ΣΠΑΡΤΗ. Υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμηνεύει, σε πρώτη εκτέλεση, το συμφωνικό έργο του Λάκωνα Δημήτρη Μηνακάκη, «Θερμοπύλες».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 21:00, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης.

Είσοδος: Ελεύθερη (Απαραίτητη η προμήθεια δωρεάν κάρτας εισόδου από το γραφείο του Σαϊνοπούλειου Ιδρύματος).

Ο καταξιωμένος Λάκωνας συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης, εμπνεύστηκε και συνέθεσε ένα έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, Σοπράνο, Μέτζο σοπράνο, Τενόρο, Βαρύτονο και Αφηγητή, ειδικά για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών. Πρόκειται για μια ωδή αφιερωμένη στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός και τους πρωταγωνιστές του, που άφησαν ισχυρό «αποτύπωμα» στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μέσα από 12 σκηνές, που περιέχουν μουσική, αφήγηση και ποίηση ξεδιπλώνονται τα ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ενώ αποδίδονται μελωδικά ποιήματα των Τυρταίου, Γεωργίου Δροσίνη, Λουκά Σταύρου και Κωνσταντίνου Καβάφη που περιέχουν αναφορές στις Θερμοπύλες.

Μέσα από το έργο «Θερμοπύλες» ο συνθέτης θέλησε να αναδείξει το μουσικό ιστορικό βάθος του ελληνισμού επιλέγοντας ένα χαρακτηριστικό, ολοκληρωμένο απόσπασμα αρχαίας ελληνικής μουσικής, την αγωγή των Σπαρτιατών και τις αρετές που τους κοσμούσαν, τα ιστορικά γεγονότα, μέσα από τις πηγές (Ηρόδοτος) και την επίδραση που άσκησαν, την αντανάκλαση των γεγονότων μέσα από την πέννα των ποιητών καθώς και τα μηνύματα που αφορούν στον άνθρωπο του σήμερα.

Η μουσική γλώσσα του έργου έχει έντονα ελληνικά χρώματα και ρυθμούς, με ρίζες από την αρχαία ελληνική παράδοση, και επιρροές από χορευτικούς ρυθμούς (ζεϊμπέκικο, καλαματιανό και κριτικές μαντινάδες).

Ερμηνεύουν:

Άννυ Φασέα (Σοπράνο)

Σοφία Καπετανάκου (Μέτζο σοπράνο)

Γιάννης Καλύβας (Τενόρος)

Μαρίνος Ταρνανάς (Βαρύτονος)

Σενάριο: Δημήτρης Μηνακάκης

Αφηγητής: Μαρίνος Ταρνανάς

Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Διονύσης Λυμπέρης

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση: Στάθης Σούλης

Σημείωμα του Δημήτρη Μηνακάκη για το συμφωνικό έργο «Θερμοπύλες»

«Ως συνθέτης και μάλιστα γεννημένος στις Αμύκλες Σπάρτης θεώρησα καθήκον μου να μελετήσω και να ερευνήσω τις ιστορικές πηγές που αφορούν στα ιστορικά γεγονότα της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, γεγονότα που σηματοδότησαν την πορεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και εξέπεμψαν μηνύματα διαχρονικών αξιών στην ανθρωπότητα.

Ειδικότερα για τις Θερμοπύλες θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Ο σπόρος που φύτεψε στην παιδική μου ψυχή, ο αείμνηστος Καθηγητής μουσικής Μιχάλης Μαχαίρας , στα δύο πρώτα γυμνασιακά έτη, είχε έρθει η ώρα να βλαστήσει.

Ο παιάν του Τυρταίου - που μας δίδασκε - δονούσε την παιδική μου ψυχή».

Δ.Π.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις