Γροιλανδία: Έβαλαν σπιράλ σε χιλιάδες γυναίκες εν αγνοία τους ή δίχως συναίνεση- Ζητούν αποζημίωση
Διεκδικούν 42.000 δολάρια η κάθε μία, από την κυβέρνηση της Δανίας
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ. Δεκάδες γυναίκες στη Γροιλανδία διεκδικούν αποζημίωση από την κυβέρνηση της Δανίας, για εκτεταμένη εκστρατεία αντισύλληψης στη δεκαετία του ‘60, στο πλαίσιο της οποίας τους τοποθετούσαν σπιράλ εν αγνοία τους, ή χωρίς τη συναίνεσή τους.
Συνολικά 67 γυναίκες έστειλαν τη Δευτέρα το αίτημά τους για αποζημίωση στην πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν. Κάθε μία από τις γυναίκες- οι οποίες είναι μόνο λίγες από τις χιλιάδες στις οποίες τοποθετήθηκε σπιράλ- διεκδικεί αποζημίωση περίπου 42.000 δολαρίων.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος της δεκαετίας του ‘60- που είχε ως στόχο τον περιορισμό των γεννήσεων μεταξύ των αυτοχθόνων της Γροιλανδίας- τοποθετήθηκε σπιράλ σε τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, πολλές από τις οποίες ήταν έφηβες.
Τοποθετούσαν σπιράλ υπερβολικά μεγάλα για τα σώματα των κοριτσιών
Η κλίμακα αυτής της εκστρατείας αποκαλύφθηκε πέρυσι, από τη δημόσια τηλεόραση της Δανίας. Σύμφωνα με τα εθνικά αρχεία, τοποθετούνταν σπιράλ ακόμη και σε 13χρονες, χωρίς να το ξέρουν ή να έχουν συναινέσει σε αυτό.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τοποθετήθηκαν σπιράλ που ήταν υπερβολικά μεγάλα για τα σώματα των κοριτσιών, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές- ακόμη και στειρότητα. Άλλες γυναίκες δεν γνώριζαν ότι τους είχαν τοποθετηθεί σπιράλ, μέχρι να τους το αποκαλύψουν αργότερα γυναικολόγοι.
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι έως τα τέλη του 1969 τουλάχιστον στο 35% των γυναικών της περιοχής είχε τοποθετηθεί σπιράλ. Οι κυβερνήσεις της Γροιλανδίας και της Δανίας συγκρότησαν επιτροπή που θα ερευνήσει αυτό το θέμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τον Μάιο του 2025. Όμως κάποιες από τις γυναίκες διεκδικούν αποζημίωση τώρα. «Δεν θέλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας», δήλωσε η ψυχολόγος Νάγια Λάιμπερθ, η οποία έκανε την αρχή στο αίτημα αποζημίωσης.
«Μεγαλώνουμε. Οι μεγαλύτερες από εμάς, που τους τοποθέτησαν σπιράλ τη δεκαετία του ‘60, πλησιάζουν τα 80. Πρέπει να δράσουμε τώρα», εξήγησε. Οι γυναίκες δεν είναι αισιόδοξες, πιστεύουν πως η Δανία θα απορρίψει το αίτημά τους για αποζημίωση, με επιχείρημα ότι δεν έχει βγει το πόρισμα. Σε τέτοια περίπτωση, θα κινηθούν δικαστικά.
«Είναι ήδη 100% ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση παρανόμησε παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και προκαλώντας μας σοβαρή βλάβη», τόνισε η Λάιμπερθ. H Γροιλανδία υπήρξε αποικία της Δανίας και σήμερα είναι ημιαυτόνομη περιοχή της ίδιας χώρας.
Με πληροφορίες από BBC
Πηγή: lifo.gr