Χταπόδι σαλάτα
Υλικά(για 4 άτομα):
• 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο
• 1 ποτήρι κρασί λευκό ή κόκκινο ξηρό
• ½ ποτήρι ελαιόλαδο
• Κόκκους μαύρο πιπέρι
• 3 – 4 φύλλα δάφνης
• 2 μέτριες πατάτες
• 2- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
• Λίγο μαϊντανό
• Λάδι
• Αλατοπίπερο
• Ρίγανη
• Λεμόνι
Παρασκευή:
Κόψτε τη σακούλα από τα πλοκάμια κοντά στη βάση. Αφαιρέστε από το κέντρο το μικρό μαύρο ράμφος. Εάν θέλετε να τη μαγειρέψετε και τη σακούλα κόψτε το χόνδρο που είναι κάτω από τη σακούλα και πετάξτε τον. Αναποδογυρίστε την και καθαρίστε όλο το εσωτερικό, πλύνετε το και ξαναγυρίστε το και αφαιρέστε και την εξωτερική πέτσα και ορίστε, είναι έτοιμο για την κατσαρόλα. Δείτε βήμα-βήμα, εδώ.
Βάλτε το χταπόδι στην κατσαρόλα ολόκληρο σε σιγανή φωτιά και αφήστε να αρχίσει να βγάλει τα ζουμιά του και με μεγάλο πιρούνι θα το γυρίζετε συχνά απ’ όλες τις πλευρές. Κλείστε την κατσαρόλα με καπάκι και σε σιγανή φωτιά αφήστε το περίπου μισή ώρα ή και περισσότερο μέχρι να πιεί τα υγρά του (το φρέσκο είναι συνήθως πιο σκληρό και θα χρειαστεί να ρίξουμε και λίγο νερό).
Αφού εξατμιστεί το ζουμί ρίχνουμε με το κρασί, ελαιόλαδο, δαφνόφυλλα (τα αφήνουμε περίπου 10 λεπτά για να μην πικρίσει το φαγητό) και τους κόκκους πιπεριού και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το με το καπάκι να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει. Βγάλτε το σε πιατέλα και κόψτε το κομματάκια. Το ζουμί δεν θα το πετάξετε.
Εν τω μεταξύ βράστε τις πατάτες με τις φλούδες κατά προτίμηση στο καλαθάκι της χύτρας με ατμό ή ψήστε τις στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε αλουμινόχαρτο στο φούρνο.
Ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό και ανακατέψτε τα με τις πατάτες. Προσθέστε τη σάλτσα που έμεινε από το χταπόδι και λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κατά βούληση.
Πηγή: Kopiaste.info