ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Ένας Έλληνας καρκινοπαθής στη Βρετανία, στον οποίο οι γιατροί δίνουν περιθώριο ζωής τριών μηνών, θα περάσει τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του σε ένα διαμέρισμα γεμάτο υγρασία και μαύρη μούχλα, αφού οι προσπάθειες της οικογένειάς του να βρουν άλλο σπίτι δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο 73χρονος Δημήτριος Τριανταφυλλίδης, νοικιάζει ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου με τη σύζυγό του στο Έντφιλντ, στο βόρειο Λονδίνο, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Το ακίνητο ανήκει σε ιδιώτη, ωστόσο, το ενοίκιο καταβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής. Πέρυσι, το ζευγάρι ανέφερε στον ιδιοκτήτη προβλήματα υγρασίας και μούχλας, αλλά η οικογένεια λέει ότι τα ζητήματα αυτά δεν λύθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με την Guardian, που φέρνει το θέμα στη δημοσιότητα, η μαύρη μούχλα -η οποία είναι άκρως τοξική- είναι διάσπαρτη στους τοίχους του μικρού διαμερίσματος.

Η μυρωδιά της υγρασίας είναι αισθητή σε κάθε δωμάτιο και ιδιαίτερα έντονη στο υπνοδωμάτιο, όπως διαπιστώνει ο δημοσιογράφος του βρετανικού μέσου.

«Η υγρασία είναι πολύ έντονη. Πρέπει να έχω το καλοριφέρ αναμμένο όλη την ώρα. Πρέπει να διαθέτω 500 λίρες το μήνα για να το έχω σε λειτουργία. Δεν μπορώ - δεν έχω χρήματα», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Μπορεί να ζήσει περισσότερο εάν πάει σε άλλο σπίτι»

Η οικογένειά του λέει ότι αν τον μεταφερόταν σε άλλο ακίνητο χωρίς υγρασία και μούχλα, ίσως ζήσει περισσότερο.

«O γιατρός μου είπε να αλλάξω το μέρος στο οποίο μένω γιατί μπορεί να ζήσω περισσότερο. Μου είπαν τρεις μήνες, αλλά μπορεί να είναι και ένας χρόνος», σημειώνει ο 73χρονος.

Η οικογένειά του πάντως δεν υπονοεί πως η ασθένειά του εκδηλώθηκε λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσή του.

Αποτυχημένες προσπάθειες μετεγκατάστασης

Το συμβούλιο του Έντφιλντ επισκέφθηκε το ακίνητο δύο φορές πριν τη διάγνωση του κ. Τριανταφυλλίδη και δήλωσε ότι το ακίνητο δεν ήταν κατάλληλο για να ζήσει ο ίδιος και η σύζυγός του. Στα τέλη Ιανουαρίου, λίγο μετά τη διάγνωσή του, το συμβούλιο τους μετέφερε σε ένα ξενοδοχείο 16 περίπου χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του και τον σύμβουλό του -ενώ προσπαθούσε να του βρει νέο σπίτι.

Ο ηλικιωμένος έπρεπε να επισκέπτεται το νοσοκομείο για θεραπεία δύο φορές την ημέρα, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του είναι σε θέση να οδηγήσουν και έτσι ξόδευαν 80 λίρες την ημέρα για ταξί. Μετά από 10 ημέρες, το συμβούλιο τους μετέφερε πίσω στο παλιό τους διαμέρισμα. Τον Φεβρουάριο, το ζευγάρι μεταφέρθηκε και πάλι σε ένα ξενοδοχείο και έπειτα τους έστειλαν πάλι πίσω.

Τον περασμένο μήνα, το συμβούλιο προσέφερε στον ζευγάρι και πάλι ένα διαμέρισμα περισσότερο από μια ώρα μακριά από την οικογένειά του και το νοσοκομείο. «Θα είναι ολομόναχος», δήλωσε ένα μέλος της οικογένειας.

Έτσι, απέρριψαν την προσφορά.

Η οικογένεια αναζητά καθημερινά για ένα νέο σπίτι στην ιδιωτική αγορά, ωστόσο δεν βρίσκουν. Όπως καταγγέλλουν, πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν έναν ετοιμοθάνατο ενοικιαστή.

Από τον Ιανουάριο, τους έχει προσφερθεί μόνο για ένα ακίνητο και προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για να βρουν ένα σπίτι.

«Ονειρεύομαι να είμαι πιο ήρεμος, να είμαι κατασταλαγμένος, να μην υποφέρω, να έχω ψυχική ηρεμία», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος και το αρμόδιο συμβούλιο

Ο ιδιοκτήτης είπε στον Guardian ότι το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο είχε συμβάλει στη δημιουργία μούχλας στο διαμέρισμα. Είπε επίσης ότι οικοδόμοι είχαν επισκεφθεί το ακίνητο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά ισχυρίστηκε ότι η οικογένεια δεν τους επέτρεψε να έχουν πρόσβαση στο σπίτι.

Είπε επίσης ότι ο ενοικιαστής του είχε προσπαθήσει να ξεκινήσει εργασίες για να διορθώσει τα προβλήματα στο σπίτι τον περασμένο μήνα, αλλά η οικογένεια του αρνήθηκε την πρόσβαση.

Η οικογένεια από την πλευρά της λέει ότι δεν κάπνισαν ποτέ μέσα στο σπίτι και δεν γνώριζαν ότι οικοδόμοι επισκέφθηκαν το διαμέρισμα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Είπαν ότι δεν επέτρεψαν να ξεκινήσουν οι εργασίες τον περασμένο μήνα επειδή οι αναθυμιάσεις, η σκόνη και ο κίνδυνος μόλυνσης αποτελούσαν απειλή για την υγεία του κ. Τριανταφυλλίδη, καθώς θα πρέπει να παραμείνει στο ακίνητο καθ' όλη τη διάρκεια.

«Υπό αυτές τις πολύ εξαιρετικές συνθήκες, κάναμε μια σειρά από προσφορές στην οικογένεια συμπεριλαμβανομένης της διαμονής σε ξενοδοχείο, προστατευόμενη κατοικία για άτομα άνω των 70 ετών και ένα ακίνητο στο Χάροου. Οι δύο τελευταίες από τις οποίες απορρίφθηκαν», λέει εκπρόσωπος του συμβουλίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις