Χρησιμοποιώντας δύο κιλά από τα ίδια φρέσκα φρούτα, μπορούμε να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη μαρμελάδα βερίκοκο και ένα φίνο λικέρ amaretto ή αλλιώς πικραμύγδαλο. Η λογική είναι να μην πετάξουμε τίποτα από τα βερίκοκα, ούτε καν τα κουκούτσια τους από τα οποία θα πάρουμε την ψίχα για το ποτό μας. Γιατί ναι, μέσα στο κουκούτσι του βερίκοκου, κρύβεται ένας μικρός γευστικός θησαυρός.

Η διαδικασία και για τις δυο παρασκευές είναι πάρα πολύ απλή και με πολύ λίγα υλικά. Το μόνο που πρέπει να διαθέσουμε ιδίως για το λικέρ μας, είναι υπομονή μέχρι ο ήλιος να κάνει τη δουλειά του!

Μαρμελάδα βερίκοκο και λικέρ amaretto (πικραμύγδαλο) από τα ίδια φρούτα

Υλικά για τη μαρμελάδα:

  • 2,5 κιλά βερίκοκα ακαθάριστα (ώριμα αλλά όχι λιωμένα)
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

Υλικά για το λικέρ amaretto:

  • 45 πικραμύγδαλα από τα κουκούτσια του βερίκοκου
  • 140 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 350 ml κονιάκ

Πως θα φτιάξουμε η μαρμελάδα:

  • Αρχικά, πλένουμε καλά όλα μας τα φρούτα και τους αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στα δυόμισι κιλά ακαθάριστου φρούτου, θα πάρουμε περίπου δύο κιλά καθαρής ψίχας. Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε
  • Ζυγίζουμε τα βερίκοκα για να υπολογίσουμε ακριβώς τη ζάχαρη. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε ζάχαρη, ίση με το μισό του φρούτου. Δηλαδή, στα 2 κιλά φρούτου βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη. Τα βερίκοκα είναι ήδη γλυκά και μυρωδάτα κι αν το παρακάνουμε με τη ζάχαρη, θα χαθεί η γεύση τους
  • Ανακατεύουμε με μια κουτάλα τα βερίκοκα με τη ζάχαρη, μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα, προτού τα βράσουμε. Στο μεσοδιάστημα ανακατεύομε δυο τρεις φορές ακόμη για να υγραθεί η ζάχαρη
  • Μετά τη μία ώρα αναμονή, βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν τα βερίκοκα, ανακατεύοντας συχνά στην αρχή και χωρίς να προσθέσουμε νερό
  • Μόλις μαλακώσουν τα φρούτα (περίπου στη μισή ώρα), τα λιώνουμε με ένα ραβδομπλέντερ αφήνοντας άμα θέλουμε και ολόκληρα κομμάτια φρούτου, μέσα στη μαρμελάδα
  • Βράζουμε για πέντε λεπτά ακόμη σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα προσέχοντας να μην καούμε καθώς πιτσιλάει
  • Για να βεβαιωθούμε πως η μαρμελάδα είναι έτοιμη βάζουμε ένα πιάτο στην κατάψυξη για ένα λεπτό ακριβώς. Μόλις το βγάλουμε ρίχνουμε μια κουταλιά μαρμελάδα στο πιάτο και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Αν η μαρμελάδα που χωριστεί παραμείνει χωρισμένη στα δύο και δεν ενωθεί ξανά, είμαστε εντάξει και σβήνουμε τη φωτιά. Αν όχι, βράζουμε λίγο ακόμη.
  • Μόλις κρυώσει, αποθηκεύουμε σε βάζα και φυλάμε στο ψυγείο

Πώς θα φτιάξουμε το λικέρ πικραμύγδαλο ή amaretto:

  • Σπάμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα προσεκτικά και κρατάμε το αμύγδαλο που θα βοούμε μέσα
  • Χρειαζόμαστε 45 πικραμύγδαλα για 350 ml κονιάκ
  • Μόλις έχουμε μαζέψει τα αμύγδαλα, τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη γυάλα ή ένα άνετο βάζο και προσθέτουμε το κονιάκ και τη ζάχαρη
  • Κλείνουμε καλά το βάζο και το μεταφέρουμε σε μέρος που το βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος, κουνώντας το κάθε μέρα (χωρίς να το ανοίξουμε) για τις πρώτες δύο ή τρεις μέρες και έως ότου διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη
  • Σε 40 μέρες, το λικέρ θα είναι έτοιμο. Τότε κάνουμε απόσταξη με τον εξής τρόπο: Σε μια κανάτα ή μπουκάλι που να βολεύει, τοποθετούμε ένα χωνί και μέσα του εφαρμόζουμε ένα φίλτρο γαλλικού καφέ. Αδειάζουμε σε δόσεις το λικέρ και περιμένουμε να στάξει καθαρό. Αν χρειαστεί αλλάζουμε φίλτρο γιατί μπουκώνει εύκολα
  • Όταν περάσει όλο το ποτό από το φίλτρο επαναλάβουμε μία φορά ακόμη τη διαδικασία για πιο καθαρό και διαυγές χρώμα!