Κατά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφεύγουν τα ζεστά ροφήματα και τα γεύματα. Ο καφές, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση και είναι συνηθισμένο να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσής του το καλοκαίρι.

Το πιο συνηθισμένο τέχνασμα μπορεί να καταστρέψει τη γεύση

Αντί να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό φλιτζάνι, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να τον κρυώσουν γρήγορα. Μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές είναι να προσθέτουν παγάκια στο ακόμα ζεστό ρόφημα, μια λύση που, σύμφωνα με το 20 Minutes, μπορεί να αλλοιώσει σοβαρά τη γεύση του καφέ.

Ο μπαρίστα εξηγεί το συνηθισμένο λάθος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Ikore Kofi, μάρκα καφέ ειδικής παρασκευής από τη Βαλένθια, δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο ένας έμπειρος μπαρίστας εξηγεί γιατί πρέπει να αποφεύγεται αυτή η πρακτική. Ο επαγγελματίας λέει: «Μου πήρε πάνω από 10 χρόνια για να καταλάβω αυτό το πράγμα για τον καφέ, αλλά τώρα θα σας το μάθω σε λιγότερο από ένα λεπτό».

Σύμφωνα με τον barista, το κύριο πρόβλημα είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας. Όταν ο ζεστός καφές χύνεται πάνω στον πάγο, δημιουργείται ένα θερμικό σοκ που επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία του ροφήματος, με αποτέλεσμα μια λιγότερο έντονη και δυσάρεστη γεύση.

Η αραίωση του καφέ καταστρέφει τον χαρακτήρα του

Επιπλέον, η προσθήκη πάγου αραιώνει αποτελεσματικά τον καφέ με νερό. Αυτή η ενέργεια παρεμβαίνει στη συγκέντρωση των αρωμάτων, οδηγώντας στην απώλεια του έντονου και χαρακτηριστικού προφίλ που εκτιμούν πολλοί γνώστες.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα που αναφέρεται στην ίδια πηγή, είναι ένα «υδαρές, άγευστο» ρόφημα, που δεν έχει καμία σχέση με την πλούσια γεύση ενός καλού καφέ που έχει παρασκευαστεί σωστά.

Υπάρχει μια εναλλακτική λύση που διατηρεί τη γεύση

Για όσους θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το ρόφημα τις ζεστές μέρες χωρίς να συμβιβάζονται στη γεύση, υπάρχει μια απλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Ονομάζεται «Cold Brew» ή κρύος καφές.

Αυτή η μέθοδος, όπως υποδηλώνει το όνομά της, περιλαμβάνει την εκχύλιση του καφέ σε χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές ώρες. Η διαδικασία διατηρεί τα αρώματα και εξάγει τα φυσικά σάκχαρα από τους κόκκους με ισορροπημένο τρόπο.

Φωτεινό και δροσιστικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τον barista, το «Cold Brew» προσφέρει ένα ρόφημα με φωτεινή και δροσιστική γεύση, χωρίς να απαιτείται απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή αραίωση με πάγο.

Μια τεχνική προσιτή σε όλους

Αυτή η τεχνική, η οποία έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι με σχετική ευκολία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καφές καλής ποιότητας, φρέσκο νερό και υπομονή για να περάσει ο χρόνος εκχύλισης.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας φρέσκος, απαλός και αρωματικός καφές, ιδανικός για ζεστές μέρες. Και το καλύτερο από όλα: χωρίς να θυσιάζεται η γεύση.

Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχουν πλέον ειδικές καφετιέρες για την παρασκευή «Cold Brew», καθώς και μείγματα καφέ σχεδιασμένα για αυτόν τον τύπο εκχύλισης, διαθέσιμα σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Απλά μια προσαρμογή στη ρουτίνα σας

Με μικρές προσαρμογές και πιο συνειδητές επιλογές, είναι δυνατό να διατηρήσετε τη συνήθεια του καφέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να καταφεύγετε σε πρακτικές που επηρεάζουν την ποιότητά του. Το μυστικό βρίσκεται στη μέθοδο.

Καφές το καλοκαίρι με εγγυημένη γεύση

Σύμφωνα με το 20 minutes, η επιλογή να παρασκευάζετε κρύο καφέ, τηρώντας τους σωστούς χρόνους και τις σωστές διαδικασίες, μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς την εμπειρία όσων απολαμβάνουν αυτό το ρόφημα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.