Η ασάφεια αυτού του ισχυρισμού και η αντιληπτή απιθανότητα του ισχυρισμού την έχουν κάνει να γίνει viral πολλές φορές. Ενώ η πριγκίπισσα Qajar μπορεί να ήταν ή να μην ήταν σύμβολο ομορφιάς των Περσών λόγω των διαφορετικών προτύπων ομορφιάς αυτής της περιοχής και της εποχής, υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ιστορία της.

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Qajar;

Η γυναίκα που αποκαλούν πριγκίπισσα Qajar είναι η Zahra Khanom Tadj es-Saltaneh και γεννήθηκε το 1883. Ο πατέρας της ήταν ο Naser al-Din Shah Qajar, ο βασιλιάς της Περσίας. Η δυναστεία των Qajar κυβέρνησε το Ιράν από το 1789 έως το 1925. Η πριγκίπισσα Qajar ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Ήταν ζωγράφος, συγγραφέας, μουσικός, διανοούμενος και ακτιβίστρια.

Τα απομνημονεύματά της αποτελούν σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο μέχρι σήμερα. Φιλοξενούσε εβδομαδιαίες λογοτεχνικές εκδηλώσεις και μιλούσε άπταιστα Αραβικά, Γαλλικά και τη μητρική της Φαρσί.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ήταν ιδρυτικό μέλος της Anjoman Horriyyat Nsevan, μιας περσικής ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών. Διοργάνωσε κρυφά συναντήσεις και ήταν η πρώτη γυναίκα που έβγαλε το χιτζάμπ της στο δικαστήριο και φορούσε γυναικεία ρούχα. Μάλιστα ηγήθηκε μιας πορείας για τα δικαιώματα των γυναικών στο κοινοβούλιο και υποστήριξε τη συνταγματική επανάσταση του Ιράν.

Η πριγκίπισσα Qajar ήταν επίσης εξέχων επικριτής του καταπιεστικού καθεστώτος του πατέρα της. Κατηγόρησε τα προβλήματα της Περσίας, όπως η έλλειψη εκπαίδευσης, η άνιση μεταχείριση των γυναικών και η φτώχεια, στην οικογένειά της. Ήταν μια από τις λίγες γυναίκες που μάχονταν για αλλαγή στην Περσία εκείνη την εποχή.

Η πρώιμη ζωή και ο γάμος της πριγκίπισσας Qajar

Η πίστη της στα δικαιώματα των γυναικών προήλθε από την πρώιμη ζωή της. Στα απομνημονεύματά της, συζητούσε το μεγάλωμα στο βασιλικό χαρέμι ​​και τη φρικτή μεταχείριση των σκλάβων. Επίσης, αυτό τροφοδότησε τις μεταγενέστερες επικρίσεις της για την Περσία.

Ο αρραβώνας της Tadj Saltaneh στην τρυφερή ηλικία των οκτώ χρόνων, της προκάλεσε σημαντικό πόνο. Όταν ήταν 13 ετών, παντρεύτηκε τον Sardar Hassan Shojah Saltaneh, γιο του υπουργού Άμυνας του πατέρα της.

Απέκτησε τέσσερα παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες πριν χωρίσει από τον άντρα της. Το διαζύγιο ήταν απίστευτα ταμπού εκείνη την εποχή, αλλά δεν μπορούσε να αντέξει τις συνεχείς εξωσυζυγικές σχέσεις του συζύγου της. Έζησε τις υπόλοιπες μέρες της ζωής της με την κόρη της, Touran Douleh, και την εγγονή της, Taj Iran. Τα προγράμματα σπουδών της Μέσης Ανατολής αλλά σε όλο τον κόσμο διδάσκουν τα απομνημονεύματα και τη ζωή της μέχρι σήμερα.

Πρότυπα ομορφιάς

Τον 19ο αιώνα, υπήρξε μια περίοδος στην Περσία όπου οι άνθρωποι εκτιμούσαν τα ανδρικά χαρακτηριστικά όπως το μουστάκι στις γυναίκες. Το αντίθετο ίσχυε για τους άντρες, όπου πολλοί θεωρούσαν ότι τα γυναικεία χαρακτηριστικά είναι όμορφα.

Οι γυναίκες θα χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ για να τονίσουν χαρακτηριστικά όπως τα φρύδια και το μουστάκι, γι' αυτό το μουστάκι είναι τόσο εμφανές στις φωτογραφίες της Πριγκίπισσας Qajar. Εκείνη, όπως και οι περισσότερες γυναίκες, υιοθέτησε το λούκ εκείνης της εποχής.

Γιατί είναι άδικη η κοροϊδία ως προς την πριγκίπισσα Qajar

Τώρα που γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για το ποια ήταν, ας αναφερθούμε στους πολλούς προφανώς αναληθείς ισχυρισμούς για την πριγκίπισσα Qajar.

Πρώτα απ 'όλα, ισχυρίζονται ότι η πριγκίπισσα Qajar ήταν ένα σύμβολο ομορφιάς, κάτι που πιθανότατα δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, επειδή τα χαρακτηριστικά της ήταν παρόμοια με αυτά που οι άνθρωποι θεωρούσαν ως πρότυπα ομορφιάς τον 19ο αιώνα κάνει τον ισχυρισμό αυτό να φαίνεται πιστευτός. Μειώνει βεβαίως τα πραγματικά της επιτεύγματα και παίζει με την αντίληψή μας για την ομορφιά του 1900.

Ο δεύτερος κεντρικός ισχυρισμός είναι ότι δεκατρείς άντρες αυτοκτόνησαν για χάρη της, κάτι που δεν έχει πουθενά βάση. Οι πηγές δεν αναφέρουν ποτέ για πολλαπλές προτάσεις γάμου ή ακόμα και αυτοκτονίες. Παντρεύτηκε ένα άτομο σε ηλικία δεκατριών ετών σε έναν προκαθορισμένο γάμο, οπότε πιθανότατα δεν θα μπορούσε ποτέ να απορρίψει μνηστήρες.

Όλοι εμείς κρίνουμε αυστηρά την πριγκίπισσα Qajar, η οποία έζησε μια εκπληκτική ζωή. Η ιστορία της είναι συναρπαστική και λίγοι από εμάς κατανοούμε το πόσο χαρισματική και πρωτοπόρα ήταν για την εποχή της. Μένουμε στην εμφάνιση και δεν βλέπουμε τίποτα άλλο πέρα από αυτή. Όσο και να μην μας αρέσει η πριγκίπισσα Qajar υπήρξε και έκανε τη διαφορά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις