ΚΟΣΜΟΣ. Με αυτή την ονομασία (Gunpowder Plot στα αγγλικά) έμεινε στην ιστορία η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβου Α' από μία ομάδα φανατικών Καθολικών στις 5 Νοεμβρίου του 1605 στο Λονδίνο.

Στις 5 Νοεμβρίου πολλοί άνθρωποι ανάβουν πυροτεχνήματα, παρακολουθούν εκθαμβωτικές παραστάσεις και ζεσταίνονται κοντά στις φωτιές. Είναι γνωστό ότι αυτή την ημέρα γιορτάζουμε την επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας ανατίναξης των κτιρίων του Κοινοβουλίου από τον Γκάι Φωκς. Ποιος άλλος ήταν όμως πίσω από αυτό και γιατί ο Γκάι Φωκς έγινε το πρωταγωνιστικό πρόσωπο της περιβόητης πλοκής;

Το 1603 ο Ιάκωβος Α' έγινε ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας, παίρνοντας τη διακυβέρνηση από την προτεσταντική βασίλισσα Ελισάβετ Α. Οι Καθολικοί στην Αγγλία ήλπιζαν ότι με τον Τζέιμς να είναι γιος της αείμνηστης Καθολικής Μαρίας Βασίλισσας της Σκωτίας, θα ήταν πιο συμπαθής στον καθολικισμό, αλλά αντ' αυτού, συνέχισε τις διώξεις εναντίον τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Συνωμοσία της Πυρίτιδας λέγεται ότι είχε θρησκευτικό κίνητρο με τους συνωμότες να είναι Καθολικοί και να ήθελαν να δολοφονήσουν τον Βασιλιά James I. Η ομάδα των συνωμότων προσπάθησε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στον δικό τους Βασιλιά και την κυβέρνησή τους λόγω των θρησκευτικών αναταραχών.

Ο Robert Catesby ήταν στην πραγματικότητα ο αρχηγός της Συνωμοσία της Πυρίτιδας και στρατολόγησε πρώτος τους στενούς του φίλους και συγγενείς. Ήταν γιος μιας ευγενικής καθολικής οικογένειας από τα αγγλικά midlands. Στις αρχές των 30 του συνέλαβε την πλοκή. Ένας βικτωριανός ιστορικός δήλωσε ότι «λέγεται ότι άσκησε μια μαγική επιρροή σε όλους όσοι ανακατεύονταν μαζί του». Άρχισε να στρατολογεί το 1604.

Αρχικά στρατολόγησε τον Thomas Winter (ο ξάδερφός του), τον John Wright και τον Thomas Percy. Ο Thomas Winter ταξίδεψε στη Φλάνδρα (η οποία ήταν υπό ισπανική κυριαρχία) για να αναζητήσει ισπανική βοήθεια, αλλά η Ισπανία δεν ενδιαφέρθηκε. Ωστόσο, ο Γουίντερ βρήκε τον Γκάι Φωκς, πρώην συμμαθητή του Τζον Ράιτ. Ο Φωκς αγωνιζόταν για τους Ισπανούς στη Φλάνδρα. Γεννημένος προτεστάντης, αργότερα ασπάστηκε τον καθολικισμό και οι ιδιότητές του επισημάνθηκαν από τους Άγγλους Καθολικούς. Τον Μάιο του 1604, στο Duck and Drake Inn στο Λονδίνο, οι 5 άνδρες συναντήθηκαν και ορκίστηκαν πίστη και μυστικότητα.

Ο Τόμας Πέρσι άρχισε να ζει σε ένα σπίτι κοντά στο κοινοβούλιο, ενώ ο Φωκς, χρησιμοποιώντας τότε το όνομα Τζον Τζόνσον, πόζαρε ως υπηρέτης του. Η συνωμοσία μεγάλωσε για να συμπεριλάβει νέα μέλη. Ο Robert Keyes, ο Robert Winter (αδελφός του Thomas), ο John Grant, ο Christopher Wright (αδελφός του John) και ο υπηρέτης Thomas Bates.

Τον Μάρτιο του 1605, ο Πέρσι νοίκιασε μια υπόγεια αποθήκη στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. Η πυρίτιδα μεταφέρθηκε απευθείας εκεί. 3 πλούσιοι άνδρες με επιρροή, ο Ambrose Rookwood, ο Francis Tresham και ο Sir Everard Digby, συμμετείχαν στη συνωμοσία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 13.

