ΚΟΣΜΟΣ. Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ καλείται να πληρώσει το πιο ακριβό διαζύγιο στα βρετανικά δικαστικά χρονικά. Όμως, το πραγματικό κόστος δεν είναι καν το υπέρογκο ποσό των 554 εκατομμυρίων λιρών.

Απόγονος του οίκου Αλ Φαλάζι, είναι σήμερα ο απόλυτος κυρίαρχος του Ντουμπάι, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Από το 2006, οπότε ανέλαβε τα «ηνία» της εξουσίας και μην έχοντας να υπολογίζει στα λιγοστά - συγκριτικά με αυτά των Αράβων γειτόνων - αποθέματα πετρελαίου στο εμιράτο του, μεταμόρφωσε το πάλαι ποτέ βρετανικό προτεκτοράτο σε διεθνή οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κόμβο.

Το 2015 ίδρυσε το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ το 2015, στέλνοντας προ μηνών την πρώτη αραβική μη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Πέρυσι, ηγήθηκε του Συμβουλίου Υπουργών των ΗΑΕ που επικύρωσε την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ: την πρώτη με χώρα του Κόλπου.

Στα 72 του, λοιπόν, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, απολαμβάνει μεγάλη ισχύ (αν και εν μέσω σωρείας καταγγελιών οργανώσεων για αυταρχισμό) και αμύθητα πλούτη.

Συνολικά, η περιουσία του υπολογίζεται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στις Dubai World και Dubai Holding, με στόλο ιδιωτικών αεροσκαφών και γιοτ -μεταξύ αυτών το «Dubai», το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο- και με ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην εκτροφή καθαρόαιμων αλόγων κούρσας.

Το μεγαλύτερο πάντως μερίδιο της περιουσίας του προέρχεται από την αξιοποίηση γης και ακινήτων.

Το διαζύγιο το ζητά μια από τις 11 γυναίκες του. Όχι η Σπαρτιάτισσα (από τη Φάριδα) Ζωή Γρηγοράκου. Η πανέμορφη ελληνίδα απολαμβάνει την ασφάλεια στο Εμιράτο μαζί με την 27χρονη πριγκίπισσα κόρης της που μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι είναι η νεότερη πριγκίπισσα από τη Σπάρτη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις