Σοκολατένια τούρτα με βάση μωσαϊκό
Αν ψάχνεις για ένα γλυκό, εύκολο γρήγορο και με απλά υλικά· τότε η σοκολατένια τούρτα με βάση μωσαϊκό, είναι η συνταγή που γυρεύεις. Το αγαπημένο γλυκό, αλλάζει μορφή και γίνεται λεπτεπίλεπτο, διατηρώντας όμως στο έπακρο, την νόστιμη και γνώριμη γεύση του.
Η προσθήκη του φιστικιού Αιγίνης στη βάση της τούρτας, προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που «ακούγεται» διακριτικά, σε δεύτερο επίπεδο.
Υλικά για μια σοκολατένια τούρτα μωσαϊκό σε τσέρκι διαμέτρου 25 εκ
Για τη βάση της τούρτας:
- 250 γρ αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 225 γρ μπισκότα πτι μπερ
- 125 γρ κουβερτούρα υγείας
- 100 γρ ζάχαρη άχνη
- 40 γρ κακάο
- 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι (ή άλλο λικέρ)
- 100 γρ φιστίκι Αιγίνης
Για την επικάλυψη:
- 400 γρ κρέμα γάλακτος
- 70 γρ ζάχαρη άχνη
- 125 γρ κουβερτούρα
- Λίγο έξτρα φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά)
Παρασκευή της βάσης μωσαϊκού:
- Αρχικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (η σοκολάτα να είναι σε ένα στεγνό σκεύος, το οποίο βρίσκεται σε ένα μεγαλύτερο σκεύος που έχει μέσα ζεστό νερό)
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε στη μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα που να μοιάζει με κρέμα
- Προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε μόνο για όσο χρειάζεται, ώσπου να ενσωματωθούν τα υλικά
- Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και το λικέρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά
- Σπάμε τα μπισκότα σε μέτρια ακανόνιστα κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μίγμα του βουτύρου και της σοκολάτας
- Ρίχνουμε τα φιστίκια Αιγίνης ολόκληρα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα όλα τα υλικά
- Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα τσέρκι και πατάμε καλά ώστε να έχουμε μια ίσια βάση τούρτα μωσαϊκό
- Βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες ή στην κατάψυξη για μισή ώρα, για να κρυώσει το γλυκό και να συνεχίσουμε την παρασκευή του
Παρασκευή της επικάλυψης:
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη (έξω από το μπεν μαρί) να κρυώσει
- Χτυπάμε στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μια σαντιγί με κορυφούλες
- Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη χλιαρή σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια σοκολατένια σαντιγί
- Καλύπτουμε το γλυκό με τη σαντιγί και κοπανάμε στο γουδί μερικά φιστίκια Αιγίνης για να στολίσουμε το γλυκό μας
- Βάζουμε πάλι στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθούν όλα τα υλικά
- Ξεφορμάρουμε από το τσέρκι και σερβίρουμε!