ΝΑΥΠΛΙΟ. Η πανσέληνος του Μαΐου αποκαλείται από τους αστρονόμους ως «Ματωμένο Φεγγάρι», λόγω της ολικής έκλειψης της Σελήνης που πραγματοποιήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, η έκλειψη αυτή συμβαίνει όταν η πανσέληνος κινείται προς τη σκιά της Γης, η οποία στη συνέχεια θα καλύψει το φεγγάρι, με αποτέλεσμα το φως του πλανήτη μας να διαθλαστεί στις γωνίες της ατμόσφαιράς μας και να καταλήξει στην επιφάνεια της Σελήνης.

Με πιο απλά λόγια, η Γη μπαίνει ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και, έτσι, το φεγγάρι θα πάρει μια ελαφρώς πιο σκούρα, κοκκινωπή απόχρωση, η οποία ευθύνεται και για την ονομασία «Ματωμένη Σελήνη».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκλειψη θα συμβεί περίπου μιάμιση μέρα προτού το φεγγάρι φτάσει στο περίγειο του, δηλαδή στο σημείο της τροχιά του που είναι το πιο κοντινό στον πλανήτη μας. Η έκλειψη ήταν ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς επίσης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Ελλάδα υπήρξε μερική σεληνιακή έκλειψη που διήρκησε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, ξεκινώντας γύρω στις 04:30 της 16ης Μαΐου, με κορύφωση περίπου στις 06:15 π.μ.

Photos: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις