ΙΣΡΑΗΛ. Η κλεψύδρα έχει αδειάσει για τη Λωρίδα της Γάζας καθώς σήμερα, έβδομη συνεχή ημέρα της δραματικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, εξέπνευσε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης του Ισραήλ που καλούσε 1,1 εκατ. Παλαιστινίους να εκκενώσουν εντός 24 ωρών το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Ένα τελεσίγραφο που συνάντησε διεθνείς αντιδράσεις: ΟΗΕ, ΠΟΥ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία κάλεσαν την Τεχεράνη να αναθεωρήσει το χρονικό όριο του 24ωρου, το οποίο χαρακτήρισαν «εξωπραγματικό και ανέφικτο». «Αυτή η εντολή επηρεάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν με ελάχιστα ή καθόλου μέσα μεταφοράς και με σχεδόν καθόλου εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, εν μέσω συνέχισης των εχθροπραξιών», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι διεθνείς εκκλήσεις έγιναν εις μάτην: Λίγο αφότου έληξε η διορία, το Ισραήλ βομβάρδισε κονβόι με εκτοπισμένους, δείχνοντας τις προθέσεις του να προχωρήσει άμεσα στις χερσαίες επιδρομές. Ο στρατός της Τεχεράνης παραδέχθηκε άλλωστε ότι τις τελευταίες ώρες και προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο, είχε προχωρήσει σε μια σειρά από επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να περισυλλέξει σορούς αγνοούμενων Ισραηλινών, να συγκεντρώσει πληροφορίες για ομήρους και να εξουδετερώσει στρατηγικούς στόχους της Χαμάς.

Τις επόμενες ώρες η ένταση αναμένεται δυστυχώς να κλιμακωθεί καθώς επίκειται η ευρεία στρατιωτική επιδρομή στα εδάφη της βόρειας Γάζας. Σε εικόνες που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης, ο νυχτερινός ουρανός της Γάζας φωτίζεται από τις ρουκέτες που εκτοξεύει το Ισραήλ…

Τι προηγήθηκε

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν τόσο στο Τελ Αβίβ, όσο και σε αρκετές ακόμη κεντρικές πόλεις του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, από την ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Αντίστοιχα, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται πλέον σε 1.900 και περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς, στη Δυτική Όχθη οι νεκροί ανέρχονται σε 44 και στον Λίβανο 6.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις