ΚΟΣΜΟΣ. Στο ζωικό βασίλειο, η ταχύτητα μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Τα αρπακτικά χρησιμοποιούν την ταχύτητά τους για να προσπεράσουν και να νικήσουν τη λεία τους, ενώ τα ζώα με λίγες άλλες άμυνες βασίζονται στην ταχύτητα για να αποφύγουν να γίνουν δείπνο. Εδώ είναι μερικά από τα πιο γρήγορα ζώα στον κόσμο.

Το πιο γρήγορο ζώο της ξηράς

Γατόπαρδος, τσιτάχ (Acinonyx jubatus)

Ικανό να πάει από 0 έως 60 μίλια την ώρα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα, το τσιτάχ θεωρείται το πιο γρήγορο ζώο της ξηράς, αν και είναι σε θέση να διατηρήσει τέτοιες ταχύτητες μόνο για μικρές αποστάσεις. Τα λιοντάρια είναι επίσης αρκετά γρήγορα όταν κυνηγούν θήραμα, με τελική ταχύτητα περίπου 50 μίλια την ώρα. Ωστόσο, η κοινή λεία των αφρικανικών μεγάλων γατών μπορεί επίσης να είναι αρκετά γρήγορη. Το Springbok, για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει τα 55 μίλια την ώρα όταν καταδιώκεται, και το blue wildebeest έχει χρονιστεί στα 50 μίλια την ώρα.

Το πιο γρήγορο ζώο της ξηράς (Μεγάλες Αποστάσεις)

Αντιλοκάπρα, Pronghorn (Antilocapra americana).

Ενώ το τσιτάχ είναι ο ταχύτερος σπρίντερ, η αντιλοκάπρα, γνωστός και ως αμερικανική αντιλόπη, είναι ο ταχύτερος δρομέας μεγάλων αποστάσεων του ζωικού βασιλείου. Είναι ικανό να διατηρεί ταχύτητα σχεδόν 35 μιλίων την ώρα σε αρκετά μίλια και είναι ακόμη πιο γρήγορο σε μικρότερες αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια των σπριντ για να ξεφύγουν από τα αρπακτικά, τα pronghorns μπορούν να πετύχουν τελικές ταχύτητες περίπου 55 μιλίων την ώρα χάρη στα ειδικά μαξιλάρια στις οπλές τους και την ικανότητα να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου καθώς τρέχουν.

Το πιο γρήγορο ψάρι

Μαύρο μάρλιν (Makaira indica)

Μια ποικιλία ψαριών μπορεί να επιτύχει εντυπωσιακές ταχύτητες όταν είναι απαραίτητο, αλλά η συλλογή ακριβών, επαληθεύσιμων υπολογισμών ήταν δύσκολη. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το μαύρο μάρλιν είναι το ταχύτερο, με εκτιμώμενη τελική ταχύτητα έως και 80 μίλια την ώρα. Το ιστιοφόρο είναι επίσης κορυφαίος υποψήφιος, με εκτιμώμενη τελική ταχύτητα τουλάχιστον 67 μίλια την ώρα.

Το πιο γρήγορο έντομο

Αλογόμυγα (Tabanus trimaculatas)

Οι ταχύτητες των εντόμων μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η κοινή αλογόμυγα μπορεί να επιτύχει ταχύτητες που υπολογίζονται στα 90 μίλια την ώρα υπό ορισμένες συνθήκες, μια ταχύτητα που μετράται κατά τη διάρκεια ενός επιστημονικού πειράματος.

Το πιο γρήγορο πουλί

Γεράκι πετρίτης (Falco peregrinus)

Όσον αφορά την εκπληκτική ταχύτητα, τα πουλιά είναι οι Ολυμπιονίκες της φύσης. Ο πετρίτης θεωρείται το ταχύτερο πουλί και το ταχύτερο μέλος του ζωικού βασιλείου, με ταχύτητα πτήσης-κατάδυσης μεγαλύτερη από 185 μίλια την ώρα όταν κυνηγάει. Ένα άλλο σούπερ γρήγορο πουλί είναι ο χρυσαετός, ο οποίος καταδύεται με 150+ μίλια την ώρα. Η βελονοουρά swift με λευκό λαιμό μπορεί να επιτύχει ταχύτητες 105 μιλίων την ώρα σε οριζόντια πτήση και το ευρασιατικό χόμπι μπορεί να φτάσει έως και 100 μίλια την ώρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις