ΕΛΛΑΔΑ. Πριν από μια εβδομάδα, η Μαρί Σαντάλ και ο πρίγκιπας Παύλος γιόρτασαν την 29η επέτειο του γάμου τους. Το ζευγάρι, που έχει αποκτήσει πέντε παιδιά, μοιράστηκε με τους ακολούθους του στα social media τρυφερές φωτογραφίες και μηνύματα αγάπης, υμνώντας τον δεσμό τους που παραμένει ισχυρός και γεμάτος ευτυχία μετά από τόσα χρόνια.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Μαρί Σαντάλ μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους ακόμα μια χαρούμενη είδηση. Μέσω Instagram, ανακοίνωσε πως ο γιος της καλύτερής της φίλης θα παντρευτεί στο Πήλιο.

Το ζευγάρι που βρισκόταν στο ΗΒ, ήρθε στην Ελλάδα μεταξύ άλλων και για αυτό τον γάμο.

Ο πρίγκιπας Παύλος και Μαρί Σαντάλ, ταξίδεψαν οδικώς από την Αθήνα στο Πήλιο, όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής έκαναν μια παράκαμψη. Βγήκαν από την ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης και μέσω της ΠΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν στις Θερμοπύλες.

Εκεί το ζευγάρι σταμάτησε στο μνημείο του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων στο σημείο που το 480 πΧ δόθηκε η μάχη των Θερμοπυλών και φωτογραφήθηκε κάτω το ορειχάλκινο ανδριάντα του Λεωνίδα με το δόρυ και την ασπίδα και ο πρίγκιπας Παύλος ανέβασε την σχετική φωτογραφία στα stories του instagram με την φράση που υπάρχει χαραγμένη και στο μνημείο: «Μολών Λαβέ»

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία στις 30 Ιουνίου του 1955, στις Θερμοπύλες, έλαβε χώρα ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας: τα αποκαλυπτήρια του δωδεκάμετρου αγάλματος του βασιλιά Λεωνίδα (φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα) παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, με επικεφαλής τον βασιλιά Παύλο Α’, τον παππού του πρίγκιπα Παύλου.

Η ανέγερση του μνημείου άρχισε το 1952, με πρωτοβουλία του «Τάγματος των Ιπποτών των Θερμοπυλών», μιας οργάνωσης αφιερωμένης στη μνήμη των 300. Το κόστος κατασκευής καλύφθηκε με δωρεές από Έλληνες και ομογενείς από όλο τον κόσμο.

Πέρα από την ιστορική του σημασία, το άγαλμα του Λεωνίδα αποτελεί και ένα αξιόλογο έργο τέχνης, το οποίο κοσμεί την περιοχή των Θερμοπυλών και προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σήμερα, 69 χρόνια μετά την ανέγερσή του, το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες παραμένει ένα σύμβολο ηρωισμού και θυσίας, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Για τη ιστορία στο σημείο όπου έπεσε ο Λεωνίδας, είχαν στήσει μνημείο και οι συμπολεμιστές του στο οποίο αναγραφόταν: «Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι», που στα νέα ελληνικά σημαίνει: «Ξένε, πες στους Λακεδαιμόνιους ότι κειτόμεθα εδώ, πιστοί στους νόμους τους», εννοώντας: «πεθάναμε εδώ ακολουθώντας τις σπαρτιατικές παραδόσεις».

Πηγή: hello.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις