ΚΟΣΜΟΣ. Ο θρυλικός τραγουδιστής της ποπ και της τζαζ Τόνι Μπένετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Ο Μπένετ, γνωστός για τις εμφανίσεις του με τραγουδιστές από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τη Lady Gaga, πούλησε εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο και κέρδισε 20 Grammy, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου για το επίτευγμα ζωής, κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους τραγουδιστές της Αμερικής, ο Μπένετ κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1952, όταν ήταν στα μέσα της δεκαετίας των 20 και συνέχισε να βρίσκεται στα charts των ΗΠΑ σε κάθε επόμενη δεκαετία της ζωής του.

Διαγνώστηκε με νόσο Αλτσχάιμερ το 2016 και βγήκε στη δημοσιότητα πέντε χρόνια αργότερα. Συνέχισε να δίνει τις τελευταίες του συναυλίες, μαζί με τη Lady Gaga, αργότερα την ίδια χρονιά.

Θεωρείται ο πιο διάσημος από τους Ιταλούς τραγουδιστές του bel canto και ένας από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς τραγουδιστές της τζαζ όλων των εποχών, ενώ ο Φρανκ Σινάτρα τον αποκάλεσε τον «καλύτερο τραγουδιστή της εποχής μας».

Ένας φτωχός Ιταλός του Κουίνς

Ο Τόνι Μπένετ γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1923 στην Αστόρια του Κουίνς. Έγινε τραγουδιστής σε νεαρή ηλικία, εν μέρει για να ξεφύγει από τη φτώχεια της ανατροφής του στην εποχή της μεγάλης αμερικανικής κρίσης ενώ ο πάτέρας του είχε πεθάνει όταν ο Τόνι ήταν δέκα ετών. Στο γυμνάσιο δούλευε σαν σερβιτόρος ενώ τραγουδούσε ιταλικά τραγούδια στα τοπικά ιταλικά εστιατόρια.

Μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο στον οποίο υπηρέτησε τους επετράπη να συνεχίσει τις σπουδές που είχε διακόψει. Εντάχθηκε στο αμερικανικό θέατρο Wing, όπου έμαθε ιταλικό bel canto φωνητικό και τζαζ scatting. Στην καριέρα του κατάφερε κάτι μοναδικό να συνδέσει με την ποπ μουσική την κάντρι και έφτασε στην κορυφή τη δεκαετία του 60, για το μοναδικό στιλ με το οποίο τραγουδούσε. Κατέρρευσε και η καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 70 έφτασε στο ναδίρ εξαιτίας του εθισμού του στην κοκαΐνη. Έκανε μια ακόμα εκπληκτική επιστροφή στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, απευθυνόμενη στους hipsters που εκτιμούσαν το φωνητικό του στιλ.

Η συνεργασία με την Έιμι Γουαϊνχάουζ

Mε την Έιμι Γουαϊνχάουζ ηχογράφησαν το 2011 το «Body & Soul», για το άλμπουμ του Duets ΙΙ, το οποίο κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, μετά από το θάνατό της.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καθένας θα μπορούσε να τραγουδήσει τζαζ, αλλά δεν μπορεί. Είναι ένα δώρο να μαθαίνεις πώς να συγχρονίζεις, αλλά είναι επίσης ένα πνεύμα που είτε γεννιέσαι είτε όχι. Και η Έιμι γεννήθηκε με αυτό το πνεύμα», είπε για την πρόωρα χαμένη τραγουδίστρια.

Η συνεργασία με τη Lady Gaga

Πριν από επτά χρόνια η Lady Gaga έχει πει ότι ο Τόνι Μπένετ «έσωσε τη ζωή της» πείθοντάς την να συνεχίσει να τραγουδά όταν ήθελε να τα παρατήσει, τονίζοντας ότι ο Μπένετ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να «συσχετιστεί». «Ήμουν τόσο λυπημένη», συνέχισε. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Ένιωθα νεκρή. Και μετά πέρασα πολύ χρόνο με τον Τόνι. Δεν ήθελε παρά τη φιλία μου και τη φωνή μου». Ο τότε 88χρoνος τραγουδιστής έγινε το πρότυπο της Gaga.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις