ΛΑΚΩΝΙΑ. Μυδοπίλαφο, ριζότο άγριων μανιταριών και ψητό καλαμάρι με πέστο μαϊντανού είναι τα 3 ξεχωριστά πιάτα για να συνοδεύουν την τοπική ποικιλία κρασιού της Λακωνίας, Κυδωνίτσα.

Το κρασί αυτό ξεκινά τη «σύγχρονη» ιστορία του (προ εικοσιπενταετίας) από τους αμπελώνες της νότιας Λακωνίας. Αφού μάγεψε τους οινολάτρες με τα εκφραστικά αρώματά, τη στρογγυλάδα της γεύσης του και τη φινέτσα του, συνεχίζει την ακάθεκτη πορεία του με παραγωγές σε όλη την Ελλάδα.

Ένα κρασί που δεν αντιγράφει κανένα αλλά ούτε και αντιγράφεται. Ένας θρύλος γύρω από την καταγωγή του και το όνομά του. Μα έτσι πάνε τα πράγματα όταν δημιουργούμε με μεράκι τοπικούς οίνους άριστης ποιότητας!

Η ταξιδιάρα ομάδα του Notos Press συνάντησε τη δημιουργική ομάδα του Mystras Bistro στα Πικουλιάνικα Λακωνίας και δοκίμασαν τα τρία προτεινόμενα πιάτα της τοπικής ποικιλίας Κυδωνίτσα.

Ο Απόστολος Εξηντάρης και ο Στέφανος Βρωμοβρυσιώτης, μαγείρεψαν τα 3 πιάτα και τα απολαύσαμε με εξαιρετικό λακωνικό κρασί και θέα την καστροπολιτεία του Μυστρά.

Το Mystras Bistro είναι ένας πολυχώρος στα Πικουλιάνικα με την πιο εκπληκτική θέα στην απέραντη κοιλάδα του Ευρώτα. Εδώ μπορείς να έρθεις για καφέ ή ποτό, για χαλαρό brunch ή street food, ακόμη και για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα, βασισμένα σε ντόπια προϊόντα και πειραγμένα τόσο όσο πρέπει για να φτάσουν τη γαστρονομία σε άλλο γευστικό επίπεδο!

Φρέσκο καλαμάρι ψητό με πέστο μαϊντανού

Ρίχνουμε στη σχάρα ή στο γκριλ της κουζίνας ένα μεγάλο φρέσκο καλαμάρι πλυμένο, καθαρισμένο και αλατισμένο. Ψήνουμε για μισή περίπου ώρα (ανάλογα αν είναι σχάρα ή φούρνος διαφέρει ο χρόνος) ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε το πέστο μαϊντανού.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε 2 – 3 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι, ένα ματσάκι μαϊντανό, 30 γρ κουκουνάρι, 100 γρ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 1 κ. σ. παρμεζάνα τριμμένη. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα πράσινο ομογενοποιημένο μίγμα.

Σερβίρουμε το ψητό καλαμάρι με λίγο από το πέστο μαϊντανού και λίγο έξτρα φρέσκο μαϊντανό.

Η Κυδωνίτσα από το κτήμα Τσιμπίδη (Οινοποιητική Μονεμβασιάς) στη Μονεμβασιά με λεπτά αρώματα περγαμόντου, αρμπαρόριζας και κυδωνιού και είναι ιδανική συντροφιά γι αυτό το πιάτο!

Μυδοπίλαφο (2 – 3 μερίδες)

Για το μυδοπίλαφο βάζουμε σε ένα τηγάνι 500 γρ μύδια (με το κέλυφος), 4 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 μικρό ψιλοκομμένο φινόκιο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε τα υλικά μας. Σβήνουμε με 200 γρ λευκό κρασί και προσθέτουμε ½ ματσάκι άνηθο.

Προσθέτουμε 250 γρ μισοβρασμένο σπυρωτό ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Μόλις γίνει εντελώς το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το μυδοπίλαφο με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

Η Κυδωνίτσα με τα αρώματα πράσινων μήλων, αχλαδιών και κυδωνιών που παράγεται στο κτήμα Βατίστας (Βατίστας Ιωάννης) στον κάμπο των Βοιών, είναι ο τέλειος συνοδοιπόρος αυτού του γευστικού ταξιδιού.

Ριζότο άγριων μανιταριών (2 -3 μερίδες)

Ψιλοκόβουμε φρέσκα μανιτάρια 200 γρ σιτάκε, 200 γρ καμπανούλες και 2 πορτομπέλο και τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε 3 – 4 κλωνάρια από φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 100 γρ φρέσκο βούτυρο.

Ανάβουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι 1 τριμμένη σκελίδα σκόρδου, λίγα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρώς τα μανιτάρια και προσθέτουμε 300 γρ ρύζι Αρμπόριο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας διαρκώς.

Σβήνουμε με ½ κρασοπότηρο κονιάκ και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας ζεστό νερό ή ζωμό (κοτόπουλο ή λαχανικών) χωρίς να ξεχνάμε να ανακατεύουμε.

Μόλις το ρύζι βράσει σωστά και χυλώσει η σάλτσα ρίχνουμε 50 γρ βούτυρο , 50 γρ παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με φλέικς παρμεζάνας.

Η Κυδωνίτσα από το Κτήμα Θεοδωρακάκου (εθνική οδός Σπάρτης Γυθείου) στέκεται με φινέτσα και διακριτικά αρώματα γιασεμιού και αγιοκλήματος δίπλα από το ριζότο με τα άγρια μανιτάρια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις