ΦΙΛΙΑΤΡΑ. Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και η Costa Navarino, ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές και εικονικές δράσεις.

Στο Πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21 συμμετέχει ο Δήμος Τριφυλίας μαζί με άλλους εμβληματικούς Δήμους.

Στις δράσεις του Προγράμματος περιλαμβάνονται σύγχρονες δημόσιες τοιχογραφίες με θεματολογία από την τοπική ιστορία κάθε Δήμου.

Έτσι η τέχνη συναντά την ιστορία στον δυτικό τοίχο του Γυμνασίου Φιλιατρών.

Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια σύγχρονη τοιχογραφία υπό την επίβλεψη και την κατεύθυνση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, (Graffiti) με θέμα τον Αμβρόσιο Φραντζή και το συγγραφικό του έργο, την πεντάτομη ιστορία της Ελλάδας.

Εικαστική επιμελήτρια η Αν. Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών & Πρόεδρος του Εικαστικού Τμήματος ΑΣΚΤ Αθηνών κ. Ερατώ Χατζησάββα και δημιουργοί οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες κύριοι Θανάσης, Δημήτρης και Μπάμπης Κρέτσης.

Επελέγη ο Αμβρόσιος Φραντζής, Έλληνας κληρικός, ιστορικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πρωταγωνιστής της Επανάστασης στην Τριφυλία.

Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον ξάδελφό του Γερμανό Ζαφειρόπουλο, επίσκοπο της Ιεράς Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως και ανέπτυξε μεγάλη δράση στην Πελοπόννησο.

Τον Ιανουάριο του 1821 μαζί με τον επίσκοπο Γερμανό μετέβησαν από την Κυπαρισσία στην Βοστίτσα (το σημερινό Αίγιο) και πήραν μέρος στην εκεί εθνοσυνέλευση.

Το 1833 φυλακίστηκε κατηγορήθηκε ως ρωσόφιλος και φυλακίστηκε μαζί με τον Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο. Μετά την αποφυλάκισή του έγραψε το πεντάτομο έργο η «Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος», το οποίο τον κατέστησε πρώτο ιστορικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Με την τοιχογραφία αυτή η Τριφυλία τιμά όλους τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

«Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συντέλεσαν σ’ αυτή τη δημιουργία, ευχαριστούμε το Δ/ντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές του Γυμνασίου Φιλιατρών που φιλοξενούν στον τοίχο του κτιρίου τη δημόσια τοιχογραφία και είμαστε σίγουροι πως θα τη προστατεύσουν. Ευχόμαστε κάτοικοι και επισκέπτες να θαυμάσουν την εικαστική δημιουργία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Τριφυλίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις