Αυτή η συνταγή για φωλιές κανταϊφιού, με αρωματική και βελούδινη κρέμα βύσσινο, αλλάζει όλα τα δεδομένα στα σιροπιαστά γλυκά! Γιατί αυτός ο γλυκός κόσμος των σιροπιαστών, δεν βάζει ποτέ όρια στις γεύσεις, στα παντρέματα και στις πιο δημιουργικές αλχημείες.

Δεν σου κρύβω πως η συνταγή χρειάζεται την υπομονή της, αφού απαιτεί αρκετές παρασκευές. Ωστόσο αυτό δεν είναι πρόβλημα στην κουζίνα. Είναι μια ακόμα νόστιμη πρόκληση!

Φωλιές κανταϊφιού με βελούδινη και αρωματική κρέμα βύσσινο

Υλικά για 15 με 20 φωλιές (ανάλογα το μέγεθος)

  • 500 γρ φύλλο κανταΐφι
  • 250 γρ βούτυρο
  • 100 γρ χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα
  • Κανέλα σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 700 γρ νερό
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα από λεμόνι

Για την κρέμα βύσσινο:

  • 1 λίτρο γάλα σε πλήρη λιπαρά
  • 160 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ κορν φλάουρ
  • 50 γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Παρασκευές και συναρμολόγηση:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε κρύο, στο ζεστό κανταΐφι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και βράζουμε για 8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα έχει λιώσει η ζάχαρη και θα έχει ξεκινήσει ο βρασμός. Μόλις κλείσουμε τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι (θερμοκρασία δωματίου)
  • Για τις φωλιές, απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί το φύλλο κανταΐφι και το μαδάμε μέχρι να γίνει μια αφράτη μπάλα
  • Ρίχνουμε πάνω στο φύλλο το βούτυρο λιωμένο και με τα χέρια μας αφρατεύουμε το φύλλο μέχρι να ποτιστεί ολόκληρο με το βούτυρο
  • Παίρνουμε το ταψί με τις θήκες για μικρά κέικ (ή αλουμίνιες θήκες μια χρήσης) και γεμίζουμε την κάθε μία με κανταΐφι, μέχρι πάνω από τη μέση (αναλόγως πόσο μεγάλες θέλουμε τις φωλιές). Με το χέρι μας φτιάχνουμε το φύλλο, μέχρι να δημιουργηθεί στο κέντρο του κανταϊφιού μια φωλιά κι εκεί βάζουμε λίγη καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα
  • Ψήνουμε σε φούρνο που ήδη καίει, για 30 περίπου λεπτά στους 170 βαθμούς
  • Μόλις βγάλουμε τις φωλιές από τον φούρνο, τις σιροπιάζουμε κατευθείαν με το κρύο σιρόπι. Υπολογίζουμε, κάθε φωλιά να έχει καλυφθεί από το σιρόπι, μέχρι πάνω από τη μέση
  • Για τη κρέμα βύσσινο, βάζουμε όλο το γάλα σε μια κατσαρόλα, μαζί με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν
  • Παράλληλα, σε ένα άνετο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη
  • Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το ενσωματώνουμε στο μίγμα με τα αυγά
  • Παίρνουμε από την κατσαρόλα μία κούπα ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά αργά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ύστερα αδειάζουμε όλο το μίγμα του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η κρέμα μας
  • Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι αυτό να λιώσει
  • Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα για να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το γλυκό βύσσινο, κομμένο σε πιο μικρά κομμάτια μαζί με λίγο σιρόπι. Ενσωματώνουμε το βύσσινο στην κρέμα με ένα κουτάλι και απαλές κινήσεις
  • Όταν έχουν κρυώσει όλες οι παρασκευές μας, γεμίζουμε τις φωλιές με κρέμα βύσσινο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες
  • Σερβίρουμε με έξτρα σιρόπι από βύσσινο και τριμμένα καρύδια!