ΣΠΑΡΤΗ. Σε έναν μοναδικό χώρο όπου γίνονται σπονδές στην Γαστρονομία, στο «Κτήμα Νερόμυλος» στις Αμύκλες Σπάρτης, γνωρίσαμε την πρωτοβουλία που αναπτύσσουν αξιόπιστοι φορείς του Πολιτισμού και του Επιχειρείν στη Σπάρτη. Μια γαστρονομική προσέγγιση στις διατροφικές αξίες και στη Σπαρτιατική παράδοση μέσα από σύγχρονο πρίσμα και στο πλαίσιο μιας φρέσκιας πρότασης για την ανάπτυξη στον τομέα της Πολιτισμικής Γαστρονομίας

Το Ινστιτούτο Σπάρτης σε συνεργασία με την εταιρία ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ ΑΕ ανέλαβε την προβολή και επικοινωνία του προγράμματος με τίτλο «Ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής βασισμένων στις αξίες της αρχαίας Σπάρτης», το οποίο η εταιρία ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ ΑΕ συγχρηματοδότησε και εκπόνησε στα πλαίσια της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας ( ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα πλαίσια του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία και του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η παραπάνω πρωτοβουλία της εταιρίας ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ ΑΕ, η οποία ασχολείται με την μεταποίηση και την εμπορία της ελιάς καλαμών, προέκυψε από την πλήρη επίγνωση της Διοίκησης ότι η διατροφή ως ένας εκ των σημαντικότερων παραγόντων που δρα συμπληρωματικά στις δράσεις του Πολιτιστικού Τουρισμού, σε περιοχές όπως η Σπάρτη, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας προσφέροντας νέα προϊόντα στο μενού των επιχειρήσεων εστίασης που θα είναι εμπνευσμένα και βασισμένα στην μακραίωνη και μοναδική ιστορική κληρονομιά της Σπάρτης.

Το αποτέλεσμα της έρευνας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρίας , του Ινστιτούτου Σπάρτης και όποιου άλλου οργανισμού και φορέα ή επιχείρησης επιθυμεί να το αναρτήσει και θα περιλαμβάνει συνταγές από την αρχαία Σπάρτη, αλλά και αγγεία εμπνευσμένα από πρωτότυπα αγγεία που διασώζονται σε συλλογές και μουσειακές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Στα πλαίσια της παραπάνω έρευνας και για λογαριασμό της εταιρίας ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ ΑΕ , το Ινστιτούτο Σπάρτης διοργανώνει το Σαββάτο , 22 Μαΐου 2021 , στις 5 μμ, διαδικτυακή ημερίδα , στην οποία θα παρουσιαστούν εδέσματα δημιουργημένα από σεφ και εμπνευσμένα από τις συνταγές που προέρχονται από την αρχαία Σπάρτη, όπως και γλυκίσματα και ψωμί βασισμένα στις αντίστοιχες συνταγές της αρχαίας Σπάρτης.

Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της εστίασης , όπως γίνεται σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας ( Κρήτη, Κέρκυρα κλπ) ώτσε να υιοθετήσουν νέα προϊόντα στο μενού τους που θα είναι εμπνευσμένα από την διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών και τα οποία σίγουρα θα αποτελέσουν ιδιαίτερο στοιχείο προσέλκυσης των επισκεπτών της Σπάρτης.

Σε μια πρώτη καταγραφή αυτής της προσπάθειας το Κτήμα Νερόμυλος φιλοξένησε ομάδα εργασίας του Προγράμματος με σεφ τον Θάνο Σιμόπουλο. Το notospress.gr κατέγραψε στιγμιότυπα από την Παρασκευή δύο συνταγών, κοτόπουλο με τραχανά και σαλάτα μαυρομάτικα και ζήτησε από την πρόεδρο του Ινστιτούτου Σπάρτης κι εκπρόσωπο της Εταιρείας ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ ΑΕ κ. Τασία Κανελλοπούλου να συστήσει την όλη πρωτοβουλία στο κοινό.