ΚΟΣΜΟΣ. Το σπήλαιο Nutty Putty ανακαλύφθηκε το 1960 έξω από το Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και ήταν το αγαπημένο σπήλαιο τόσο των προσκόπων και των φοιτητών, αλλά και μια από τις καλύτερες ατραξιόν μιας και προσέλκυε 5.000 επισκέπτες ετησίως. Το 2009 ήρθε ο τραγικός θάνατος του John Edward Jones, όταν ο 26χρονος πατέρας και φοιτητής ιατρικής παγιδεύτηκε ανάποδα μέσα σε μια στενή σχισμή και κάθε προσπάθεια για να τη σωτηρία του κατέληγε σε αποτυχία.

Το σπήλαιο Nutty Putty έχει κλείσει από τότε και επειδή το σώμα του John δεν κατάφερε ποτέ να συλλεχτεί, η τοποθεσία θεωρείται πλέον τάφος. Οι επισκέπτες του Nutty Putty σήμερα θα βρουν μόνο μια πλάκα αφιερωμένη στον Jones και χυμένο σκυρόδεμα πάνω από την είσοδο του σπηλαίου όπου και τη σφραγίζει.

Από το 1999 έως το 2004, έξι διαφορετικοί άνθρωποι κόλλησαν σε ένα από τα στενά περάσματα του Nutty Putty. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τρεις από τις πιο στενές διαδρομές του σπηλαίου ονομάζονται «The Helmet Eater», «The Scout Eater» και «The Birth Canal». Και οι έξι εγκλωβισμένοι σπηλαιολόγοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τον Nutty Putty.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Utah και τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης έκαναν τακτικά ταξίδια για να διασώσουν τους τουρίστες από τη σπηλιά και είχαν την ανησυχία ότι το επόμενο ατύχημα θα ήταν μοιραίο. Και έτσι και έγινε.

Μια οικογενειακή έξοδος που μετατράπηκε σε καταστροφή

Ήταν η Ημέρα των Ευχαριστιών όταν ο John Edward Jones επισκέφτηκε το σπήλαιο Nutty Putty με τον αδερφό του Josh και ακόμα 11 άτομα στις 24 Νοεμβρίου 2009, λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του σπηλαίου. Έχοντας αφήσει την έγκυο γυναίκα του πίσω στο σπίτι αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα περιπέτεια.

Ο John με τον αδερφό του είχαν σαν χόμπι την εξερεύνηση των σπηλαίων και είχαν επισκεφτεί αρκετές φορές το σπήλαιο Nutty Putty. Ενώ προσπαθούσε να βρει το Birth Canal, ο Τζόουνς πήρε μια λάθος στροφή και κατέληξε σε ένα μη χαρτογραφημένο τμήμα της σπηλιάς κοντά στο Ed's Push.

Μη γνωρίζοντας ότι είναι σε λάθος μεριά του σπηλαίου συνέχισε βαθύτερα στο σπήλαιο για να βρει το άνοιγμα που θα του επέτρεπε να γυρίσει το σώμα του και να επιστρέψει προς τα πίσω. Το μονοπάτι τον οδήγησε σε μια απότομη κατηφορική διαδρομή με το κεφάλι προς τα κάτω.

Μη μπορώντας να κρατηθεί από κάπου γλίστρησε και οδηγήθηκε ακόμα πιο βαθιά στη γη. Νομίζοντας ότι είδε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην άλλη πλευρά, ο Jones προσπάθησε να περάσει μέσα από το στενό σημείο και να γυρίσει, αλλά βρέθηκε κολλημένος ανάποδα σε γωνία 70 μοιρών.

Οι ειδησεογραφικές κάμερες μετέδωσαν την 27ωρη δοκιμασία κατά την οποία 137 εθελοντές προσπάθησαν να σώσουν τον John, ο οποίος άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του καθώς το αίμα μαζεύτηκε στο κεφάλι του και ασκούσε αυξανόμενη πίεση στην καρδιά του.

Από την τραγωδία στην μεγάλη οθόνη

Εμπνευσμένος από την τραγωδία της οικογένειας Jones και τον θάνατο του John Jones ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Isaac Halasima έγραψε και σκηνοθέτησε την συγκινητική ταινία "The Last Descent" περιγράφοντας τη σχέση του John και της Emily αλλά και την προσπάθεια διάσωσης του από το σπήλαιο Nutty Putty το 2009.

The Last Descent

Το 2009, ο John Jones εξερεύνησε ένα μη χαρτογραφημένο τμήμα του περίφημου Nutty Putty Cave. Αφού κόλλησε σε μια τρύπα πλάτους 18 ιντσών και 150 πόδια κάτω από τη γη, τα συνεργεία διάσωσης εργάστηκαν μανιωδώς και ηρωικά για να τον απελευθερώσουν για να τον φέρουν σπίτι στην αγαπημένη του σύζυγο, Έμιλυ. Αυτή είναι η ιστορία που εμπνέεται όχι μόνο από το περιστατικό στο Nutty Putty, αλλά από τον τρόπο που έζησε ο John όλη του τη ζωή.

  • Διάρκεια: 105’
  • Είδος: Δράμα
  • Σκηνοθεσία: Isaac Halasima
  • Πρωταγωνιστούν: Chadwick Hopson, Alexis Johnson, Landon Henneman

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις