αποικιακού Μέριλαντ ήδη από το 1744. Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον αγόρασε μια παγωτομηχανή για το κτήμα του στο Μάουντ Βέρνον το 1784, την ίδια χρονιά που ο Τόμας Τζέφερσον απέκτησε πιθανότατα μια γεύση για γαλλικό παγωτό ενώ υπηρετούσε ως διπλωμάτης στο Παρίσι. Ενώ ήταν πρόεδρος, ο Τζέφερσον σέρβιρε παγωτό στην έπαυλη των στελεχών τουλάχιστον έξι φορές. Σε μια ζωή άφθονων σημειώσεων και γραπτών, ο Τζέφερσον έγραψε μόνο δέκα συνταγές, μία από τις οποίες ήταν για παγωτό βανίλια γαλλικού τύπου, ενισχυμένο με κρόκους αυγών.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Αμερική ήταν μια εστία καινοτομίας στο παγωτό. Ένας φαρμακοποιός από τη Φιλαδέλφεια ανακάτεψε το πρώτο παγωτό σόδα το 1874. Το παγωτό sundae χρονολογείται από το 1881 (με αρκετές πόλεις της Μεσοδυτικής να ισχυρίζονται ότι είναι ο τόπος της εφεύρεσής του), το όνομά του πιθανότατα προέρχεται από τους «μπλε νόμους» που απαγόρευαν την πώληση αναψυκτικών σε Κυριακές. Τα πρώτα βρώσιμα φλιτζάνια παγωτού κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη δεκαετία του 1880, περίπου την εποχή που τα milkshakes -που αρχικά προωθούνταν ως υγιεινό ποτό- έγιναν δημοφιλή.

Ο κώνος βάφλας (χωνάκι) έγινε γνωστός όταν παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις το 1904 και η γρανίτα κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1923. Τόσο η Dairy Queen όσο και η εταιρεία Carvel ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν το πρώτο παγωτό μαλακής κατανάλωσης στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ενώ το frozen yogurt (παγωμένο γιαούρτι) ήταν αργοπορημένο και παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1970.

Σήμερα το παγωτό και τα παγωμένα ξαδέρφια του είναι γνωστά και αγαπημένα παγκοσμίως, εισάγονται ακόμη και στην Ανταρκτική, όπου ένα μέρος με μια παγωτομηχανή, το Frosty Boy είναι ένα διάσημο σημείο εστίασης για τους επιστήμονες που εργάζονται στο σταθμό McMurdo.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις