Ο Τζον Στάμος ψάχνει τις ρίζες του στην Αρκαδία - Ο φόνος του προπάππου του στο Κακούρι (video)
Ντοκιμαντέρ για την προσπάθεια του ομογενούς ηθοποιού του Χόλιγουντ να μάθει περισσότερα για μια μακροχρόνια οικογενειακή σύγκρουση που επηρέασε βαθιά τη ζωή του παππού του
ΑΡΚΑΔΙΑ. Ένα προσωπικό ταξίδι μέσα από το οποίο ανακάλυψε μυστικά και στοιχεία για την ελληνική οικογένειά του θαμμένα στους τόμους του ληξιαρχείου της Τρίπολης περιγράφει σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, ο ομογενής ηθοποιός του Χόλιγουντ Τζον Στάμος, βρίσκοντας νέο νόημα στην ελληνική κληρονομιά του.
Με γυρίσματα στις ΗΠΑ, την Αθήνα, το Ναύπλιο και την Αρκαδία, το ντοκιμαντέρ Who Do You Think You Are?, δείχνει τον Τζον Στάμος να έρχεται σε επαφή με την ελληνική πλευρά του και να μαθαίνει αξιοσημείωτες λεπτομέρειες για την ιστορία της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης μιας μακροχρόνιας οικογενειακής σύγκρουσης που επηρέασε βαθιά τα παιδικά χρόνια της ζωής του παππού του.
Αφού μελετά το γενεαλογικό του δέντρο, αποφασίζει να βρει περισσότερα στοιχεία για την οικογένεια των προπάππων του, τους γονείς του παππού του, ο οποίος αρχικά ονομαζόταν Ιωάννης Σταματόπουλος και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλάζοντας το επίθετό του σε Στάμος. Έτσι, έρχεται στην Αθήνα.
«Στην οικογένειά μου είμαστε πολύ περήφανοι ως Έλληνες», δηλώνει στην κάμερα μέσα στο αθηναϊκό ταξί που τον μεταφέρει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και κοιτώντας τους περαστικούς βλέπει στα πρόσωπά τους «τον μπαμπά μου, βλέπω τον παππού μου. Είναι η ενέργεια, πώς θα ήταν αν ζούσαμε εδώ;» αναρωτιέται.
Με τη βοήθεια της ιστορικού Κατερίνας Λαγού, ο Στάμος μαθαίνει ότι έχει καταγωγή από το αρκαδικό χωριό Κακούρι, όπου γεννήθηκε ο παππούς του, Ιωάννης Στάμος, το 1904.
Και μελετώντας σχολικά αρχεία της εποχής, βρίσκουν ότι ο παππούς του, ως μαθητής, ήταν καταγεγραμμένος ως ορφανό παιδί.
Αποφασισμένος να μάθει περισσότερα, ο Τζον Στάμος επισκέπτεται το ληξιαρχείο στην Τρίπολη, όπου ανακαλύπτει αρχεία που δείχνουν ότι ο παππούς του είχε χάσει τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία. Ο προπάππος του, Βασίλειος, είχε σκοτωθεί το 1905 από έναν άνδρα ονόματι Ιωάννη Κολιόπουλο, ο οποίος μάλιστα είχε το παρατσούκλι «Ιούδας».
Ωστόσο, έπρεπε να περάσει μια δεκαετία για να γίνει δίκη και όπως προέκυψε από τα αρχεία που βρέθηκαν στο Ναύπλιο, το δικαστήριο καταδίκασε τον ένοχο ερήμην. Η προγιαγιά του όμως, με τρία μικρά παιδιά και χωρίς σύζυγο, τα έβγαζε δύσκολα πέρα και η απόφαση του παππού του να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ φαίνεται ότι ήταν μονόδρομος.
Ο Τζον Στάμος έχει γράψει στο παρελθόν για τη σύνδεσή του με την Ελλάδα στα απομνημονεύματά του Αν μου το είχες πει. Περιγράφει την εμπειρία μετάδοσης της ελληνικής κουλτούρας στη σύζυγο και τον γιο του, σημειώνοντας ότι έχει φέρει την οικογένειά του πιο κοντά στις ρίζες της και ενίσχυσε το δεσμό τους με τους συγγενείς πίσω στην πατρίδα.