ΗΠΑ. Την Παρασκευή, η Μάντισον Ρούσο καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών με αναστολή, σύμφωνα με το Associated Press. Ενώ η Ρούσο απέφυγε να εκτίσει ποινή φυλάκισης, ο δικαστής Τζον Τέλιν τη διέταξε να καταβάλει 39.000 δολάρια σε αποζημίωση και 1.370 δολάρια πρόστιμο. Η ποινή της περιλαμβάνει επίσης 100 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Η Μάντισον Ρούσο

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστή

Εάν ολοκληρώσει επιτυχώς τρία χρόνια αναστολής, θα παραμείνει ελεύθερη. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για διαγραφή της καταδίκης της από το μητρώο της μετά την ολοκλήρωση της αναστολής της. Σύμφωνα με τον δικαστή, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρούσο κάποτε συμμετείχε σε ένα «εγκληματικό σχέδιο» και πως τα «σοβαρά εγκλήματα πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες», σύμφωνα με το AP.

«Μέσω αυτού του σχεδίου εξαπατήσατε τους φίλους σας, την οικογένειά σας, την κοινότητά σας, άλλα θύματα καρκίνου, φιλανθρωπικά ιδρύματα και αγνώστους που παρακινήθηκαν από την υποτιθέμενη τραγική ιστορία σας να κάνουν δωρεές για να βοηθήσουν στην υποστήριξή σας», δήλωσε ο δικαστής.

Πώς τσάκωσαν τη δήθεν καρκινοπαθή

Τον Οκτώβριο του 2022 η Ρούσο, 19χρονη τότε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου St. Ambrose, ισχυρίστηκε σε αναρτήσεις στα social media πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος. Μίλησε, επίσης, στην εφημερίδα North Scott Press για την υποτιθέμενη διάγνωσή της. «Αισθάνομαι σαν να έχω κλονιστεί μέχρι την ψυχή μου και αυτή τη στιγμή όλα είναι κάπως αβέβαια», είχε δηλώσει τότε στην εφημερίδα. «Θέλω απλώς να ξέρω το σχέδιό μου και αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποιο είναι αυτό».

Οι ισχυρισμοί της όμως άρχισαν να καταρρέουν όταν κάποιοι γιατροί εμφανίστηκαν και είπαν πως παρατήρησαν «πολλές ιατρικές ασυμφωνίες» στην ιστορία της. Η αστυνομία του Έλντριτζ ζήτησε στη συνέχεια τα ιατρικά αρχεία της Ρούσο και διαπίστωσε πως δεν είχε ποτέ διαγνωστεί με καρκίνο σε κανένα νοσοκομείο στην περιοχή Quad Cities.

Μετά την έκδοση εντάλματος, η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα της Ρούσο στο Μπέτεντορφ της Αϊόβα, όπου «οι αστυνομικοί βρήκαν αντικείμενα με αποδεικτική αξία», αναφέρει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του KWQC, οι ερευνητές κατέσχεσαν τραπεζικά αρχεία, ιατρικές προμήθειες, ένα μηχάνημα ενδοφλέβιας χορήγησης και μια αντλία σίτισης, μεταξύ άλλων αντικειμένων.

Γιατί έστησε αυτό το κόλπο

Η Ρούσο συνελήφθη στις 23 Ιανουαρίου και κατηγορήθηκε για κλοπή με εξαπάτηση. Τον Ιούνιο δήλωσε ένοχη για κλοπή πρώτου βαθμού.

Κατά την εμφάνισή της στο δικαστήριο την Παρασκευή, η Ρούσο είπε ότι επινόησε την ψευδή διάγνωση σε μια προσπάθεια να συμφιλιωθεί με την οικογένειά της. «Πολλοί άνθρωποι έκαναν εικασίες σχετικά με το γιατί το έκανα αυτό και πώς κάποιος που φαινόταν ότι τα είχε όλα προκάλεσε τελικά αυτό το χάος», είπε, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας: «Δεν το έκανα για τα χρήματα ή την απληστία. Δεν το έκανα για την προσοχή. Το έκανα σε μια προσπάθεια να ξαναενώσω την οικογένειά μου».

Ζήτησε, επίσης, συγγνώμη από τα θύματά της. «Αναγνωρίζω πλήρως ότι αυτό που έκανα ήταν λάθος. Και λυπάμαι απίστευτα. Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσα να κάνω για να το πάρω πίσω, θα το έκανα. Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ», ανέφερε.

Η εισαγγελέας της κομητείας Σκοτ, Κέλι Κάνινγκχαμ, πρότεινε να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή η Ρούσο δεν είχε προηγούμενο ποινικό ιστορικό, είχε καλούς βαθμούς στο κολέγιο, εργαζόταν και ήταν απίθανο να επαναλάβει κάτι τέτοιο στο μέλλον, σύμφωνα με το AP.

Η ανακοίνωση του GoFundMe

Η κατηγορούμενη κατέβαλε τα 39.000 δολάρια ως αποζημίωση και τα χρήματα κρατούνταν από το δικαστήριο. Το GoFundMe έχει ήδη επιστρέψει τα χρήματα στους δωρητές.

To GoFundMe, σε δήλωσή του την εποχή της σύλληψής της, ανέφερε ότι «έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για την κατάχρηση της πλατφόρμας μας και συνεργάζεται με τις έρευνες των διωκτικών αρχών για όσους κατηγορούνται για αδικήματα». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Όλοι οι δωρητές έχουν αποζημιωθεί και έχουμε αφαιρέσει αυτόν τον έρανο. Στον δικαιούχο έχει επίσης απαγορευτεί η χρήση της πλατφόρμας για μελλοντικούς εράνους. Η εγγύηση δωρεάς του GoFundMe προσφέρει πλήρη επιστροφή χρημάτων στη σπάνια περίπτωση που κάτι δεν είναι σωστό - αυτή είναι η πρώτη και μοναδική εγγύηση προστασίας δωρητών στη βιομηχανία συγκέντρωσης χρημάτων».

Η Ρούσο είχε καταφέρει να πείσει τους ακολούθους της λέγοντας πως της δόθηκε ποσοστό επιβίωσης 11% για πέντε χρόνια. «Στα 19 μου χρόνια δεν ξέρω αν θα ζήσω για να δω την ημέρα που θα αποφοιτήσω από το κολέγιο, θα παντρευτώ ή θα γίνω μητέρα. Στο μεταξύ, θα αγωνιστώ», είχε δηλώσει στην εφημερίδα North Scott Press.

Η Russo συνέχισε αποσπώντας σχεδόν 38.000 δολάρια από περισσότερους από 400 δωρητές σε μια σελίδα GoFundMe που δημιούργησε, δηλώνοντας ψευδώς ότι είχε οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, καρκίνο του παγκρέατος σταδίου ΙΙ και έναν όγκο γύρω από τη σπονδυλική της στήλη, ανέφερε τότε το αστυνομικό τμήμα του Eldridge σε δήλωση που περιήλθε στην κατοχή του «People».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις