ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ελλάδα μας δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα ακατέργαστα «διαμάντια» που έχει στα πιο απίθανα μέρη. Στην Νότια Λακωνία, στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Αγιου Νικολάου και συγκεκριμένα κοντά σ' ένα ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, «πέσαμε» στην κυριολεξία, εντελώς τυχαία, σ' έναν χωματόδρομο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον, καθώς κρύβει ένα μυστικό εκατομμυρίων ετών.

Είναι κυριολεκτικά διάσπαρτος με χιλιάδες απολιθωμένα κοχύλια. Αν δεν παρατηρούσαμε προσεκτικά απλά θα είχαμε πατήσει πάνω τους χωρίς να το καταλάβουμε.

Είναι αξιοθαύμαστο ότι ο χωματόδρομος αυτός δεν βρίσκεται στην παραλία αλλά αρκετά ψηλότερα, γεγονός που σημαίνει ότι κάποτε το ύψος του νερού ήταν πολύ μεγαλύτερο και περιοχές που σήμερα αποτελούν ακτογραμμή, ήταν υποθαλάσσιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας αλλαγής της ακτογραμμής υπάρχει στις Θερμοπύλες, που παλιά ήταν στενό και σήμερα αποτελούν την άκρη ενός κάμπου.

Θα ήταν ευχής έργον αν η περιοχή αξιοποιηθεί και τα κοχύλια αυτά αφού εξεταστούν από ειδικούς να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα της ιστορίας ή καλύτερα της προϊστορίας αυτού του ξεχωριστού τόπου.

Συντεταγμένες χωματόδρομου: https://goo.gl/maps/LvHoEG1YcxyjEoev8