Αυτό το κρεμώδες ριζότο με άγρια μανιτάρια του δάσους, παρμεζάνα και άρωμα θυμάρι, είναι τόσο έντονο και γεμάτο, που δεν θα θες με τίποτα να τελειώσει η μερίδα σου.

Το μυστικό σε αυτή τη συνταγή είναι μόνο ένα: υπομονή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να πετύχουμε το τέλειο σπυρωτό ρύζι, χυλωμένο και βαθιά αρωματισμένο από τα αρώματα του θυμαριού και των μανιταριών.

Ριζότο με άγρια μανιτάρια του δάσους, παρμεζάνα και άρωμα θυμάρι

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 500 γρ ρύζι Αρμπόριο (ιδανικό για ριζότο)
  • 250 γρ φρέσκα λευκά μανιτάρια
  • 30 γρ αποξηραμένα μανιτάρια του δάσους
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ (μέγεθος περίπου όσο δύο ζάρια)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Ένα κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Μαγείρεμα και σερβίρισμα:

  • Αρχικά μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολάκι με νερό μαζί με το κονιάκ, για 15 λεπτά
  • Σε αυτό το διάστημα, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λευκά μανιτάρια και το φρέσκο κρεμμύδι και τα βάζουμε στην κατσαρόλα
  • Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το τζίντζερ περασμένο στο λεπτό του τρίφτη. Για το τζίντζερ, χρησιμοποιούμε μόνο το τριμμένο που θα πάρουμε στην μέσα επιφάνεια του τρίφτη και όχι αυτό που θα μείνει στο επάνω μέρος
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, μαζί με τα μουλιασμένα μανιτάρια στραγγισμένα και βάζουμε στη φωτιά. Δεν πετάμε το νερό που μουλιάσαμε τα μανιτάρια
  • Μόλις τσιγαριστούν όλα μας τα υλικά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς για ένα με δύο λεπτά. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι
  • Σβήνουμε με το νερό που μουλιάσαμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά το μαγείρεμα, προσθέτοντας διαρκώς ζεστό νερό, μέχρι να βράσει το ρύζι μας και να γίνει σπυρωτό
  • Προς το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε στο ριζότο μερικά φρέσκα φυλλαράκια από το θυμάρι
  • Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα κι αν θέλουμε με λίγο έξτρα φρέσκο θυμάρι