Η συνωμοσία για την ανατίναξη του βασιλιά και των κτιρίων του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Κοινοβουλίου παρέμεινε μυστική έως ότου ο Άγγλος ευγενής Λόρδος Μοντιγκλ έλαβε μια επιστολή στα τέλη Οκτωβρίου 1605. Η ανυπόγραφη επιστολή έφτασε κατευθείαν στο θέμα: «Κύριέ μου, από την αγάπη Ανέχομαι μερικούς από τους φίλους σας, φροντίζω για τη διατήρησή σας, γι' αυτό θα σας συμβούλευα καθώς προσφέρετε τη ζωή σας να επινοήσετε κάποια δικαιολογία για να μετατοπίσετε τη συμμετοχή σας σε αυτό το κοινοβούλιο ... γιατί, παρόλο που δεν υπάρχει καμία ταραχή, ωστόσο Λέω ότι θα δεχτούν ένα τρομερό χτύπημα».

Ο μυστηριώδης αποστολέας στη συνέχεια παρότρυνε τον Monteagle να κάψει το γράμμα. Όμως, ο Monteagle που ήταν καθολικός αποφάσισε να σωθεί από τη φρικτή τιμωρία που θα αντιμετώπιζε και έστειλε την επιστολή στον Robert Cecil, επικεφαλής υπουργός του βασιλιά James I. Η επιστολή έφτασε στον Βασιλιά την 1η Νοεμβρίου, ο οποίος στην αρχή αμφέβαλλε αν η απειλή ήταν αληθινή. Παρά τον σκεπτικισμό, στις 4 Νοεμβρίου, ο κόμης του Σάφολκ διεξήγαγε έρευνα στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. Ο Κόμης ανέφερε ότι δεν βρήκε κανένα ουσιαστικό λόγο ανησυχίας, αλλά παρατήρησε μια ιδιωτική νοικιασμένη αποθήκη στο ισόγειο που περιείχε μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα καυσόξυλων.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Sir Thomas Knyvett, ένας ανήλικος αλλά αξιόπιστος βασιλικός αξιωματούχος, επέβλεψε μια δεύτερη έρευνα στα κτίρια του Κοινοβουλίου. Η ίδια αποθήκη τράβηξε την προσοχή του όπως και ο άντρας που την φύλαγε, ο Γκάι Φωκς. Δεν ήταν ντυμένος σαν φύλακας, αντίθετα, φορούσε μανδύα, μπότες και σπιρούνια – ρούχα πιο κατάλληλα για μια γρήγορη απόδραση με άλογο.

Οι άνδρες του Knyvett μετατόπισαν τα καυσόξυλα και βρήκαν 36 βαρέλια πυρίτιδας κρυμμένα πίσω από αυτό. Ο άνδρας, ο οποίος έδωσε το όνομά του ως Τζον Τζόνσον, βρέθηκε να έχει «σπίρτα». Ο Φωκς ισχυρίστηκε ότι τα καυσόξυλα ανήκαν στον αφέντη του Τόμας Πέρσι. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε μόνο περαιτέρω υποψίες, καθώς ο Πέρσι ήταν ήδη γνωστός στις αρχές ως Καθολικός ταραχοποιός.

Ο Kynvett αποκάλυψε τη συνωμοσία με στόχο τη δημιουργία ενός ρωμαιοκαθολικού καθεστώτος στην προτεσταντική Αγγλία με την κόρη του Ιακώβου Α΄, Ελισάβετ, ως μαριονέτα ηγεμόνα. Αν και δεν αποδείχθηκε ποτέ ποιος έστειλε την επιστολή, πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ο Φράνσις Τρέσαμ, ο κουνιάδος του Λόρδου Μόντιγκλ.

Από την άλλη πλευρά, οι ιστορικοί υποστηρίζουν τώρα ότι η επιστολή που προειδοποιούσε τον Λόρδο Monteagle να μείνει μακριά από το Κοινοβούλιο ήταν στην πραγματικότητα κατασκευασμένη από τους αξιωματούχους του Βασιλιά. Οι ιστορικοί προτείνουν ότι οι αξιωματούχοι του Βασιλιά γνώριζαν ήδη για την πλοκή και ότι ένας από τους συνωμότες αποκάλυψε στην πραγματικότητα τα βασικά σημεία της πλοκής στις αρχές (ύποπτοι για τον Φράνσις Τρέσαμ).

Ο Φωκς κατάφερε να αντισταθεί στην ανάκριση έως ότου ο βασιλιάς Τζέιμς εξέδωσε διαταγή στις 6 Νοεμβρίου 1605 που επέτρεπε τη χρήση βασανιστηρίων στον Φωκς, ο οποίος μόνο τότε ομολόγησε το πραγματικό του όνομα και την πλοκή. Μέχρι τότε πολλοί από τους συνωμότες είχαν τραπεί σε φυγή, αλλά οι δυνάμεις του Βασιλιά κινήθηκαν για να τους κυνηγήσουν.

Ο ηγέτης Catesby, ο Percy και ο Christopher Wright σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Staffordshire στη βόρεια Αγγλία με τους στρατιώτες του James I. Ο θάνατος του Catesby αρνήθηκε στους ιστορικούς την εκδοχή του για το πώς εκτυλίχθηκε η συνωμοσία - πώς του ήρθε η ιδέα να ανατινάξει το Κοινοβούλιο καθώς και τον τρόπο με τον οποίο στρατολόγησε τους συνωμότες του.

Οι υπόλοιποι πιάστηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στο Λονδίνο και καταδικάστηκαν για προδοσία, εκτός από τον Φράνσις Τρέσαμ που πέθανε στη φυλακή πριν από τη δίκη. Όλοι όσοι δικάστηκαν καταδικάστηκαν σε «απαγχονισμό, σύρσιμο και τεταρτημό».

Ο Φωκς και οι άλλοι ορίστηκαν για εκτέλεση τον Ιανουάριο του 1606. Ο Φωκς κατάφερε να ξεφύγει από την πλήρη ποινή του την ημέρα της εκτέλεσής του πηδώντας από την αγχόνη, σπάζοντας τον λαιμό του το φθινόπωρο. Ωστόσο, το πτώμα του εξακολουθούσε να είναι τετράγωνο και να σταλεί στις «τέσσερις γωνιές του βασιλείου».

Η θαυματουργή φύση της ανακάλυψης της πλοκής αποδείχθηκε σημαντικό εργαλείο προπαγάνδας. Ακόμη και πριν από τις εκτελέσεις των συνωμοτών, το Κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο των Ευχαριστιών του 1606 που απαιτούσε από κάθε ενοριακή εκκλησία στην Αγγλία να εκφωνήσει ένα κήρυγμα στις 5 Νοεμβρίου ευχαριστώντας τον Θεό για την απελευθέρωση από μια καθολική συνωμοσία. Έγινε γνωστή ως Συνωμοσία της Πυρίτιδας.

Τα ομοιώματα του Πάπα κάηκαν στις 5 Νοεμβρίου συνεχίζοντας το αντικαθολικό αίσθημα της εποχής. Προς τα τέλη του 18ου αιώνα, τα παιδιά άρχισαν να περπατούν στους δρόμους με σπιτικά ομοιώματα του Γκάι Φωκς με μάσκες, ζητώντας «μια δεκάρα για τον τύπο».

Ο Γκάι Φωκς αντικατέστησε τελικά τον Πάπα πάνω από τις αναμμένες φωτιές και η μέρα άλλαξε από την Συνωμοσία της Πυρίτιδας στην Ημέρα του Γκάι Φωκς (ονομάζεται επίσης και Νύχτα φωτιάς). Ο εορτασμός άρχισε να χάνει τον θρησκευτικό και πολιτικό του τόνο και το 1859 καταργήθηκε η τήρηση του νόμου της 5ης Νοεμβρίου.

Παρά τον ηγέτη Robert Catesby και τους άλλους συνωμότες, ο Fawkes έγινε το πρόσωπο της συνωμοσίας με διαρκή φήμη. Το ερώτημα είναι, στη σημερινή εποχή, γιορτάζουμε την εκτέλεση του Φωκς ή ίσως τιμούμε την προσπάθειά του να βάλει τέλος στην κυβέρνηση;

“Remember, Remember!

The Fifth of November,

The Gunpowder Treason and Plot;

I know of no reason

Why the Gunpowder Treason

Should ever be forgot!”

(The Fifth of November, English Folk Verse, c.1870)

Κινηματογράφος

Η ιστορία έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη με τον τίτλο "V for Vendetta" εισπράττοντας θετικά σχόλια και την αγάπη του κοινού.

  • Υπόθεση: Σε μια Αγγλία του μέλλοντος, η οποία κυβερνάται από νεοναζιστικό καθεστώς, η Ίβι, μια ασήμαντη υπάλληλος, μυείται στις ιδέες της αντίστασης από τον V, το μασκοφόρο επαναστάτη που έχει ως πρότυπό του τον Γκάι Φοκς, ένα συνωμότη του 17ου αιώνα, ο οποίος αποπειράθηκε να ανατινάξει το αγγλικό κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Διασκευή ενός κόμικ των Ντέιβιντ Λόιντ και Άλαν Μουρ από τους αδελφούς Γουακόφσκι.
  • Σκηνοθεσία: Τζέιμς ΜακΤιγκ
  • Με τους: Ναταλί Πόρτμαν, Χιούγκο Γουίβινγκ, Στίβεν Ρία, Τζον Χαρτ
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις