Λαχταριστή κοτόπιτα με λαχανικά και γραβιέρα
Τα περισσεύματα από το κοτόπουλο στο σπίτι, μπορούν να μαγειρευτούν σε μια λαχταριστή κοτόπιτα, με φρέσκα λαχανικά και τριμμένη γραβιέρα, σε ελάχιστο χρόνο.
Οι σπιτικές πίτες, είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος, να ανακυκλώνουμε φαγητά που περίσσεψαν. Τέτοιες συνταγές εκτός του ότι σηκώνουν πολλές παραλλαγές, είναι πάντα νόστιμες και θρεπτικές.
Κοτόπιτα με φρέσκα λαχανικά και τριμμένη γραβιέρα
Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- 5 χωριάτικα φύλλα για πίτες
- 400 γρ κοτόπουλο μαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο (από όποιο σημείο του κοτόπουλου θέλουμε)
- 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 πιπεριές χρωματιστές
- 1 μεγάλο πράσο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 250 γρ γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
- 200 γρ κρέμα γάλακτος
- Πάπρικα καπνιστή
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σουσάμι
- Ελαιόλαδο για την πίτα και αρκετό έξτρα για το ενδιάμεσο των φύλλων
Παρασκευή συναρμολόγηση και ψήσιμο:
- Αδειάζουμε σε μια λεκάνη το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και προσθέτουμε τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το πράσο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και τον μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο
- Ρίχνουμε αλάτι, πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και την κρέμα γάλακτος
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο του ταψιού και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το άλειμμα και απλώνουμε ένα τρίτο και τελευταίο φύλλο
- Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση με το κοτόπουλο και τη στρώνουμε να καθίσει παντού ομοιόμορφα
- Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, περνώντας τες κάθε φορά με ελαιόλαδο
- Κλείνουμε την κοτόπιτα με τα δύο τελευταία φύλλα, αλείφοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Δεν κόβουμε τα περισσεύματα από τα φύλλα, αλλά τα φέρνουμε απαλά πάνω στο ταψί σε σούρες (σαν να μαζεύουμε ένα ύφασμα)
- Ραντίζουμε με λίγο ακόμα λάδι και νερό. Ρίχνουμε το σουσάμι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου τριάντα λεπτά