ΚΟΣΜΟΣ. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί των Copa – Cogeca για τον αριθμό των εισαγόμενων εσπεριδοειδών, που έχουν εντοπιστεί με παράσιτα και τα οποία απειλούν ακόμα και το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Πρόκειται για έναν αριθμό που ανησυχεί ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα καλλιέργειας εσπεριδοειδών. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, τα ευρωπαϊκά τελωνεία ανέκοψαν 33 φορτία εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική που έφεραν τη νόσο της μαύρης κηλίδας (Phyllotactic Citricarpa). Ταυτόχρονα, σε τέσσερα φορτία αναφέρθηκε η παρουσία του ψευδοσκώληκα (Thaumatotibia Leucotreta) σε μανταρίνια και γκρέιπφρουτ, επίσης προερχόμενα από τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ.

«Τα παράσιτα αυτά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να ωθήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές να αναλάβουν ακόμη πιο εκτεταμένη δράση», επισημαίνουν οι ευρωπαίοι παραγωγοί.

Τα ευρωπαϊκά τελωνεία ανέκοψαν 33 φορτία εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική που έφεραν τη νόσο της μαύρης κηλίδας

ESPERIDOEIDH.jpg
Απειλείται το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής

Γνωστό το φαινόμενο

Το φαινόμενο είναι γνωστό όπως και οι κίνδυνοι, που ελλοχεύουν. Όπως τονίζουν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις, εδώ και χρόνια, οι αναφερόμενοι αριθμοί για την απόσυρσης παρτίδων εσπεριδοειδών, που φέρουν παράσιτα, τα οποία θα μπορούσαν να μολύνουν τους ευρωπαϊκούς οπωρώνες, ιδίως από τη Νότια Αφρική, παρουσιάζουν μικρή ή μηδενική μείωση.

Υπάρχουν περίπου 600.000 εκτάρια εσπεριδοειδών στην ΕΕ, ενώ ολόκληρη η οικονομία πολλών περιοχών εξαρτάται από την αλυσίδα εφοδιασμού εσπεριδοειδών. «Εάν αυτές οι ασθένειες εισέλθουν στην ΕΕ, θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για ολόκληρες αλυσίδες εφοδιασμού και θα θέσει σε κίνδυνο την προμήθεια εσπεριδοειδών για τους καταναλωτές», προειδοποιούν οι Copa – Cogeca.

«Δεν θέλουμε να εισάγουμε στην ΕΕ παράσιτα»

Για τον Ramon Armengol, πρόεδρο της Cogeca, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: «Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν θέλουμε να εισάγουμε στην ΕΕ παράσιτα που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν όλους τους οπωρώνες μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή μέτρα για την ενθάρρυνση της ψυχρής επεξεργασίας για τις εισαγωγές πορτοκαλιών, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική για τις εισαγωγές μανταρινιών και γκρέιπφρουτ, όπως συνιστά η EFSA».

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση των μαύρων κηλίδων, ο Ramon Armengol εξέφρασε τη λύπη του για ορισμένα μέτρα, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την ΕΕ, όπως το να επιτραπεί η εισαγωγή εσπεριδοειδών με την ασθένεια των μαύρων κηλίδων στη βιομηχανία. «Αυτό είναι πολύ ριψοκίνδυνο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι από τη στιγμή που τα μολυσμένα εσπεριδοειδή βρίσκονται στην ΕΕ, τίποτα δεν τα εμποδίζει να ταξιδέψουν περαιτέρω στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», λέει χαρακτηριστικά.

Για τις ευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών Copa – Cogeca, το εθελοντικό μέτρο που έλαβε η Νότια Αφρική να διακόψει τις εξαγωγές προς την ΕΕ μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν είναι ανώφελο, καθώς οι εξαγωγείς δεν έχουν άλλα εσπεριδοειδή να στείλουν. «Αυτή είναι η έβδομη φορά που η Νότια Αφρική θέτει σε εφαρμογή αυτό το μέτρο που καταλήγει σε άχρηστα αποτελέσματα, όπως παρατηρήθηκε προηγουμένως. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται μόνο για την αποφυγή αυστηρότερων μέτρων από την ΕΕ. Η Επιτροπή δεν θα πρέπει να ξεγελαστεί και θα πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για την προστασία της υγείας των ευρωπαϊκών φυτών», τονίζεται.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις