ΣΠΑΡΤΗ. Μουσική βραδιά με τίτλο,

  • «Στο Φως του Φεγγαριού. Σαν όνειρο μαγευτικό»

διοργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού - Περιβάλλοντος (ΝΠΠΠ) του Δήμου Σπάρτης,

Λυρισμός

  • Ο σπαρτιάτης πιανίστας Πάνος Λουμάκης και
  • οι καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές Εύα Μιχελιδάκη -σοπράνο
  • και Νικόλας Καραγκιαούρης -βαρύτονος,

θα παρουσιάσουν «…μια ατμοσφαιρική λυρική ενότητα από πολλά και διαφορετικά είδη του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όπως οπερέτα, μιούζικαλ, Γιαννίδη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη.

Μια μαγευτική βραδιά στον κήπο του μουσείου!»

Ο Πάνος Λουμάκης γεννήθηκε στη Σπάρτη. Άρχισε πιάνο σε ηλικία 8 χρόνων στο Παράρτημα Σπάρτης του Ελληνικού Ωδείου. Συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Νόρας Λουκίδου. Τον Δεκέμβριο του 1987 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη Συνάντηση Νέων Μουσικών της Μεσογείου που έγινε στη Μασσαλία.

Πήρε το Δίπλωμά του με Άριστα Παμψηφεί τον Ιούνιο του 1988. Συνέχισε τις σπουδές του κοντά στην Δόμνα Ευνουχίδου και από το Σεπτέμβριο του 1989 στο Μεταπτυχιακό τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας F. Liszt της Βουδαπέστης στην τάξη των Drafi Kalman και Gulyas Istvan. Μελέτησε ακόμη στις τάξεις μουσικής δωματίου του διάσημου Ούγγρου συνθέτη Lang Istvan και των καθηγητών Rados Ferenc, Mihaly Andras και Devics Sandor, εμφανιζόμενος σε πληθώρα συναυλιών μουσικής δωματίου, μεταξύ άλλων και στην αίθουσα Liszt, στο σπίτι-μουσείο του συνθέτη. Μελέτησε επίσης με την Τζένη Πρωτοπαπά και την Νέλλη Σεμιτέκολο.

Το Νοέμβριο του 1991 εμφανίστηκε κατόπιν διαγωνισμού ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Salle Cortot του Παρισιού και στα Φεστιβάλ Ναυπλίου, Λευκάδος, Ηρακλείου, Σπάρτης κα.

Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Διεθνές Kαλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, το Εθνικό Θέατρο, την Όπερα Δωματίου Αθηνών.

Στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού έχει πλούσια πείρα. Έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, στις τάξεις μονωδίας των Μίσα Ικέουτσι-Κοντογεωργίου, Γιώργου Ζερβάνου, Μαρίνας Κρίλοβιτς, Μάτας Κατσούλη, Σόνιας Θεοδωρίδου, στα σεμινάρια Bach του Helmut Rieling (Μέγαρον Μουσικής Αθηνών), ως επίσημος συνοδός στον διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου «ATHENAEUM», ως μουσικός εκγυμναστής σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Όπερας Θεσσαλονίκης, του Μουσικού Θεάτρου Βόλου και της Όπερας Δωματίου Αθηνών, ως μέλος της ορχήστρας σε πολλές παραγωγές Ελληνικής Οπερέτας της ΕΛΣ (Θέατρο Ακροπόλ).

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  • Εύα Μιχελιδάκη, υψίφωνος

Γεννήθηκε στον Πειραιά.

Ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών να μελετά κλασσικό τραγούδι, πιάνο και θεωρητικά της μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου με καθηγητές τον ίδιο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Ηλία Λογοθέτη, τον Άλκη Παναγιωτίδη κ.α.

Την περίοδο 2003-2009 μελετά τεχνική και ερμηνεία όπερας με τη διάσημη σοπράνο Μαρίνα Κρίλοβιτς στο ωδείο Athenaeum. Το 2010 αποφοιτά από το ωδείο Kodaly παίρνοντας δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο μελετώντας με τη σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ερμηνείας όπερας, lieder και ορατορίου των Ghena Dimitrova, Martina Arroyo, Rudolf Knoll, Helmuth Rilling και Άρη Χριστοφέλλη. Αυτή την περίοδο μελετά ρεπερτόριο με το μπάσο Νικόλα Παγούνη.

Από το 2007 ξεκινά ουσιαστικά η επαγγελματική της πορεία εντασσόμενη στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ως χορωδός αρχικά και ως μονωδός στη συνέχεια, καθώς επίσης και οι συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ορχήστρες, φωνητικά σύνολα και θεατρικές ομάδες συμμετέχοντας σε παραγωγές όπερας (Aida, Carmen, Der Zwerg), οπερέτας (Εύθυμη χήρα, Θυμήσου εκείνα τα χρόνια, Απάχηδες των Αθηνών (Τιτίκα), Το μικρόβιο του Έρωτα) και παιδικής σκηνής (Χένσελ και Γκρέτελ, Ροσσινιάδα)

To 2015 γνωρίζεται με το χώρο του musical συμμετέχοντας ως acting singer στο έργο Βιολιστής στη στέγη, με το Γρηγόρη Βαλτινό στο θέατρο Badminton. Έχει ερμηνεύσει έργα σύγχρονης μουσικής σε πρώτη εκτέλεση των Ελλήνων συνθετών Ι.Κονιτόπουλο, Γ.Χατζημιχελάκη, Αλ.Μούζα, Στ.Αθανάσουλα, Δ.Παπαδημητρίου κ.α. Η μονόπρακτη προσωποκεντρική όπερα του Γ.Χατζημιχελάκη «Το δέρμα στο έδαφος», για soprano solo, μετά την πρεμιέρα της στη σκηνή το 2017, επαναλήφθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

Στην έως τώρα μουσική της πορεία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους (Θ.Αντωνίου, Λ.Καρυτινός, N.Willén, Μ.Οικονόμου, Α.Κοντογεωργίου, Μ.Λογιάδης, Γ.Βράνος, Ι.Κονιτόπουλος, C.Montanaro, Κ.Δρακάκης, Α.Πρίφτης κ.α.)

Στη σκηνική της εκπαίδευση και εμπειρία συνέβαλε τα μέγιστα η συνεργασία της με καταξιωμένους σκηνοθέτες και χορογράφους (E.Gramss, I.Garcia, Θ.Μοσχόπουλος, Δ.Λιγνάδης, St.Pimlott, Λ.Λιάβας,

Γ.Ρεμούνδος, Κ.Ρουγγέρη, Ι.Σιδέρης, Σ.Σπυράτου, Α.Παπαδαμάκη,

Π.Γάλλιας κ.α.).

Είναι μέλος του φωνητικού συνόλου ΕΜΜΕΛΕΙΑ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Valery Oreshkin. Γνωρίζει την Αγγλική και Ιταλική γλώσσα. Διδάσκει κλασσικό και σύγχρονο τραγούδι στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης.

  • Νικόλας Καραγκιαούρης

Ο Νικόλας Καραγκιαούρης γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές.

Ολοκλήρωσε τη μουσική και υποκριτική του κατάρτιση στο Ωδείο Αθηνών υπό την κ. Χαρά Σαβίνο. Συνέχισε με τους Birgit Nickl, Άρη Χριστοφέλλη, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, την Elsa-Kastela Kreihsl και τον Γιώργο Σαμαρτζή.

Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στο Λονδίνο το 2016 (1ο βραβείο Grand Prize Virtuoso Competition), στο Bayreuth το 2012 (Bayreuth Stipendienstiftung), στη Θεσσαλονική το 2010 (3ο βραβείο ΚΟΘ) και το 2006(3ο βραβείο Τέχνης) και στην Αθήνα το 2008 (3ο βραβείο ΣΗΜΟ).

Συνεργάστηκε με διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και μαέστρους σε σημαντικά μουσικά κέντρα του κόσμου με πιο πρόσφατη την όπερα της Βιέννης με μαέστρο τον Semyon Bychkov στον Πάρσιφαλ του Βάγκνερ τον Απρίλιο του 2017.

Εμφανίστηκε στο θέατρο Ολύμπια-ΕΛΣ, στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, στο Εθνικό θέατρο, στο θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο Ηρώδειο, στο θέατρο Παλλάς, στο θέατρο Βράχων και στα περισσότερα δημοτικά περιφεριακά θέατρα της Ελλάδας όπως επίσης και στα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία»

Κατέχει στο ρεπερτόριό του σημαντικούς ρόλους όπως, Sharpless, Don Alfonso, Dottore Bartolo, Frank, Escamillo, Slook, Ιεροεξεταστής, Germon, Conte di Luna, και μικρότερους ρόλους όπως, Marqui, Betto di Signa, Ceprano, Ramfis, Morales, 1st soldier, κ.α.

Cosi fan tutte, Barbiere di Siviglia, Die Fledermaus, Carmen, La cambiale di matrimonio, Δαίμονες, Traviata, Trovatore, Madama Butterfly είναι κάποιες από τις όπερες στις οποίες εμφανίστηκε ερμηνεύοντας τον πρώτο ρόλο.

Στη σφαίρα των κονσέρτων έχει μεγάλη δράση με αποκορύφωμα την περιοδεία σε οκτώ πόλεις της Κίνας τον Οκτώβριο του 2016, την εξαιρετικής αποδοχής εμφάνιση στη Salle Cortot του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2016 και την πιο πρόσφατη εμφάνιση του στην Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα στις 15 Νοεμβριου 2017 με απόλυτη επιτυχία.

Ερμηνευτής και υποστηρικτής της ελληνικής όπερας και οπερέτας καθώς και της εθνικής Ρωσικής μουσικής σχολής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις